21/1/21

Η πρόταση της εβδομάδας: Βασίλης Τσιτσάνης 18 Ιανουαρίου 1915-1984


Στις 18 Ιανουαρίου 2021 συμπληρώνονται 106 χρόνια από τη γέννηση  του εμπνευσμένου λαϊκού δημιουργού Βασίλη Τσιτσάνη και 37 χρόνια από το θάνατό του. Γεννήθηκε και πέθανε στις 18 Ιανουαρίου. Η μνήμη του δημιουργού της Φάμπρικας ή αλλιώς «Γεια σου περήφανη και αθάνατη εργατιά» και πολλών άλλων λαϊκών τραγουδιών μένει άσβεστη στις καρδιές μας. Τα τραγούδια του, είναι και θα είναι στο στόμα ολωνών μας. Είτε στη θλίψη, στον καημό, στον πόνο και στο άχτι μας, είτε στον έρωτα, στο κέφι, στο γλέντι, στη χαρά μας. Πολλά απ αυτά μας εμψυχώνουν στους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες μας και ακούγονται στις πορείες, στις διαδηλώσεις στις συγκεντρώσεις του ταξικού εργατικού κινήματος. Η φυσική του απουσία δεν κατάφερε να τον στερήσει από καμιά παρέα, από κανένα γλέντι και γιορτή, από καμμιά διαδήλωση.

Το έργο του πλούσιο σε μέγεθος και ποιότητα. Κάθε πόνος της εργατικής τάξης, κάθε καημός, κάθε συμβάν, γίνεται πενιά στο μπουζούκι του. Οι εργατικοί αγώνες δεν τον αφήνουν αδιάφορο. Το τραγούδι οι Φάμπρικες στο οποίο είναι ο ίδιος στιχουργός συνθέτης και τραγουδιστής μαζί με τη Μαρίκα Νίνου, ηχογραφείται σε δίσκο 78 στροφών στην αρχή της δεκαετίας του ’50.

Είναι η εποχή όπου οι 540.000 βιομηχανικοί εργάτες και ο αυξανόμενος υπαλληλικός κόσμος (τράπεζες, δημόσια διοίκηση κ.α.) χωρίς αξιόπιστη συνδικαλιστική ηγεσία σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο όπου κυριαρχούσαν οι συνδικαλιστικές φατρίες των Μακρή και Θεοδώρου,  προσπαθεί να τα βγάλει πέρα είτε με την αμερικανική «βοήθεια» και το σχέδιο Μάρσαλ  είτε με την αυτοσυγκράτηση και τη λιτότητα στη διαβίωσή του. Σημαντικά προβλήματα της εποχής είναι η ανεργία και η υποαπασχόληση.

Ο στίχος, « γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά», καταφέρνει να τρυπώσει στις καρδιές των κυνηγημένων αλλά αλύγιστων πρωτοπόρων εργατών και να τους μεταδώσει  νότες αισιοδοξίας τη δύσκολη εκείνη περίοδο.

 Ο Βασίλης Τσιτσάνης κέρδισε επάξια  τον τίτλο του δημιουργού των τραγουδιών της εργατικής τάξης. Τον ευχαριστούμε για τη μεγάλη και μοναδική η προσφορά του