8/11/20

Πρόσκληση σε Σύσκεψη της Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στις 6:30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο


 Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Προς όλα τα σωματεία, τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς του νησιού,

σε Σύσκεψη την Τετάρτη 11 Νοέμβρη στις 6:30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σαμιώτες, Σαμιώτισσες,

 Ο φονικός σεισμός της 30ης Οκτώβρη προκάλεσε τον άδικο θάνατο δύο παιδιών και τεράστιες καταστροφές (δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων, διάλυση επαγγελματικών χώρων, αυτοκίνητων, δρόμων, αστέγους, κίνδυνο να μείνουν άνεργοι και χωρίς εισόδημα εκατοντάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες κ.α.).

Αποκάλυψε την παντελή έλλειψη αντισεισμικού σχεδιασμού, τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων και όσων ακολουθούν την πολιτική της Ε.Ε. που δεν θεωρεί «επιλέξιμα» έργα που δεν φέρουν κέρδη στους μεγάλους επιχειρηματικούς οφέλους ακολουθώντας την τακτική του «κόστους-οφέλους».  Επιτάσσει να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας και στήριξης εργαζομένων, εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και γενικά όλων των κατοίκων.

 Η στάση των κυβερνήσεων σε καταστροφές άλλων περιοχών, ήταν να προσπαθούν να «τελειώνουν» τις διεκδικήσεις των κατοίκων με ψίχουλα. Οι πρώτες εξαγγελίες για τη Σάμο δείχνουν ότι είναι ανάγκη η οργανωμένη δράση του εργατικού και μαζικού κινήματος του Νομού γύρω από ένα διεκδικητικό πλαίσιο πάλης που εκφράζει τις λαϊκές ανάγκες.

 Ο λαός μας στενάζει οικονομικά λόγω της νέας οικονομικής κρίσης. Το νέο lockdown θα  αποτελειώσει ότι άφησε όρθιο το προηγούμενο. Η πανδημία θεριεύει γιατί δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για τη δημόσια υγεία. Η ανθρώπινη υγεία και ζωή μπαίνουν στο ζύγι του κέρδους, και η κυβέρνηση επιμένει να καταθέτει νέα αντεργατικά νομοσχέδια με κορυφαίο αυτό για την κατάργηση του 8ωρου και τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης.

 Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς! Όταν τα φώτα της δημοσιότητας φύγουν από το νησί εμείς πάλι πρέπει να παλέψουμε για τη ζωή και τα δικαιώματά μας, για την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων από το σεισμό, για μέτρα προστασίας και στήριξης.

 Στα πλαίσια αυτά το Εργατικό Κέντρο Σάμου αποφάσισε να συγκροτήσει Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης και καλεί τα Δ.Σ. των Σωματείων του νησιού, τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών, γυναικών,  γονέων και κηδεμόνων και όλους τους μαζικούς και λαϊκούς φορείς, να συζητήσουμε και να οργανώσουμε από κοινού την αγωνιστική μας δράση, με σημαντικό σταθμό την Απεργία της 26ης Νοέμβρη.

 Όλες οι δράσεις θα γίνουν με όλα τα μέτρα προφύλαξης που υποδεικνύουν οι ειδικοί για την υγεία, όπως άλλωστε κάνουμε έως τώρα.

Η Διοίκηση


ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Επισυνάπτεται διεκδικητικό πλαίσιο ως βάση συζήτησης

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

 

·   Να εξασφαλιστεί στέγη, διατροφή και είδη πρώτης ανάγκης σε όσους χρειάζεται. Να μην παραμένει άλλο ο κόσμος σε σκηνές.

·   Να ελεγχθούν όλοι οι εργασιακοί χώροι. Πολλοί λειτούργησαν αμέσως μετά το σεισμό χωρίς να ελεγχθούν. Πολλοί λειτουργούν ακόμη ενώ τα κτήρια που στεγάζονται έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα».

·    Να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν όλα τα δημόσια κτίρια. Προτεραιότητα στα σχολεία, για να μη χάσουν για άλλη μια χρονιά τα παιδιά μας την επαφή με το σχολείο. Να δοθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα κονδύλια για επισκευές. Δε θα ανεχτούμε προσωρινές λύσεις τύπου κοντέινερ, να γίνουν μόνιμες.

·    Άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές σε υποδομές όπως τα οδικά δίκτυα πχ Αυλάκια.

·    Να δοθεί έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ  για την κάλυψη των πρώτων άμεσων αναγκών.

·    Καμιά απόλυση εργαζομένου. Να τεθούν σε αναστολή σύμβασης όλοι οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές ή παραμένουν κλειστοί, ως την αποκατάστασή τους.

·    Να πάρουν αυξημένο επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι σε Σάμο και Ικαρία χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.

·  Αποζημιώσεις 100% σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρήσεις και όσους έχουν πληγεί (κτήρια, υλικοτεχνική υποδομή, αυτοκίνητα κλπ). Μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους για όσο καιρό παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους.

·  Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και όλες τις δομές υγείας των νησιών. Να θωρακιστεί το σύστημα υγείας στα νησιά.

·  Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία και δάνεια τραπεζών. Κανένας πλειστηριασμός, κατάσχεση, διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου.

·   Μαζικοί έλεγχοι για τον κορονοϊό

·   Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

·   Να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες.

 

 

 

Η Διοίκηση