20/2/21

Τρίτη 23 Φλεβάρη κινητοποιήσεις για την υγεία σε Σάμο και Ικαρία


ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2021

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ

ΣΑΜΟΣ: Γ. Νοσοκομείο 10:00 το πρωί

ΙΚΑΡΙΑ: Πλατεία Αγίου Κηρύκου 12:00 το μεσημέρι

 

Εδώ κι ένα χρόνο η πανδημία έφερε στην επιφάνεια την τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την συνεχή υποβάθμισή του, σε αντίθεση με την ολοένα και μεγαλύτερη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Οι πολιτικές όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση που συνεχίζεται και βαθαίνει καθώς στις δύσκολες συνθήκες αυτής της πρωτόγνωρης και καταστροφικής για τον άνθρωπο πανδημίας οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 για την Υγεία, μειώνονται κατά 600 σχεδόν εκατομμύρια.

Αντί δηλαδή ν’ αυξηθούν οι δαπάνες ώστε να γίνουν προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, αντί να παρθούν άμεσα μέτρα στους μεγάλους χώρους δουλειάς και στις μεταφορές που είναι εστίες υπερμετάδοσης του ιού, αντί να παρθούν μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, αντί να επιτάξει όλο τον ιδιωτικό τομέα υγείας και να τον εντάξει στο πρόγραμμα αντιμετώπισης του covid-19, αντί να προχωρήσει στην άμεση θωράκιση όλου του πληθυσμού  με γρήγορες διαδικασίες εμβολιασμού, η κυβέρνηση περικόπτει τις δαπάνες για την υγεία και προσπαθεί με τα lockdown ν’ αντιμετωπίσει τη κατάσταση.

Πρωτεύουν γι αυτή είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων από την προστασία της υγείας του λαού. Κανένα, όμως, σκληρό lockdown δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας που προσπαθεί η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι επαρκές και μόνιμο προσωπικό δεν υπάρχει στα Νοσοκομεία, ότι ο λαός πληρώνει την άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας και την ανεπάρκεια του σχεδιασμού για τον εμβολιασμό που είναι παραπάνω από αναγκαίος.

Μέσα σ’ αυτή τη κατάσταση οι αγώνες του υγειονομικού και εργατικού κινήματος ανέδειξαν ένα πλέγμα αιτημάτων που δίνουν «ανάσα και ελπίδα». Άμεσα αιτήματα που  είναι αναγκαία για την προστασία της ζωής του λαού.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Σ. συμπαραστέκεται και συμμετέχει με όλες της τις δυνάμεις στον αγώνα του υγειονομικού κινήματος την Τρίτη 16 Φλεβάρη. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με αυτή της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου και

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

-Να ενισχυθούν άμεσα τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ένα χρόνο μετά και ακόμα εκκρεμούν οι προσλήψεις για τις 940 θέσεις μόνιμων γιατρών που προκηρύχθηκαν τον Φεβρουάριο του 2020. Ακόμα εκκρεμούν οι προσλήψεις για τις θέσεις των Γενικών Γιατρών που προκηρύχθηκαν το 2019.

-Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού  εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ και στελέχωση τους με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας κ.λπ.). Προμήθεια  όλων  των  διαθέσιμων, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.

-Καμία σκέψη για εκ νέου μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων και του λοιπού τακτικού ιατρικού έργου στα δημόσια νοσοκομεία. Υπάρχει ήδη μεγάλη αύξηση της βαρειάς νοσηρότητας και της θνητότητας από λοιπές παθήσεις.

-Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

-Δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους σε συνδυασμό με επιδημιολογική επιτήρηση με πολλαπλά σταθερά σημεία περιοδικής παρακολούθησης της επιδημίας στην κοινότητα (τύπου Sentinel).  

-Εκτεταμένη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και των συρροών κρουσμάτων στους εργασιακούς χώρους, στις μονάδες υγείας, στις σχολικές μονάδες και εφαρμογή  όλων των  αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος (απομόνωση κλπ.) σε συνδυασμό με την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων (μισθών κ.λπ.) των εργαζόμενων  που νοσούν ή μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα.

-Πύκνωση των δρομολογίων στα ΜΜΜ.

-        Να στελεχωθούν τώρα τα νοσοκομεία σε Σάμο και Ικαρία. Καμία μονήρης ιατρική ειδικότητα στα νοσοκομεία των νησιών μας.

-        Να ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία των Κέντρων υγείας, ιδιαίτερα  στο Βαθύ της Σάμου και στον Εύδηλο της Ικαρίας.

-        Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες εμβολιασμού στα νησιά μας για τους κατοίκους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και για ΑΜΕΑ.

-        Στελέχωση όλων των Περιφερειακών και Αγροτικών Ιατρείων στα νησιά μας, με μόνιμους ιατρούς γενικής ιατρικής και το αντίστοιχο νοσηλευτικό προσωπικό και καθαριότητας.

-        Να στελεχωθούν τα παραρτήματα του ΕΚΑΒ με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό.

-        Ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, καθώς κιάλλων εργαζομένων που εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

-        Συχνά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργασιακούς χώρους και στα σχολεία.

 

Η Διοίκηση