18/3/21

Δελτίο τύπου από τη Συγκέντρωση Σωματείων και φορέων της Ικαρίας στις 17/3

 


Με μια μαχητική συγκέντρωση στην πλατεία Ευδήλου απάντησαν στην κυβέρνηση μαζικά και οργανωμένα, εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους, συνταξιούχοι, άνεργοι, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς με τα παιδιά τους, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της Υγείας, δια ζώσης Παιδεία και ενάντια στην κρατική βία και καταστολή.

   Από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας-Φούρνων μίλησε η πρόεδρός του Κατερίνα Χατζηαργυρίου, αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο  κλάδος εξαιτίας και της πανδημίας.

  Από το Σωματείο Συνταξιούχων Μισθωτών Ικαρίας η Ελένη Κοτσαύτη τονίζοντας ότι η «οργή και η αγανάκτηση των πληττόμενων συνταξιούχων να γίνει οργανωμένος και μαζικός αγώνας».

  Με ένα «ολοστρόγγυλο μηδέν» αξιολόγησαν το Υπουργείο Παιδείας οι Σύλλογοι Γονέων Σχολείων Ικαρίας, δια της εκπροσώπου του Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Ευδήλου Κατερίνας Χερουβή, καταγγέλλοντας την πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας και την προώθηση της αντιδραστικής αξιολόγησης των σχολείων εν μέσω πανδημίας και με κλειστά τα σχολεία.




   Η εκπρόσωπος των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της  δημοτικής ενότητας Ραχών Ευγενία Τσαντίρη κατάγγειλε ότι «βρισκόμαστε με κλειστά σχολεία για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια σχολική χρονιά χωρίς κρούσμα κορονοϊού στο νησί μας». «Η απόφαση για καθολικό κλείσιμο των σχολείων αφήνει «στον αέρα» όλα εκείνα από τα πολλά παιδιά μας που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, που δε διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα για να παρακολουθήσουν το μάθημα ή που το προβληματικό δίκτυο δεν τους επιτρέπει να παρακολουθήσουν».

«Διεκδικούμε:  Άμεση επαναλειτουργία των σχολείων μας. Διενέργεια δωρεάν τεστ Covid σε εκπαιδευτικούς. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία. Μείωση μαθητών ανά τάξη. Την πρόσληψη παιδιάτρων στο Κ.Υ. Ευδήλου και στο Π.Π.Ι Ραχών. Σχολικά λεωφορεία με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Έλεγχος στους ταξιδιώτες που έρχονται στο νησί και διενέργεια τεστ σε κάθε πύλη εισόδου του νησιού κάθε φορά που υπάρχει δρομολόγιο μέσω θαλάσσης ή αέρος». Επίσης έγινε γνωστή η απόφαση των συλλόγων γονέων των σχολείων της δημοτικής ενότητας Ραχών να απέχουν από τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Ζητήθηκε από την Δημοτική αρχή του νησιού μας να τοποθετηθεί ανοιχτά πάνω σε αυτό το φλέγον  ζήτημα  και να ζητήσει από την Πολιτεία να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία όλων των βαθμίδων , εφόσον το νησί μας,  είναι xωρίς κανένα κρούσμα.

 

   Η εκπρόσωπος των φοιτητών Ικαρίας Βαγγελιώ Μαυρογιώργη επισήμανε τον αγώνα που δίνουν εδώ κι ένα χρόνο οι φοιτητές πανελλαδικά για να ξανανοίξουν τα πανεπιστήμια και οι σχολές τους, ενώ καταγγέλθηκε η κρατική βία και καταστολή σε μια σειρά εκπαιδευτικούς χώρους.

   Από την Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας (μέλος της ΟΓΕ) η πρόεδρός της Πόπη Λάκκα τόνισε ότι οι Γυναίκες ενώνουν τη φωνή τους με τα εργατικά σωματεία και διεκδικούν: «Επίταξη ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών. Να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα σε Νοσοκομεία και δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Να εξασφαλιστεί άμεσα ο αναγκαίος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στις δημόσιες μονάδες υγείας. Μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Οργανωμένος έλεγχος και μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους δουλειάς. Συχνά και ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς με επαρκές προσωπικό. Μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σταθερό ωράριο και μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μειώσεις μισθών. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να σταματήσει τώρα η κρατική βία και καταστολή».

    Από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας-Φούρνων ο Ηλίας Πορής τόνισε ότι «και από εδώ ότι εμείς θα συνεχίσουμε ακόμα πιο επίμονα και μαχητικά την προσπάθεια να οργανωθεί ο αγώνας της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, να δυναμώσουν τα συνδικάτα και οι συλλογικές μορφές οργάνωσης του αγώνα σε κάθε μετερίζι, για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας, στη δουλειά και στη μόρφωση, για το μεροκάματο και τη σύνταξη, για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Για το σήμερα και το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας».

   Με την οργανωμένη απειθαρχία από την αρχή της πανδημίας, εκατοντάδες σωματεία και φορείς στέλνουν μήνυμα πως οι διεκδικήσεις και οι αγώνες τους δεν αναστέλλονται, δεν αναβάλλονται, δεν μπαίνουν στο γύψο. Αναμετρούνται στην πράξη με τον κρατικό αυταρχισμό, δίνουν αγωνιστική απάντηση στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και στην προσπάθεια τρομοκράτησης.

      Ειδικά στην Ικαρία και τους Φούρνους, που δεν έχει κρούσματα κορονοϊού, που υπάρχει πρόβλημα εξοπλισμού για μεγάλο αριθμό των μαθητών για να παρακολουθήσουν την τηλεκπαίδευση, θεωρούμε εγκληματικό να κλείνουν τα σχολεία.

   Συνεχίζουμε προετοιμαζόμαστε για νέα απεργιακή κινητοποίηση, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις που προετοιμάζουν εργατικά σωματεία, φορείς του νησιού και οι σύλλογοι γονέων σχολείων της Ικαρίας.

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

   ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ                                   ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ (μέλος ΟΓΕ)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ