20/2/21

Κατάθεση Υπομνήματος στον ΟΑΕΔ με τα αιτήματα των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό


ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Για την κάλυψη των βασικών αναγκών όλων των εργαζομένων του κλάδου μας για την προστασία της υγείας, του εισοδήματος, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας

ΠΡΟΣ:

1. ΟΑΕΔ Σάμου

2. Κεντρική Διοίκηση ΟΑΕΔ

Κοιν: Εργατικό Κέντρο Σάμου

         Μ.Μ.Ε.

 Στα πλαίσια των παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων που πραγματοποιεί ο κλάδος μας αυτή την περίοδο πανελλαδικά, απευθυνόμαστε σήμερα στον τοπικό ΟΑΕΔ για να καταθέσουμε το συγκεκριμένο υπόμνημα. Αντιπροσωπείες των σωματείων μας έχουν απευθυνθεί και στον αρμόδιο υπουργό κ. Χατζηδάκη για συγκεκριμένη ημερομηνία συνάντησης και απάντησης στις επείγουσες διεκδικήσεις μας καθώς τα προβλήματα που έχουν οι συνάδελφοί μας συνεχώς οξύνονται και οι συνθήκες ζωής μας χειροτερεύουν.


Εδώ και ένα χρόνο χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου έχουμε καταδικαστεί να ζούμε στην ανεργία με το μηνιαίο επίδομα των 534 ευρώ, με το επίδομα ανεργίας που έχει ημερομηνία λήξης, ενώ ολόκληρες κατηγορίες έχουν εντελώς αποκλειστεί ακόμα και από τα πιο υποτυπώδη μέτρα: εποχικοί εργαζόμενοι στον επισιτισμό, εργολαβικοί σε μεγάλα ξενοδοχεία, τουριστικοί συνοδοί και ξεναγοί.

Ρωτάμε πώς είναι δυνατόν να ζούμε με ελάχιστα μηνιάτικα το χρόνο; Ζητάμε να διασφαλιστεί αξιοπρεπές εισόδημα χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση και προϋπόθεση για όλους τους εποχικά εργαζόμενους που όμως είναι άνεργοι.

Την ίδια στιγμή ζητάμε να καταβληθούν και όλες οι ασφαλιστικές μας εισφορές από το κράτος, αφού πανελλαδικά υπάρχουν 80000 συνάδελφοι που είναι στον αέρα ως προς την ασφαλιστική τους κάλυψη. Κυρίως συνάδελφοι σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας που εντάχθηκαν με μονομερείς δηλώσεις σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας από τον Ιούνη μέχρι τον Οκτώβρη αλλά και συνάδελφοι σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Η παράταση που έχει εξαγγελθεί για δύο επιπλέον μήνες σε όσους λήγει η επιδότησή τους και οι δύο μήνες έκτακτη επιδότηση σε μέρος όσων δεν επιδοτούνται καθόλου, είναι σταγόνες στον ωκεανό. Δε θέλουμε να γίνουμε μέρος αυτού του παζαρέματος, την ίδια στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει προνόμια στους μεγάλους επιχειρηματίες, όπως επιδοτήσεις μισθών, ασφαλιστικών εισφορών και επιδοτήσεις για να συνεχίσουν τις επενδύσεις τους, φοροαπαλλαγές κλπ.

Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις για τη νέα τουριστική σεζόν δεν είναι ευοίωνες. Οι τουριστικοί όμιλοι και πρακτορεία κάνουν λόγο για καθυστέρηση έναρξης της σεζόν αλλά και μείωση της κίνησης.

Άρα πόσο πιο ρεαλιστικό είναι το αίτημά μας για επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ για όλους τους εποχικούς του τουρισμού χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις, μέχρι να ξεκινήσουμε τη δουλειά.  

Την ίδια στιγμή ζητάμε και τα εξής μέτρα ανακούφισης:

 

-                  Την απαγόρευση διακοπής του ρεύματος

-                  Την αναστολή πληρωμής των λογαριασμών

-                  Τη διαγραφή μέρους των χρεών που έχουν συσσωρευτεί

-                  Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους που είναι πάνω από το 50% των λογαριασμών.

 

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το δίκιο του κλάδου μας, ενός κλάδου που «πλασάρεται» ως τη βαριά βιομηχανία της χώρας, μίας «βιομηχανίας» που τα γρανάζια τους δουλεύουν 7ήμερα, 10ωρα, χωρίς Κυριακή αργία, με μεγάλη εντατικοποίηση, ελαστικές μορφές απασχόλησης και μειωμένους μισθούς ειδικά από την κρίση του 2010 και μετά.

 

Συνοψίζουμε τα αιτήματά μας:

 

ü    Έκτακτο βοήθημα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους του κλάδου.

ü  Επίδομα ανεργίας για όλους τους εποχικά εργαζομένους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. (Ένταξη στο επίδομα ανεργίας όλων των εποχιακών στα ξενοδοχεία, επισιτισμό - τουρισμό που εργάστηκαν είτε το 2019, είτε το 2020, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από τον χρόνο και τη σχέση εργασίας. Έγκριση όλων των αιτήσεων για επιδότηση ανεργίας).

ü  Αποκατάσταση απώλειας εισοδήματος από το επίδομα ανεργίας, που πρόεκυψε από την εφαρμογή των διατάξεων της ΚΥΑ 47167/1181/16.11.2020.

ü  Διασφάλιση εισοδήματος μέχρι την έναρξη της νέας σεζόν. (Ένταξη στην αναστολή εργασίας όλων των εποχιακών στον επισιτισμό - τουρισμό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από τον χρόνο και τη σχέση εργασίας).

ü  Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων όσοι εργάστηκαν το 2019 ή το 2020 χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

ü  Να τεθούν σε αναστολή σύμβασης οι εργαζόμενοι που οι χώροι δουλειάς τους έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό ή τις πλημμύρες και θα παραμείνουν κλειστοί ως την αποκατάσταση και επαναλειτουργία τους.

ü  Συλλογικές Συμβάσεις, χωρίς μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων για όλο το κλάδο με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλη τη χώρα.

ü  Καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματά μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

ü  Απαλλαγή από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

ü  Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών. Να μειωθούν δραστικά τα τιμολόγια σε Ρεύμα, Νερό, Τηλέφωνο.

ü  Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, ΕΚΑΒ, εργαστήρια. Μονιμοποίηση όλου του προσωπικού στις υπηρεσίες Υγείας. Επίταξη όλων των ιδιωτικών δομών Υγείας.

ü  Μαζικά - δωρεάν τεστ στους χώρους εργασίας και τον γενικό πληθυσμό. Να προχωρήσει ο μαζικός και δωρεάν, αλλά όχι υποχρεωτικός εμβολιασμός.

ü  Προμήθεια  όλων  των  διαθέσιμων, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων. Προμήθεια και δωρεάν χορήγηση κάθε εγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος προληπτικής ή θεραπευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

 

Δεν κάνουμε πίσω! Δεν αποδεχόμαστε το μέλλον που μας ετοιμάζουν! Μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις ακόμα και μέσα στην πανδημία. Ό, τι καταφέραμε ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων κόντρα σε όλους: κράτος, εργοδοσία και όσους στηρίζουν μια πολιτική που δολοφονεί, εξαθλιώνει και ενεργεί με σκοπό να την βγάλουν για μια ακόμη φορά καθαρή οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

 

Πουλάμε τη δουλειά μας αλλά όχι τη ζωή μας. 

Αυτήν την διεκδικούμε γιατί την αξίζουμε. 

 

 

Η Διοίκηση