7/5/21

Από την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην Ικαρία (6 Μάη)

 

«Δούλοι στον 21ο αιώνα δε θα γίνουμε», «Τα κέρδη τους οι νεκροί μας», «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο», «Μέτρα προστασίας για την Υγεία του λαού», «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά»! Με αυτά τα συνθήματα και τηρώντας υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας για την πανδημία,  εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι, γυναίκες και νεολαία από κάθε γωνιά του νησιού, τίμησαν μαζικά και μαχητικά τη φετινή Πρωτομαγιά στο «Μνημείο Εκτελεσμένων της Καισαριανής» στον Εύδηλο, ανταποκρινόμενοι στο απεργιακό κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου νομού Σάμου και του Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ.

  Την συγκέντρωση άνοιξε η Νατάσα Κλείτσα, από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας-Φούρνων, με χρονικό από τον ματωμένο Μάη του ’44 και την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή από τους ναζί κατακτητές.


  Ακολούθησαν παρεμβάσεις που αφορούσαν την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει το 8ωρο, τις ΣΣΕ, την κυριακάτικη αργία και το απεργιακό δικαίωμα καθώς και τα ανύπαρκτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας που κοστίζουν ζωές: από τον Σωτήρη Δρούλια, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας, την Βαγγελιώ Λάκκα, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Δήμων Ικαρίας-Φούρνων, την Κατερίνα Πετράκη από την ΕΡΓΑΣ, την Γιολάντα Σιαλμά από την Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας (μέλος ΟΓΕ).

 


Στην κεντρική ομιλία ο Φανούρης Καρούτσος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ικαρίας-Φούρνων και αντιπρόεδρος του Ε.Κ.Σάμου ανάφερε μεταξύ άλλων:

«Όπως την Πρωτομαγιά του 2020 τα συνδικάτα έδωσαν οργανωμένα μήνυμα ελπίδας από το Σύνταγμα και από άλλες πόλεις της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο, τσακίζοντας στην πράξη τις κυβερνητικές απαγορεύσεις και αναδεικνύοντας το μήνυμα της εργατικής Πρωτομαγιάς μέσα στην πανδημία, έτσι και φέτος κάναμε δική μας υπόθεση την οργάνωσή της. Γιατί για εμάς Πρωτομαγιά δεν είναι μια εθιμοτυπική εορτή όπως τη θέλουν οι ξεπουλημένοι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ…». «Οι εργαζόμενοι πρέπει να προετοιμαστούν από σήμερα κιόλας για την επόμενη μέρα, με το δυνάμωμα της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας…».   « Απαιτούμε εδώ και τώρα:


·        Όχι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο με τις ανατροπές του αιώνα.

·        Σύγχρονοι όροι δουλειάς και ζωής με δικαιώματα. Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Σταθερός χρόνος εργασίας και μείωση του εργάσιμου. ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

·        Κάτω τα χέρια από την απεργία, τη συνδικαλιστική δράση και τις ελευθερίες.

·        Μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού. Στελέχωση και ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

·        Ουσιαστικά μέτρα για να λειτουργήσουν με ασφάλεια όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες».

 

 


Το επόμενο αγωνιστικό κάλεσμα των σωματείων της Ικαρίας δόθηκε για την Κυριακή 23 Μάη, στην Πανικάρια Πορεία Ειρήνης, με πρόγραμμα και διαδρομή που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.