9/3/21

Εργατικό Κέντρο Σάμου - ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ: Καταγγέλλουμε την κρατική βία και καταστολή


Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου και η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλουν  την ένταση της κρατικής βίας και της καταστολής που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε όλη τη χώρα απέναντι σε εργαζόμενους, νεολαία, σε όποιον παλεύει, διεκδικεί δικαιώματα και αντιστέκεται στην αντιλαϊκή και αντεργατική κυβερνητική πολιτική. Αυτή την πολιτική ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, που απέναντι στον «εχθρό λαό» χρησιμοποιούν πότε το μαστίγιο και πότε το καρότο, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Η απροκάλυπτη αστυνομική βία σε βάρος κατοίκων και οικογενειών στη Νέα Σμύρνη με πρόσχημα τη μη τήρηση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό είναι η σταγόνα που για πολλούς ξεχείλισε το ποτήρι. Έχουν προηγηθεί το χτύπημα των ΜΑΤ σε σωματεία, αλλά και πρόσφατα σε φοιτητές που διαδήλωναν ενάντια στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη, οι συνεχείς απειλές για πρόστιμα και η επιβολή τους σε πολλές περιπτώσεις σε όποιον διαδηλώνει, οι νόμοι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που στοχοποιούν τη δράση των συνδικάτων και πολλά άλλα. Στο νησί μας, μετά τις προφάσεις της αστυνομίας απέναντι σε εργατικές κινητοποιήσεις, όπως στην αυτοκινητοπορεία που οργάνωσε το ΕΚ Σάμου στις 17 Νοέμβρη, ήρθε η επιβολή προστίμων και η προσαγωγή από την Αστυνομία 11 ατόμων από την Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου τα οποία το απόγευμα στις 5/3 συμμετείχαν στο Βαθύ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του απεργού - πείνας Κουφοντίνα.

Η κυβέρνηση εντείνει την καταστολή για να κάμψει τη λαϊκή οργή, την  αγανάκτηση, τις κινητοποιήσεις που προκαλεί η ίδια η πολιτική της. Πολιτική που τσακίζει εργατικά δικαιώματα και δίνει νέα προνόμια στο κεφάλαιο. Πολιτική που βάζει τις εργατικές λαϊκές ανάγκες στο κρεβάτι του Προκρούστη των αναγκών του κεφαλαίου, με οδυνηρά αποτελέσματα, όπως με τη διαχείριση της πανδημίας, που οι συνέπειες είναι τραγικές.

Ενώ έχει βάλει όλη τη χώρα στο κόκκινο εξ αιτίας των ανεπαρκέστατων μέτρων που έχει πάρει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ δεν παίρνει μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και περιορίζεται στο κλείσε-άνοιξε, ενώ δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας και δεν στηρίζει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, προσλαμβάνει χιλιάδες αστυνομικούς, συνοριοφύλακες και αστυνομικούς πανεπιστημίων.

Φοράμε μάσκες, αλλά έχουμε φωνή - Δε θα περάσει η σιγή νεκροταφείου - Η πάλη του λαού θα τσακίσει τα αντιλαϊκά σχέδια και την τρομοκρατία που τα συνοδεύει

Γελιέται η κυβέρνηση ότι με αυταρχισμό, εκφοβισμό και με ωμή βία απέναντι στο λαό θα πετύχει να βάλει τους αγώνες για την υγεία και τα δικαιώματα μας σε καραντίνα. Η συνταγή αυτή μας είναι γνωστή αφού αποτελεί βασικό συστατικό όλων των κυβερνήσεων που εκτός από τσακισμένα δικαιώματα θέλουν και κατεβασμένα κεφάλια.

Απαιτούμε:

·       να σταματήσει το όργιο κρατικής καταστολής, βίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας.

·       να διαγραφούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν τόσο στα 11 άτομα στη Σάμο όσο και σε όποια σωματεία, φορείς, συνδικαλιστικά στελέχη και μέλη έχουν καταλογιστεί για τη δράση τους.

Καλούμε το λαό των νησιών μας, τα σωματεία και τους φορείς να διεκδικήσουμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.

Να μη συμβιβαστούν και να μη δείξουν καμία ανοχή απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Να καταδικάσουν την τρομοκρατία, την κρατική καταστολή, την ωμή αστυνομική βία.

Οργανωμένα μέσα στα Σωματεία μας με τη δύναμη του συλλογικού αγώνα θα ανατρέψουμε την τρομοκρατία και την πολιτική τους.

 

Οι Διοίκησεις