3/1/21

Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων-Επισιτισμού: Για το Δώρο Χριστουγέννων

 

Παράνομη η μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων από τους εργοδότες!

Να δοθεί τώρα σε όποιους εργαζόμενους δεν έχει καταβληθεί!

Συναδέλφισσα/ε  που εργάζεσαι στο εμπόριο, σε σουπερ μάρκετ, στην καθαριότητα, στη φύλαξη, σε υπηρεσίες, σε ξενοδοχεία, στον επισιτισμό, εσύ που φέτος δεν πήρες το Δώρο Χριστουγέννων γιατί ο εργοδότης σου ψευδώς σου είπε ότι «δεν το δικαιούσαι γιατί το παίρνεις με το μισθό σου τμηματικά», ότι «θα το καταθέσει και πρέπει να το γυρίσεις πίσω», ότι «αντί για δώρο θα πάρεις είδη του καταστήματος που εργάζεσαι ή δωροεπιταγή για κάποια ψώνια», ότι «αν το καταγγείλεις τότε θα χάσεις τη δουλειά σου», ότι «έτσι γίνεται παντού» κλπ…δεν είσαι μόνος σου! Μη φοβάσαι! Σπάσε τη σιωπή! Έλα στο σωματείο σου!


Μην ανέχεσαι να σου κλέβουν από την τσέπη τα χρήματα που έχεις δουλέψει και τα δικαιούσαι για να μπορέσεις να πάρεις δώρο στο παιδί σου, να στρωθεί το γιορτινό τραπέζι, να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου. Το Δώρο Χριστουγέννων, όπως το Δώρο Πάσχα και το Επίδομα Αδείας, είναι δικαίωμά σου που κατακτήθηκε με πολλούς εργατικούς αγώνες .

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ: όλοι οι μισθωτοί του Ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο και εργάστηκαν από 1/5 - 31/12 ή μέρος αυτού του διαστήματος, δικαιούνται από τους εργοδότες τους Δώρο Χριστουγέννων. Φέτος το κράτος απάλλαξε τους εργοδότες για το διάστημα που οι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή και την αναλογία του κατέβαλε αυτό.

Το Δώρο Χριστουγέννων δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά σε χρήμα. Πρέπει να εξοφληθεί από τους εργοδότες εφάπαξ από 21/12 έως 31/12. Οι εργαζόμενοι που δεν το έχουν ακόμη λάβει έχουν δικαίωμα, μαζί με το Σωματείο, να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας για να το διεκδικήσουν, όπου γίνεται μηνυτήρια αναφορά και αυτόφωρη διαδικασία, αφού η μη καταβολή του είναι ποινικό αδίκημα! Καλούμε την Επιθεώρηση Εργασίας άμεσα να προχωρήσει σε ελέγχους και να επιβάλει κυρώσεις σε εργοδότες που δεν το έχουν καταβάλει.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να απευθυνθούν στα Σωματεία τους και στο Εργατικό Κέντρο. Η σιωπή και ο φόβος δεν έσωσε κανέναν! Αντίθετα μεγάλωσε το πρόβλημα, την εκμετάλλευση, την απληρωσιά! Τα έκανε κανόνα! Δεν μας αξίζει αυτό!

Δυναμώνουμε την Αλληλεγγύη. Συνεχίζουμε να μαζεύουμε και να δίνουμε είδη διατροφής και υγιεινής σε όποιον έχει ανάγκη. Ένας για όλους και όλοι για έναν!

Συνάδελφοι ευχόμαστε Καλή και Αγωνιστική χρονιά! Μόνο παλεύοντας συλλογικά μέσα από τα σωματεία μας μπορούμε και να έχουμε κατακτήσεις, να κερδίσουμε δικαιώματα και τη ζωή που μας αξίζει, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ