14/3/21

Ομιλία Εργατικού Κέντρου στη συγκέντρωση ενάντια στην κρατική βία και την καταστολή


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης μας φέρνει σήμερα εδώ!

Το λέμε εξαρχής για να μην ψάχνουν αλλού τον υπεύθυνο της σημερινής μας συγκέντρωσης.

Μόλις ολοκληρώθηκε η αυτοκινητοπορεία μας από Μυτιληνιούς προς Βαθύ με την οποία τονίσαμε άλλη μια φορά την αταλάντευτη αλληλεγγύη μας στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας, τη στήριξη των κοινών αιτημάτων που έχουμε και που δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε όσες κολοτούμπες κι αν κάνουν μερικοί, όσο κι αν ορισμένες δυνάμεις παίζουν βρώμικα παιχνίδια με την κυβέρνηση στις πλάτες των Σαμιωτών και των αγώνων μας!

Δεν ανεχόμαστε το νησί μας να γίνει φυλακή της Ε.Ε. με εγκλωβισμένους ανθρώπους, πιόνια στους ανταγωνισμούς Ε.Ε., ΝΑΤΟ, Τουρκίας και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή. Ανθρώπων που θα ξεδιαλέγονται, θα μετακινούνται, θα παίρνουν άσυλο ή θα επαναπροωθούνται ανάλογα με τις ανάγκες των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων για φθηνά εργατικά χέρια.

Κανένας Σαμιώτης, εργαζόμενος, άνεργος, άνθρωπος του μόχθου δεν πρέπει να δεχτεί τα όνειρα ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή να φυλακίζονται στη Σάμο και τη χώρα μας. Να θεωρεί ότι επειδή δεν θα τους βλέπει πια στην πόλη του Βαθιού λύθηκε το πρόβλημα! Κανένας να μη δείξει την παραμικρή εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στους συνακόλουθούς της γιατί έχει εμπειρία και βλέπει τα εγκληματικά σχέδια της.

 

Επαναλαμβάνουμε κι από αυτό το βήμα :

Απαιτούμε

Τον άμεσο κλείσιμο του ΚΥΤ στο Βαθύ. Να σταματήσουν οι εργασίες στου Ζερβού.

Κανένα κέντρο φυλακή της ΕΕ στο νησί μας, ούτε ανοιχτό, ούτε κλειστό.

Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα

Κατάργηση όλων των συμφωνιών της ΕΕ που τους εγκλωβίζουν εδώ.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Τα περιστατικά αυταρχισμού και καταστολής κορυφώθηκαν με τα γεγονότα της Ν. Σμύρνης, όταν δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε απλό κόσμο που έκανε τον περίπατό του. Συνεχίζονται με το νέο όργιο καταστολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη ενάντια στον αγώνα φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος έκτρωμα Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη και να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές επιστρέφοντας οι φοιτητές στον φυσικό τους χώρο.

Η επίδειξη βίας και αυταρχισμού δεν είναι τελευταίο και ξαφνικό γνώρισμα της κυβέρνησης.

Έρχεται να προστεθεί στη βία που βιώνουμε ως εργαζόμενοι όταν μας μειώνουν το μεροκάματο και τα εργασιακά μας δικαιώματα με την απειλή της απόλυσης, την ίδια ώρα που δίνει εκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους γιατί «οι καημένοι» ζημιώθηκαν από το νέο γύρο κρίσης και τις συνέπειες της πανδημίας.

Η κρατική βία προστίθεται στη βία που βιώνουμε όταν μένουμε άνεργοι και βλέπουμε παντού αδιέξοδο για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Βία είναι όταν δεν έχουμε να πάρουμε γάλα στο παιδί μας, όταν δουλεύουμε με συνθήκες μεσαίωνα τον 21ο αιώνα.

Είναι βία που προστίθεται στη βία που βιώνουν ειδικά γυναίκες και νέοι εργαζόμενοι όταν αναγκάζονται να  υπομένουν εξευτελιστικές συμπεριφορές και κακοποίηση παντός τύπου με απειλή για τη θέση εργασίας τους.

Σε αυτή τη βία που προκύπτει από τις σχέσεις εξάρτησης στην ίδια την παραγωγή, από την ταξική εκμετάλλευση των εργαζομένων, έρχεται να προστεθεί και η βία από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής ακριβώς γιατί την εκμετάλλευση αυτή υπερασπίζει.

 

Δε πέφτουμε από τα σύννεφα συνάδελφοι.

Όπως και η «αριστερή» διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χτύπαγε συνταξιούχους, εξόπλιζε τα ΜΑΤ, που δήθεν θα καταργούσε, με αύρες και άλλο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται τώρα, έτσι και η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με την αντιλαϊκή πολιτική της εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Όταν τα πάντα κινούνται γύρω από το πώς οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν για άλλη μια φορά τα σπασμένα της νέας οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της πανδημίας πρέπει τα ΜΑΤ και τα ρόπαλα να εξασφαλίσουν ότι θα επικρατήσει σιγή νεκροταφείου.

Και αυτό γιατί πρέπει να τρομοκρατείται για να σωπαίνει ο «εχθρός λαός» για να εξυπηρετεί ανενόχλητη τα συμφέροντα και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, με όσα ψηφίζει και όσα αντεργατικά και αντιλαϊκά προωθεί. Πολύ περισσότερο τώρα που η λαϊκή δυσαρέσκεια δυναμώνει, η οργή και οι κινητοποιήσεις αυξάνονται εξαιτίας της διαχείρισης της πανδημίας εις βάρος των λαϊκών αναγκών.

Αφού τα στόματα συνεχίζουν να έχουν φωνή και κάτω από τις μάσκες, η φωνή αυτή πρέπει να σωπάσει. Αυτός μας λένε καθημερινά με κάθε τρόπο.

Ε, λοιπόν, κύριοι της κυβέρνησης δε θα σας περάσει, δεν τρομοκρατούμαστε!

Όσες μάσκες κι αν επιβάλλετε, όσο κι αν παρατείνετε το λοκντάουν, δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε για μέτρα προστασίας της υγείας μας.

Για μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών με μόνιμη σχέση εργασίας ώστε να στελεχωθούν όλες οι δομές υγείας του νησιού και να μη μετατραπεί το νοσοκομείο σε εμβολιαστικό κέντρο ή δομή μιας νόσου.

Για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε χώρους δουλειάς, υγειονομικούς μαθητές φοιτητές εκπαιδευτικούς.

Δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε για να ανοίξουν σχολεία και σχολές με ασφάλεια και να μη χάσουν τη χρονιά τους τα παιδιά μας.

Δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την άμεση αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σχολείων. Την άμεση αποζημίωση στο 100% από το κράτος των πληγέντων από το σεισμό, την άμεση και σωστή αποκατάσταση των λαβωμένων υποδομών του νησιού μας!

Η βία και η καταστολή δε μπορούν να σταματήσουν τον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού όπως διαμορφώνονται το 2021.

Όσες αύρες και όσες δυνάμεις καταστολής κι αν επιστρατεύσουν «δεξιές» κι «αριστερές» κυβερνήσεις δε μπορούν να αποτρέψουν τον αγώνα για τη ζωή και τα δικαιώματά μας.

Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης πατάει στους νόμους που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και τον πάει παραπέρα. Η αστυνομοκρατία το «νόμος και τάξη» δεν είναι ίδιον της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των κυβερνήσεων σε όλο τον πλανήτη, σε κάθε κράτος – μέλος της Ε.Ε.. Τι να θυμηθούμε; Τις επιθέσεις της αστυνομίας σε όσους διαδήλωναν για τον Φλόϊντ στην Αμερική; Τις μάχες διαδηλωτών και αστυνομίας στους δρόμους του Παρισιού ή την καταστολή στις διαδηλώσεις στην Ισπανία υπέρ της απελευθέρωσης του ράπερ που φυλακίστηκε με τον ισπανικό τρομονόμο στην Τέχνη;

Το κρεσέντο αυταρχισμού της σημερινής κυβέρνησης, όμως, συνάδελφοι, δεν σβήνει και τις αμαρτίες ορισμένων που τώρα ξαφνικά ξεσπαθώνουν κατά της αστυνομοκρατίας και της καταστολής αλλά θέλουν να ξεχάσουμε ότι λούφαζαν όσο ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ που κι αυτός υποδεχόταν με ξύλο τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους.

Συγχωροχάρτι δε δίνουμε σε κανέναν.

 

Συνάδελφοι,

Με τη σημερινή μας συγκέντρωση στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση.

Δεν τρομοκρατούμαστε αλλά και δεν ανεχόμαστε άλλο την πολιτική που ή μας βάζει χαράτσια ή μας αφήνει απροστάτευτους στα φυσικά φαινόμενα ή χτυπάει μανάδες με παιδιά και νέους στα πάρκα και στα πανεπιστήμια!

Δεν τρομοκρατούμαστε αλλά και δεν ανεχόμαστε τα πανεπιστήμια και οι σχολές αντί να είναι ανοιχτά και τα παιδιά μας να έχουν σπουδές με αναβαθμισμένο περιεχόμενο και δικαιώματα, να είναι αστυνομικοκρατούμενα για να προστατεύσουν το σχέδιο για την παραπέρα μετατροπή τους σε επιχειρήσεις.

Δηλώνουμε και από εδώ ότι εμείς θα συνεχίσουμε ακόμα πιο επίμονα και μαχητικά την προσπάθεια να οργανωθεί ο αγώνας της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, να δυναμώσουν τα συνδικάτα και οι συλλογικές μορφές οργάνωσης του αγώνα σε κάθε μετερίζι, για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας, στη δουλειά και στη μόρφωση, για το μεροκάματο και τη σύνταξη, για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Για το σήμερα και το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας.

Στέλνουμε μήνυμα ότι συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε με επίκεντρο τις ανάγκες μας ακόμη πιο δυνατοί, ακόμη πιο ικανοί, ακόμη πιο αποφασισμένοι!

Προετοιμαζόμαστε για απεργιακή απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε.

Δεν θα βάλουν τη ζωή και τα δικαιώματά μας σε καραντίνα.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Του λαού η πάλη θα την σπάσει!

Συνεχίζουμε!