26/4/21

Άρθρο του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών για το 8ωρο

 


10ωρη δουλειά - Νομοσχέδιο με τις ανατροπές του αιώνα

Εργαζόμενοι και σωματεία ετοιμάζουν πυρετωδώς την Πρωτομαγιάτικη Απεργία την Πέμπτη 6 Μάη! 101 χρόνια από την κατάκτηση του 8ώρου στην Ελλάδα και ενώ η τεχνολογική ανάπτυξη έχει ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω μείωση του εργάσιμου χρόνου, η κυβέρνηση μας γυρνάει κυριολεκτικά 100 και πλέον χρόνια πίσω!

Ο λόγος για το εργασιακό νομοσχέδιο, γνήσιο τέκνο των “βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών”, που όλες οι πρόσφατες κυβερνήσεις υπηρέτησαν. Βασική πλευρά του είναι η «δυνατότητα» 10ωρης απασχόλησης μέχρι και για 6 μήνες, με αντάλλαγμα κάποια ρεπό ή μειωμένο χρόνο εργασίας αργότερα.

Στα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να μας εξαπατήσουν προβάλλοντας την δυνατότητα εργασίας 10ωρο-4ήμερο. Αυτό που «ξεχνούν» να αναφέρουν είναι ότι ο υπολογισμός του εργάσιμου χρόνου θα γίνεται σε ορίζοντα 6μήνου. Άρα «ξεχνούν» να πουν ότι ο εργαζόμενος θα «μπορεί να επιλέξει» δηλαδή θα αναγκάζεται να δουλεύει μέχρι και σχεδόν την μισή χρονιά με συνεχόμενα 10ωρα, χωρίς καν υπερωριακή προσαύξηση μισθού.

Αυτό θα επιφέρει απώλεια εργατικού εισοδήματος περίπου 14% από τις απλήρωτες υπερωρίες, ενώ το όφελος για τους εργοδότες είναι πολλαπλάσιο καθώς εξοικονομούν και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ταυτόχρονα προβλέπεται αύξηση των υπερωριών από 96 (μεταποίηση) και 120 (υπηρεσίες) στις 150 το χρόνο. Άρα και τα ρεπό, που υποτίθεται θα δίνονται ως αντάλλαγμα, θα εξανεμίζονται από τις αυξημένες πλέον υπερωρίες.

Το χτύπημα στον σταθερό χρόνο εργασίας επιφέρει ακόμα πιο βαριές συνέπειες στη ζωή των εργαζομένων όπως η πλήρης απορρύθμιση της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής, του ελεύθερου χρόνου για άλλες υποχρεώσεις και ενδιαφέροντα, η συσσωρευμένη σωματική και ψυχολογική φθορά από τα συνεχόμενα 10ωρα που κανένα ρεπό (πιθανόν ύστερα από πολλές βδομάδες εξαντλητικής δουλειάς) δεν μπορεί να αποκαταστήσει. Επίσης συνυπάρχει η αύξηση της πιθανότητας εργατικών ατυχημάτων λόγω κόπωσης.

Όλα αυτά παρουσιάζονται ως προαιρετικά και μόνο με τη συμφωνία του εργαζομένου. Κυκλοφορεί ένα πολύ εύστοχο αστειάκι που περιγράφει επακριβώς την πραγματικότητα: «Αν θες δουλεύεις 10ωρο, αν δεν θες παίρνουν άλλον και το δουλεύει αυτός». Η σχέση εργοδότη-εργαζόμενου εκ φύσεως δεν είναι ούτε ίση ούτε ακριβώς ελεύθερη.

Απαιτούμε το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί! Αρκεί να σκεφτούμε ότι σήμερα που θεωρητικά είναι κατοχυρωμένο το 8ωρο, καταστρατηγείται. Αν ο πήχης από τις 8 σκαρφαλώσει στις 10 ώρες, τι έχει να γίνει..;

Πριν 101 χρόνια οι εργαζόμενοι με την ενότητα τους έκαναν αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο! Ο μόνος δοκιμασμένος δρόμος είναι ο ταξικός, συλλογικός, οργανωμένος αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις που θα κατοχυρώνουν σταθερό εργάσιμο χρόνο με μείωση του ωραρίου και αύξηση των αποδοχών.

Ένα χρόνο τώρα οι εργοδότες μετρούν τα κέρδη τους και εμείς τους νεκρούς μας. Ας βαδίσουμε στον δρόμο της ανατροπής. 6 Μάη απεργούμε!

Κώστας Δράκος

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών