3/11/20

Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και στήριξης των κατοίκων και των εργαζομένων μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο

 


Οι καταστροφικές επιπτώσεις του σεισμού είναι πολλαπλές σε Σάμο και Ικαρία. Μας  γεμίζει oδύνη ο χαμός των δυο νέων παιδιών. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές ζημιές σε κατοικίες και κτιριακές υποδομές, όπως σχολεία, λιμάνια κ.α.

Δεκάδες είναι τα μικρομάγαζα αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν χτυπηθεί από το σεισμό. Η κατάσταση αυτή που έρχεται να δώσει άλλο ένα χτύπημα στο εισόδημα εργαζομένων και  φτωχών επαγγελματιών μετά το χτύπημα της καπιταλιστικής κρίσης στον τουρισμό και τις επιπτώσεις της πανδημίας, δεν μπορεί να γίνει αφορμή για απολύσεις εργαζομένων.

Το ΕΚΣ από την πρώτη στιγμή στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και του σαμιώτικου λαού. Μαζί με τα σωματεία μέλη του είναι σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε ηθική αλλά και έμπρακτη στήριξη σε Σάμο και Ικαρία.

Τώρα είναι ώρα όχι αναμονής για να επουλωθούν οι πληγές του εγκέλαδου αλλά αγωνιστικής διεκδίκησης για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και στήριξης των εργαζόμενων.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους.

·     Πρώτα και κύρια να ελεγχθούν όλοι οι εργασιακοί χώροι. Πολλοί λειτούργησαν από την επόμενη μέρα χωρίς να έχουν ελεγχθεί. Όπως σούπερ μάρκετ, χονδρεμπορικά κ.α.

·     Να ελεγχθούν όλα τα δημόσια κτίρια. Είναι προτεραιότητα για μας τα σχολεία, να μη χάσουν για άλλη μια χρονιά τα παιδιά μας την επαφή με το σχολείο. Από εκεί και πέρα για τα σχολεία που θα προκριθούν προσωρινές λύσεις διεκδικούμε άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια για επισκευές. Δε θα ανεχτούμε προσωρινές λύσεις τύπου κοντέινερ, να γίνουν μόνιμες.

·     Άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές σε υποδομές όπως τα οδικά δίκτυα.

·     Να δοθεί έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ  για την κάλυψη των πρώτων άμεσων αναγκών.

·     Να λυθεί το θέμα της προσωρινής στέγασης πχ με επίταξη ξενοδοχείων. Για τους εκατοντάδες που τα σπίτια βγαίνουν ακατάλληλα δεν είναι λύση η παραμονή σε σκηνές.

·     Να μη γίνει καμιά απόλυση εργαζομένου. Να τεθούν σε αναστολή σύμβασης όλοι οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές ή παραμένουν κλειστοί ως την αποκατάστασή τους.

·     Να πάρουν αυξημένο επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι σε Σάμο και Ικαρία χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.

·     Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι έχουν πάθει ζημιά στο σπίτι τους.

·     Αποζημιώσεις 100% στους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους.

·     Να αντιμετωπιστούν τα κενά σε νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και τις άλλες δομές υγείας των νησιών. Να θωρακιστεί το σύστημα υγείας στα νησιά.

·     Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και δάνεια τραπεζών. Κανένας πλειστηριασμός, κατάσχεση, διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου.

 

Το ΕΚΣ θα κλιμακώσει πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και διεκδίκησης. Είναι μονόδρομος για όλους μας. Η πείρα από περιοχές με καταστροφές από φυσικά φαινόμενα είναι πικρή και δε θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ