21/1/21

Τώρα είναι η ώρα, τώρα είναι ανάγκη να βγούμε μπροστά. Τώρα είναι ανάγκη να οργανώσουμε τον αγώνα μας


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

"Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι, είμαστε χαμένοι" έγραψε ο Μπέρτολ Μπρέχτ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, προς την εργατική τάξη. Τώρα είναι η ώρα, τώρα είναι ανάγκη να βγούμε μπροστά. Τώρα είναι ανάγκη να οργανώσουμε τον αγώνα μας.

Γνωρίζουμε τι υπάρχει στα συρτάρια της κυβέρνησης και του υπουργείου εργασίας που στοχεύουν στο να γίνει πιο φτηνή η τιμή της εργατικής δύναμης, να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Δε μπορεί και δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο τη ζωή που ζούμε. Δε μπορεί και δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο τα συνεχή χτυπήματα στα δικαιώματά μας, στη ζωή μας. Θα δεχτούμε την άθλια κατάσταση στην κοινωνική ασφάλιση και την παραπέρα παράδοση της επικουρικής ασφάλισης στους επιχειρηματικούς ομίλους; Θα δεχτούμε τις νέες ανατροπές με την παραπέρα ευελιξία των εργασιακών σχέσεων; Τα 10ωρα με απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία; Θα δεχτούμε το νέο χτύπημα των συνδικάτων και του απεργιακού δικαιώματος, το χτύπημα στη συλλογική δράση και πάλη; Θα αποδεχτούμε τον εργασιακό μας βίο χωρίς ΣΣΕ, με 200 ευρώ κατώτερο μισθό; Θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα;

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, που συσπειρώνει εκατοντάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, συνδικάτα καλεί τα συνδικάτα να απαντήσουν στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτών.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα στα συνδικάτα για συντονισμό ανά κλάδο, πόλη και πανελλαδικά, για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για να μην επιτρέψουμε να γίνουν οι χώροι δουλειάς μια ειδική οικονομική ζώνη. 

  •    Να συνεδριάσουν τα Δ.Σ. με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας τους και να πάρουν πρωτοβουλίες.
  •     Παίρνουμε τώρα όλα τα μέτρα για να είναι σε λειτουργία τα Δ.Σ., και τα σωματεία ανοιχτά καθημερινά.  
  •      Στη μάχη όλα τα μέλη των Δ.Σ.
  •     Επαφή με τους εργαζόμενους των κλάδων και παρεμβάσεις όπου η εργοδοσία αφήνει απροστάτευτους από την πανδημία τους εργαζόμενους ή προχωράει σε απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία κλπ.
  •     Αξιοποίηση όλων των μορφών επαφής με τους εργαζόμενους με περιοδείες, συσκέψεις μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς. Σχεδιασμένη αξιοποίηση των Μητρώων μελών.
  •     Στην πράξη αποδείχνουμε ότι είμαστε κίνημα παντός καιρού, παίρνοντας βέβαια όλα τα μέτρα που προβλέπονται.

Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, έχουν ανάγκη να είναι σε επαφή με το συνδικάτο τους. Δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις λογικές και τις αντιλήψεις ότι" "μόνος μου θα λύσω ότι με απασχολεί", "να περάσει η κρίση και μετά να ζητήσουμε ότι μας πήραν πίσω", "να στηρίξουμε την επιχείρηση μας, ας δεχτούμε μειώσεις μισθών και απολύσεις για να υπάρχει αύριο". Ούτε έχει τίποτα να κερδίσει από τη λογική της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που βάζει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της σε όλες τις ανατροπές των δικαιωμάτων μας και ετοιμάζεται να συνυπογράψει την "ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή" της κυβέρνησης και του υπουργού Χατζηδάκη.

Να μην περάσει η προπαγάνδα της κυβέρνησης. Με μαχητικότητα, αποφασιστικότητα, συλλογικότητα ριχνόμαστε στη μάχη της οργάνωσης της πάλης. Να μην περάσουν οι νέοι αντεργατικοί σχεδιασμοί και η επίθεση της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων.

Για μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς. Για μέτρα προστασίας της υγείας με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και υποδομών στα νοσοκομεία. Για μέτρα προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων και των ανέργων. Για το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών μας.