3/2/21

Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων


 Χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφαλείας, χωρίς εκπαιδευτικούς ξανανοίγουν Γυμνάσια – Λύκεια με την κυβέρνηση να κουνάει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς το δάχτυλο!

 

Τρείς μήνες σχεδόν μετά το δεύτερο λοκντάουν, η κυβέρνηση ξανανοίγει τα σχολεία, χωρίς κανένα μέτρο, σαν να μην τρέχει τίποτα, σαν να μην υπάρχει πανδημία!

Τα 25άρια και 27άρια τμήματα σε τάξεις-κλουβιά, οι ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών, η έλλειψη προσωπικού καθαριότητας ήταν και παραμένουν εδώ, σε όλη τη χώρα, παρά τις δεκάδες κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί – μαθητές – γονείς.

Στη σεισμόπληκτη Σάμο, η κυβέρνηση δεν προχώρησε καν στα στοιχειώδη, όπως στην άμεση αποστολή προκάτ σχολικών αιθουσών (αναμένονται… Μάρτη!) και την ολοκλήρωση των κατάλληλων μελετών για να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα. Δεν έλυσε καν τα προβλήματα των μεταφορών που ταλαιπωρούν μαθητές και γονείς εδώ και χρόνια. Τεράστιες ευθύνες βαραίνουν και τις δημοτικές αρχές των δύο δήμων του νησιού, που δεν καταγγέλλουν και δε διεκδικούν δυναμικά άμεσες λύσεις, κάτι που φάνηκε και απ’ τις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου και της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τις επιπτώσεις του σεισμού, οι οποίοι καλούν το λαό να παλέψει μαζί τους για τα αυτονόητα.

Η κυβέρνηση επιχειρεί και πάλι να φορτώσει στο λαό όλες τις ευθύνες, νομίζοντας ότι θα ξεχάσουμε πόσο μας συκοφάντησε ήδη από το πέρυσι όταν πιέζαμε για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, όταν αναδεικνύαμε την αδιαφορία και την απραξία της, κεντρική πολιτική επιλογή, όπως αποδείχτηκε και με τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Νομίζει ότι δε θυμόμαστε ότι φέρει τεράστια ευθύνη για την άσχημη υγειονομική κατάσταση της χώρας, κατάσταση που ήδη διαφαίνεται ότι χειροτερεύει με το σωρηδόν κλείσιμο τμημάτων και σχολικών μονάδων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών. Νομίζει ότι δεν ξέρουμε πως ευθύνεται για το τεράστιο κόστος στην ψυχοκοινωνική και γνωστική ανάπτυξη των μαθητών, για το γεγονός ότι μόνο 1 στους 4 μαθητές μπόρεσε να παρακολουθήσει απρόσκοπτα την τηλεκπαίδευση.

Το μόνο «υγειονομικό» μέτρο που πήρε η κυβέρνηση της τρίτης πιο αστυνομοκρατούμενης χώρας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ήταν τα 30 εκατομμύρια για πρόσληψη αστυνομικών στα… κλειστά Πανεπιστήμια!

Το Υπουργείο, μάλιστα, προσλαμβάνοντας 6000 εκπαιδευτικούς ακριβώς με το τέλος του 2020 ομολογεί ουσιαστικά ότι το ίδιο ευθύνεται για το ότι χάνονταν σε όλα τα σχολεία της χώρας πάνω από 125.000 διδακτικές ώρες κάθε εβδομάδα!

Απολύοντας, επίσης, τους τριμηνίτες εκπαιδευτικούς, άφησε χιλιάδες μαθητές χωρίς εκπαιδευτικούς στη μέση της σχολικής χρονιάς, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα το πότε θα καλυφθούν αυτά τα κενά. Πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς και ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει «δεήσει» να προχωρήσει την ενισχυτική, ούτε καν για τα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τα οποία κατάργησε απ’ το Λύκειο!

Μετά απ’ όλα αυτά, έχουν το θράσος να μας κουνούν και το δάχτυλο!

Να τους το κόψουμε!

Καλούμε τα εκπαιδευτικά σωματεία να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε συσπείρωση στα σωματεία τους και σε αγώνα για τη διεκδίκηση:

·       Όριο 15 μαθητών/τάξη – 10 στα εργαστήρια με πλήρη κάλυψη των κενών που θα προκύψουν.

·       Άμεσα και δωρεάν τεστ Covid στα σχολεία, για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.

·       Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.

·       Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.

·       Διορισμός μόνιμου και επαρκούς προσωπικού καθαριότητας των σχολείων.

·       Αύξηση δρομολογίων σχολικών λεωφορείων για την αποτροπή υπερμετάδοσης της πανδημίας.

·       Άμεση αναπροσαρμογή της ύλης σε όλη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να εντοπιστούν τα μορφωτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί και να αντιμετωπιστούν με επιστημονικό και παιδαγωγικό τρόπο. Να μην εφαρμοστεί η τράπεζα θεμάτων.

·       Άμεση λειτουργία ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης.

·       Όχι στο νομοσχέδιο των ταξικών φραγμών, της καταστολής και της αστυνομοκρατίας.

Επιπλέον, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Σάμο μετά το σεισμό, διεκδικούμε άμεση επίλυση όλων των ζητημάτων που έχουν προκύψει, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών, με γνώμονα το συμφέρον του λαού και της νεολαίας. Πιο συγκεκριμένα:

·        Άμεση αποκατάσταση των επισκευάσιμων σχολικών κτιρίων, με κριτήριο την απόλυτη αντισεισμική θωράκισή τους, καθώς και τη θωράκισή τους από άλλες πιθανές φυσικές καταστροφές.

·        Για τα σχολεία που τα κτίρια που δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν σ’ αυτό το επίπεδο ασφάλειας, να εξασφαλιστούν χώροι και χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων σχολικών συγκροτημάτων.

·        Να λυθεί τώρα απ’ την Περιφέρεια το θέμα της ασφαλούς μεταφοράς των παιδιών.

·        Να έρθουν άμεσα οι προκάτ σχολικές αίθουσες που θα αντικαταστήσουν τα ακατάλληλα σχολεία.

 

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

 

O Πρόεδρος

 

Σταμάτης Φιλιππής  

O Γραμματέας

 

Μανώλης Παχυμανώλης