2/2/21

Επιστολή φαντάρων από τη Σάμο και την Ικαρία για πρόβλήματα που αντιμετωπίζουν

 


Την ώρα που τα κρούσματα του κορονοϊού εκτοξεύονται και πάλι, με βασική αιτία την, τουλάχιστον ανεπαρκή, στάση της κυβέρνησης, την ώρα που η καταστολή και ο αυταρχισμός αυξάνονται με στόχο να πετύχει η κυβέρνηση την πολυπόθητη σιγή ιχθύος απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα ούτε στα στρατόπεδα και τα φυλάκια της 79 ΑΔΤΕ στη Σάμο και την Ικαρία.

Μόλις πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον 13 στρατιώτες νοσούν με covid-19 ενώ αρκετά είναι ακόμη τα ύποπτα, ανεπιβεβαίωτα όμως περιστατικά. Προβληματική όμως είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας και κυβέρνησης καθώς μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές τα προληπτικά τεστ για όλους όσους ήρθαν σε επαφή, μέσα στις μονάδες, φαντάζουν άπιαστο όνειρο.

Απαντήσεις όπως «δεν έχουμε αρκετά rapid test για όλους» και «είναι πράγματα που κοστίζουν και δεν είναι εύκολο να βρεθούν πόροι» είναι για γέλια και για κλάματα όταν συνδυάζονται με την “υπερηφάνεια” για την αγορά των Rafale που ανακοινώθηκαν λίγες μέρες πριν. Είναι επίσης υποκριτικό να βγαίνουν διαρροές από την επίσκεψη του διοικητή της ΑΣΔΕΝ στο νησί που αναφέρουν πως «παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης», όταν είναι γνωστό ότι σε μονάδα του νησιού οι κουβέρτες στο θάλαμο των οπλιτών είναι όλες λερωμένες από περιττώματα πτηνών και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για το πλύσιμο αυτών.

Για το στρατόπεδο υποδοχής οπλιτών στο οποίο κατά την παρουσίαση κάθε σειράς βρίσκονται περισσότεροι από 400 νεοσύλλεκτοι και στο οποίο υπάρχει «πλαφόν» από το αρμόδιο επιτελικό γραφείο στα 5 λίτρα χλωρίνη την εβδομάδα τα σχόλια περιττεύουν.

Ειδικά στο νησί της Σάμου που χτυπήθηκε και από το σεισμό της 30ηςΟκτωβρίου, περισσεύουν τα παραδείγματα κτιρίων με ζημιές που έχουν κριθεί ακατάλληλα, που έχουν ζημιές εμφανείς αλλά ακόμη χρησιμοποιούνται ελλείψει άλλων, που έχουν επιδιορθωθεί με fast track διαδικασίες που αμφισβητούνται ακόμα και από στελέχη.

Καταγγέλλουμε επιπλέον τα καψώνια στα οποία υποβάλλονται ειδικά στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων με το πρόσχημα της εκγύμνασης, πολλές φορές με μόνο λόγο την ένδειξη επιβολής του ανώτερου στους στρατιώτες και προβάλλοντας μάλιστα το «επιλογή σας ήταν να έρθετε στις Ειδικές Δυνάμεις, όποιου δεν του αρέσει να φύγει».

Επιπλέον, να τονίσουμε και εμείς, όπως και συνάδελφοι από όλη τη χώρα με επιστολές τους το προηγούμενο διάστημα, το πρόβλημα που υπάρχει με τη μη χορήγηση φοιτητικής άδειας στους στρατιώτες που την δικαιούνται, με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού, ακόμα και τα αυξημένα κρούσματα covid-19 στις περιοχές μόνιμης κατοικίας των στρατιωτών. Η φοιτητική άδεια είναι δικαίωμα κάθε στρατιώτη, και το γεγονός ότι με τις παλινωδίες της κυβέρνησης η εξετάσεις είναι διαδικτυακά σημαίνει ότι χρειάζεται επιπλέον κατάλληλος εξοπλισμός, χώρος και χρόνος μελέτης, πράγματα που δεν μπορούν να υπάρξουν μέσα στη μονάδα και με τις υπηρεσίες να «τρέχουν».

Όπως όλα τα προβλήματα έτσι και αυτά που αντιμετωπίζουμε οι στρατευμένοι θέλουν απάντηση μαζική και αγωνιστική, ανεξάρτητα των συνθηκών. Δεν σιωπούμε ούτε μέσα στα στρατόπεδα και προσπαθούμε με συλλογική διεκδίκηση να έχουμε όσα δικαιούμαστε. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στην πολιτική ζωή παρά την τρομοκρατία και την καταστολή που επιδιώκουν να επιβάλλουν.

Διεκδικούμε:

·        Άμεσα τεστ κορονοϊού για όλους όσοι ήρθαν σε επαφή μέσα στη μονάδα με κάποιον από τους νοσούντες.

·        Μαζικά επαναλαμβανόμενα σε τακτά διαστήματα τεστ στους φαντάρους και τα στελέχη όλων των μονάδων.

·        Λήψη μέτρων για την υγιεινή και την καθαριότητα. Με ευθύνη των μονάδων να αλλαχθούν κλινοσκεπάσματα στα φυλάκια και να μην μείνει στρατόπεδο χωρίς σαπούνι, αντισηπτικό, καθαριστικά.

·        Μέτρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού στους θαλάμους και στα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

·        Έλεγχος και αποκατάσταση άμεσα των ζημιών που υπάρχουν σε μονάδες από τον σεισμό 3 ολόκληρους μήνες αργότερα.

·        Να σταματήσει κάθε μορφής καψώνι.

·        Να δοθούν φοιτητικές άδειες σε όσους το δικαιούνται και με την επιστροφή να γίνεται μοριακό τεστ πριν την ένταξη στις δραστηριότητες της μονάδας.

·        Να σταματήσει άμεσα η καταστολή από τη μεριά της κυβέρνησης απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις.

·        Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Κεραμέως Χρυσοχοΐδη. Η αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά στα πανεπιστήμια. Ας ασχοληθεί με τους ναζί δολοφόνους της Χ.Α. που ακόμα δεν έχουν βρεθεί.

Φαντάροι από τα στρατόπεδα Σάμου και Ικαρίας


* η επιστολή αναδημοσιεύται από την ιστοσελίδα alt.gr