7/3/21

Η πρόταση της εβδομάδας: Νόρμαν Ρέη

Norma Rae - Αμερική 1979 

Με αφορμή την 8η Μάρτη Παγκόσμια μέρα της γυναίκας, το Εργατικό Κέντρο προτείνει την ταινία "Νόρμαν Ρέι", μια ταινία βασισμένη στη ζωή της εργάτριας Κρίσταλ Λι Σάτον και στον δεκάχρονο αγώνα της προκειμένου να καλυτερέψει τις άθλιες συνθήκες οι οποίες επικρατούσαν στο βαμβακουργείο στο οποίο εργαζόταν, ιδρύοντας ένα εργατικό συνδικάτο. Η ταινία αποτελεί σύμβολο διεκδίκησης δικαιωμάτων. Δείχνει με αριστουργηματικό τρόπο την πολιτική συνειδητοποίηση μίας εργάτριας στον αμερικάνικο νότο, η οποία συγκρούετα με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, στην προσπάθεια της να οργανώσει τους συναδέλφους της σε σωματείο.


Το φιλμ έκανε πρεμιέρα στις Η.Π.Α. το Μάρτιο του 1979 κατακτώντας κοινό και κριτικούς, ενώ η Σάλι Φιλντ κέρδισε και το βραβείο για την ερμηνεία της στο φεστιβάλ των Καννών. Ακολούθησε μια σειρά ακόμη βραβείων από διάφορα γκρουπ κριτικών και στην τελετή των βραβείων όσκαρ του 1980, η ταινία βρέθηκε υποψήφια για τέσσερα. Η Σάλι Φιλντ κατέκτησε το όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για τον ρόλο της.

Η ταινία «ΝΟΡΜΑ ΡΕΪ», επίκαιρη όσο ποτέ, μας δείχνει τον δρόμο. Μας αποδεικνύει ότι μπορούμε να πάρουμε  την υπόθεση της ζωής μας στα χέρια μας  αν αγωνιστούμε αποφασιστικά, μαζικά και συλλογικά με προοπτική και ταξικό προσανατολισμό.

Είδος:  Δραματική 

Σκηνοθεσία : Martin Ritt 

Σενάριο :  Irving Ravetch, Harriet Frank Jr.

Ηθοποιοί : Sally Field, Beau Bridges, Ron Leibman 

Χρονολογία παραγωγής : 1979

Διάρκεια : 114’


Βραβείο ερμηνείας (
Sally Field) και τεχνικό βραβείο στο φεστιβάλ Κανών, καθώς και Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου. Χρυσή Σφαίρα ερμηνείας (Sally Field) και υποψήφιο για βραβείο καλύτερης ταινίας και σεναρίου.

Soundtrack/Norma Rae • It Goes Like It Goes • Jennifer Warnes & David Shire

Norma Rae Trailer