14/3/21

Ομιλία στην αυτοκινητοπορεία για προσφυγικό-μεταναστευτικό

Συνάδελφοι και συναγωνιστές

Το ΕΚ Σάμου, τα σωματεία και οι φορείς του νησιού οργανώνουμε σήμερα αυτοκινητοπορεία για να εκφράσουμε ακόμα μια φορά την αντίθεσή μας στη μετατροπή του νησιού μας σε Κέντρο φυλακή της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες!! Να κλείσει τώρα το ΚΥΤ στο Βαθύ να σταματήσουν τα έργα στου Ζερβού. Να απεγκλωβιστούν μαζικά οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί και τη χώρα προς τις χώρες τελικού προορισμού τους.

Παλεύουμε για το δίκιο! Το λέμε δυνατά και ξεκάθαρα παρά την απροκάλυπτη αστυνομική βία που επιδιώκει τη φίμωσή μας, τη φίμωση του λαϊκού και εργατικού κινήματος! Θέλουν να μη φωνάζουμε για τα δικαιώματά μας για την υγεία μας και για την ζωή μας. Αλλά να υπομένουμε να χάνουμε συνανθρώπους μας κάθε μέρα αφού για αυτούς είμαστε κόστος και στο παζάρι των φαρμακευτικών η ανθρώπινη ζωή δεν έχει θέση.

Είμαστε με το δίκιο των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος που ο σαμιώτικος λαός ζητούσε και ζητάει να μη δημιουργηθεί κανένα κέντρο φυλακή πουθενά στη Σάμο και τα νησιά μας! Την ίδια ώρα που ο δήμαρχος προσβάλλει τους συμπολίτες του και αποζητά τα εύσημα του πρωθυπουργού γιατί σαν καλός στρατιώτης του έσπασε το μπλόκο στου Ζερβού. Πρωτοστάτησε μαζί με μια σειρά άλλους «τοπικούς παράγοντες» στο ξέπλυμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, μίας κυβέρνησης που πέρσι τέτοιο καιρό έστελνε τα ματ σε Χίο και Λέσβο για να φιμώσουν πάλι όσους εναντιώνονταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις επιτάξεις γης.

Είμαστε με το δίκιο των προσφύγων και μεταναστών που εδώ και 7 χρόνια έχουν εγκλωβίζονται κατά χιλιάδες στο νησί μας περιμένοντας τις αποφάσεις των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ που ανάλογα με τις ανάγκες τους θα τους χρησιμοποιήσουν ως φτηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Μιας ΕΕ που δίνει εκατομμύρια για να γεμίσει φυλακές κατατρεγμένων ανθρώπων τη χώρα μας, αλλά δε δίνει δεκάρα τσακιστή για τους εκατοντάδες σεισμόπληκτους και τα έργα που απαιτούνται, θεωρώντας τα «μη επιλέξιμα».

Είμαστε με το δίκιο των κατοίκων που πρέπει να αποζημιωθούν για τις φθορές και τις ζημιές που έχουν υποστεί ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής που εξαθλιώνει ανθρώπους κάνοντάς τους «ζητιάνους» της ζωής αφού πρώτα τους ξεριζώνει από τις πατρίδες τους.

Είμαστε με το δίκιο και εναντιωνόμαστε σε όσους κλείνουν τα μάτια στην πολιτική της ντροπής και πείθουν τον εαυτό τους ότι τους φταίει το θύμα αντί για τον θύτη στάζοντας ρατσιστικό φαρμάκι, ενώ την ίδια ώρα σιωπούν στην απόβαση των Αμερικανονατοϊκών στη χώρα, όπως αυτές τις μέρες στην Αλεξανδρούπολη, στο γκριζάρισμα των νησιών και το παζάρεμα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων υπό την εποπτεία των στρατηγικών εταίρων της χώρας. Θεωρούν αναβάθμιση τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο νατοϊκό στρατόπεδο, τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτικών σε αποστολές έξω από τα σύνορά μας.

Συνάδελφοι, το ΕΚ Σάμου έχει από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη θέση για το προσφυγικό  - μεταναστευτικό που εκφράζει τα συμφέροντα Ελλήνων και μεταναστών. Δεν πρόκειται να κλείσουμε τα μάτια σε ανθρώπους φυλακισμένους που θα ζουν δίπλα μας. Σήμερα είναι οι Σύριοι, οι Αφγανοί, οι Νιγηριανοί, αύριο θα είναι κάποιος άλλος λαός. Να μη το βάλουμε κάτω. Αποδείξαμε ότι όταν βγήκαμε μαζικά στους δρόμους δείξαμε τη δύναμή μας χρειάζεται να συνεχίσουμε. Τίποτα δεν έχει τελειώσει.  Συντονίζουμε τον αγώνα μας με τη Χίο και τη Λέσβο για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ. Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά:

Ούτε στου Ζερβού ούτε πουθενά

Στρατόπεδα συγκέντρωσης δε θέλουν τα νησιά