9/11/20

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού Ικαρίας: LOCKDOWN ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ


Ικαρία 7/11/2020

Συνάδελφοι/ες

   Οι εργαζόμενοι του κλάδου, μόνιμοι, εποχικοί αλλά και άνεργοι Έλληνες και μετανάστες διανύουμε μία περίοδο που η αγωνία για εμάς και την οικογένεια μας αλλά και για κάθε λαϊκό σπίτι, βρίσκεται στο βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και όλος ο κόσμος, στην πανδημία.

   Είναι πλέον φανερό, ότι  η κυβέρνηση έπειτα από το πρώτο κύμα πανδημίας που με την απόλυτη  πειθαρχία του λαού για την προστασία του και με την αποκλειστικά “ατομική ευθύνη”  και τις ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις στο ήδη τσακισμένο εισόδημα και τα εργασιακά του δικαιώματα ,με το πρώτο επίσης “επιλεκτικό” και όχι καθολικό lockdown (π.χ  βιομηχανία) “κατάφερε” να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα την διασπορά του ιού.

   Σήμερα έπειτα από ένα χρονικό περιθώριο έξι μηνών και  τις επιστημονικές προβλέψεις για ένα δεύτερο πιο ολέθριο κύμα πανδημίας ώστε η κυβέρνηση  έστω και καθυστερημένα να πάρει επιτέλους ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του λαού όπως: προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, άνοιγμα νοσοκομείων που έκλεισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και διατήρησε η σημερινή, άνοιγμα ΜΕΘ στα νοσοκομεία, αποδεικνύεται  ότι η απόφαση να αφήσουν  απροστάτευτο το λαό, είναι συνειδητή απόφαση και παράλληλα είναι  οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το κύμα ανορθολογισμού, τρέφοντας σενάρια συνομοσιολογίας.

   Το βασικό αίτιο για την σημερινή κατάσταση είναι το άνοιγμα του Τουρισμού την καλοκαιρινή περίοδο με τους όρους που απαίτησαν τα μονοπώλια του κλάδου μας, της ακτοπλοΐας  και των αερομεταφορών, μετατρέποντας τα Πρωτόκολλα Υγείας σε Πρωτόκολλα Κερδοφορίας, με τις προκλητικές παραχωρήσεις σε ότι αφορά τις πληρότητες, την προστασία εργαζομένων αλλά και τα  πολλάκις αντιφατικά πρωτόκολλα διαγνωστικών τεστ στις πύλες  εισόδου της χώρας.  

     Την περίοδο από Ιούλιο- Σεπτέμβριο κατέφτασαν περίπου 4 εκ. επισκέπτες. Απ' αυτούς ελέγχθηκαν με τεστ 500.000,δηλαδή 1 στους 8,και εντοπίστηκαν 1.500 θετικά κρούσματα.

Την ίδια περίοδο ο ΕΟΔΥ αναφέρει περί τα 2.200 κρούσματα στη χώρα μας σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό, δηλαδή 700 επισκέπτες ή άλλοι διέφυγαν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, περνώντας τα σύνορα ή αφότου πέρασαν ασυμπτωματικοί και εν συνεχεία εμφάνισαν συμπτώματα. Το ποσοστό ασυμπτωματικών μπορεί  να έφτασε το συγκεκριμένο διάστημα το 80% δηλαδή 2.500 ασυμπτωματικοί διαφεύγοντας τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

 

   Σήμερα το δεύτερο lockdown οδηγεί πάνω από 100.000 εργαζόμενους και χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες σε απόγνωση.

   Ότι απέμεινε από το πρώτο lockdown και την καλοκαιρινή περίοδο, έρχεται να το αποτελειώσει η νέα προκλητική επίκληση της “ατομικής ευθύνης” ,αφήνοντας όσους σήκωσαν τα βάρη το προηγούμενο διάστημα αντιμέτωπους με την ανεργία και το οριστικό λουκέτο.

 

   Η πενιχρή αποζημίωση “ειδικού σκοπού” για τους εργαζόμενους και η  “αναστολή” πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων δεν αποτελούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Τινάζουν στον αέρα το οικογενειακό εισόδημα και μεταθέτουν για αργότερα το οριστικό κλείσιμο.

 

   Το μόνο που “καίει” την κυβέρνηση, είναι να υπηρετήσει με νέα μέτρα και ζεστό χρήμα  όλες τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και βέβαια να αξιοποιήσει και αυτήν  την περίοδο για να επιβάλει νέες  ανατροπές στους μισθούς, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά δικαιώματα, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Το νέο lockdown δεν πρέπει να κλείσει κανένα στόμα, να μην πνίξει καμία αγωνιστική φωνή, να μην κλειδώσει κανέναν σπίτι του.

 

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή ,είναι μονόδρομος  και ατομική ευθύνη  να συναντηθούμε οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και μικροεπαγγελματίες όλοι μαζί στον  αγώνα για να διεκδικήσουμε:

 

  1.    Αξιοπρεπές εισόδημα  που να καλύπτει τις ανάγκες μας.

2.     Διαγραφή όλων των χρεών σε δημόσιο και τράπεζες.

3.     Διακοπή κάθε χρέωσης σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ.

 

  Να απαιτήσουμε να παρθούν μέτρα, έστω και τώρα, όπως:

 

   Να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, να θωρακιστεί έστω και τώρα το σύστημα Υγείας. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας ,για να εξασφαλιστούν ΜΕΘ και μαζικά τεστ.

 

  Εδώ και τώρα άμεσα μέτρα στην Παιδεία: Μόνιμες προσλήψεις  εκπαιδευτικών ,ασφαλείς σχολικές  δομές που να τηρούν τις προϋποθέσεις  για  15 μαθητές ανά  τμήμα, μόνιμο-επαρκές και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα  προσωπικό στην καθαριότητα, πλήρη  κάλυψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού  με  αποκλειστική ευθύνη του  κράτους για την τηλεκπαίδευση για όλους τους μαθητές.

 Ουσιαστικός, πραγματικός έλεγχος για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας  στους χώρους εκπαίδευσης και εργασίας που παραμένουν ανοιχτοί.

 

  Μην τολμήσουν να φέρουν το Νομοσχέδιο- Έκτρωμα Κυβέρνησης και Κεφαλαίου που φέρνει τον Εργασιακό Μεσαίωνα και χτυπά το απεργιακό δικαίωμα και τις Συνδικαλιστικές ελευθερίες.

    

  Το αμέσως επόμενο διάστημα το Σωματείο μας οργανώνει Συσκέψεις με τους συναδέλφους για πλήρη ενημέρωση στο τι ετοιμάζει η Κυβέρνηση  εν μέσω πανδημίας που θα αποτελέσει την  ωδή στην εξαθλίωση.

ΕΠΑΓΡΥΠΝΙΣΗ  ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ.

    Η πανδημία είναι η αφορμή και  όχι η αιτία για την τελική εξαθλίωση της λαϊκής -εργατικής οικογένειας. Απαιτούμε ζωή με βάση τις ανάγκες μας, στα πλαίσια του 21ου αιώνα και όχι του Μεσαίωνα. Φτάνουν τα συγχωροχάρτια και οι αυταπάτες στα παράσιτα που ζούνε από τον ιδρώτα και τις θυσίες των λαών.      

               

Προετοιμαζόμαστε από σήμερα κιόλας για την Πανελλαδική- Πανεργατική Απεργία την Πέμπτη 26 Νοέμβρη για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού

 

  ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ, ΝΑ  ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ  SITE ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΑΜΟΥ (www.eksamou.gr) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ  ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ Ή  ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ. 

 

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  ΕΙΝΑΙ  Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ.

ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Η  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                Η  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

           ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΙΟΥ                                ΧΕΡΟΥΒΗ                                    ΚΛΕΙΤΣΑ

              ΚΑΤΕΡΙΝΑ                                        ΚΑΤΕΡΙΝΑ                                   ΝΑΤΑΣΣΑ