1/5/21

1η ΜΑΗ Κατάθεση στεφανιών στην Καισαριανή από συνδικάτα και φορείς για να τιμήσουν τους νεκρούς της εργατικής τάξης (φωτο)


«Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά»: Με το σύνθημα αυτό να δονεί τους δρόμους της Καισαριανής, Σωματεία και φορείς τίμησαν ανήμερα της εργατικής Πρωτομαγιάς τους νεκρούς της εργατικής τάξης, τους νεκρούς του Σικάγο, της πρώτης Πρωτομαγιάς το 1924, του Μάη του '36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής καταθέτοντας στεφάνια στο Σκοπευτήριο.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία δίπλα στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» και με πορεία κατευθύνθηκαν στο χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής. Στην κεφαλή της πορείας οι εργαζόμενοι κρατούσαν τα στεφάνια με τα κόκκινα γαρύφαλλα.

«Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική»,  «Χρέος στο Σικάγο και στην Καισαριανή, είναι ο αγώνας για την ανατροπή», φώναζαν οι εργαζόμενοι. «Πρόοδος δεν είναι η σκλαβιά, καμία θυσία για τα αφεντικά», διαμήνυσαν τα σωματεία.

Φτάνοντας στον τόπο της θυσίας των 200 κομμουνιστών, οι συγκεντρωμένοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Στεφάνια στο Σκοπευτήριο κατέθεσαν η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικες Οργανώσεις.

Επίσης ο ΣΦΕΑ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από δεκάδες Ομοσπονδίες, Σωματεία και φορείς.

Οι καταθέσεις ολοκληρώθηκαν με τις γροθιές υψωμένες και τους ήχους του πένθιμου εμβατηρίου ενώ το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για την απεργία στις 6 Μάη. 

Σε δήλωσή του ο Γιώργος Πέρρος μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ τόνισε: «Οι αγώνες και οι νεκροί του χτες φωτίζουν την εργατική τάξη για το σήμερα, στο δρόμο της ανατροπής, στον δρόμο της οργάνωσης της πάλης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Από αυτό το ιστορικό μνημείο εδώ, από αυτή την ιστορική θυσία, δεν ξεχνάμε την εντολή που μας άφησαν οι 200 εκτελεσμένοι κομμουνιστές εδώ στην Καισαριανή, να μη λυγίσουμε, να συνεχίσουμε. Γι' αυτό και απευθύνουμε ένα κάλεσμα σε ολόκληρη την εργατική τάξη, 6 του Μάη να δώσουμε μαζική μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση, στους επιχειρηματικούς ομίλους, που σήμερα προωθούν το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, το χτύπημα της εμβληματικής κατάκτησης της εργατικής τάξης, του 8ωρου. Λέμε στην εργατική τάξη ότι ο μόνος δρόμος σήμερα είναι η οργάνωση της πάλης για να απαλλαγεί από τα δεσμά της εκμετάλλευσης». (Δείτε βίντεο εδώ)


 Φωτογραφίες από την κατάθεση στεφανιών στην Καισαριανή