16/6/21

Από την Απεργία στην Ικαρία στις 16 Ιούνη

 


      «Πετάμε το νομοσχέδιο-έκτρωμα στα σκουπίδια, δυναμώνουμε την πάλη για 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων όλων των κυβερνήσεων». Αυτό το ηχηρό μήνυμα έστειλαν μαζικά στην Κυβέρνηση, τη μεγαλοεργοδοσία και τα τσιράκια τους ,εργαζόμενοι από κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κλάδο, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γονείς με τα παιδιά τους, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, γυναίκες και νεολαία κ.α. από κάθε γωνιά του νησιού, στην πλατεία Ευδήλου.

 

   


Παίρνοντας τη σκυτάλη από την μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στις 10 Ιούνη, ανταποκρίθηκαν εκ νέου στα καλέσματα του Εργατικού Κέντρου Σάμου, του Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ και όλων των συνδικάτων, σωματείων Ικαρίας-Φούρνων, διατράνωσαν την απαίτηση τους
να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης που καταργεί το 8ωρο, πετσοκόβει τους μισθούς, την κυριακάτικη αργία, τις Σ.Σ.Ε, τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα της απεργίας.

 

     


Καταγγέλθηκε η ενέργεια του υπουργείου Παιδείας να ποινικοποιήσει τους
απεργούς εκπαιδευτικούς, με πρόσχημα τις πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί, όλη αυτήν την περίοδο, απέδειξαν στην πράξη την έννοια τους απέναντι στους μαθητές και τους γονείς τους, τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, κρατώντας τα κλειστά, όπως και κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, αφού επέλεξε συνειδητά να φέρει το νομοσχέδιο-έκτρωμα προς ψήφιση μέρα πανελλαδικών εξετάσεων.

  


Εκφράστηκε εκ νέου η αλληλεγγύη στους απεργούς ναυτεργάτες σε όλα τα λιμάνια, όπου παρά τη βιομηχανία διώξεων από τους εφοπλιστές, οι απεργοί παρέμειναν αμετακίνητοι επάνω στους καταπέλτες των πλοίων.

   Η προσπάθεια τρομοκράτησης και της ποινικοποίησης των αγώνων να πέσει στο κενό! Να μην περάσει το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία. Ο στόχος τους είναι να κυριαρχήσει η σιγή νεκροταφείου, να χτυπήσουν τη συλλογική δράση, τα σωματεία, την απεργία ώστε να περνάνε "αέρας" τα αντεργατικά μέτρα, να δυναμώσει η επίθεση στους χώρους δουλειάς. Όμως δεν τα έχουν λογαριάσει καλά! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

 

        Στην απεργιακή συγκέντρωση τοποθετήθηκαν: Από το Σωματείο Συνταξιούχων Μισθωτών Ικαρίας-Φούρνων η Ελένη Κοτσάφτη. Από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας-Φούρνων η Αθηνά Γλαρού. Από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας-Φούρνων ο Φανούρης Καρούτσος, από την ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων ο Χρήστος Δάμαλος, από τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας ο Σωτήρης Δρούλιας και από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας- Φούρνων (επισιτισμού - τουρισμού) η Κατερίνα Χατζηαργυρίου.

 

    


  
Δυνατός εργάτης είναι οργανωμένος εργάτης
που παλεύει για τα δικαιώματα του και για να αλλάξει αυτή την άθλια πραγματικότητα. Ποτέ δεν ήταν δική μας επιλογή και ποτέ δεν θα ‘ναι, η εξαντλητική δουλειά, η δουλειά ήλιο με ήλιο. Ποτέ δεν επιλέξαμε τους μισθούς πείνας, τη μερική απασχόληση, την «ευελιξία» και  την «διευθέτηση». Οι ελεύθερες απολύσεις, η ανεργία και η ανάγκη για επιβίωση ήταν πάντα το πιστόλι στο κρόταφο μας, που κρατούσαν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους για να μας εκμεταλλεύονται, για να θησαυρίζουν από το μόχθο και την εργασία μας. Με αισιοδοξία και με πίστη στο δίκιο μας, όλες και όλοι οι εργαζόμενοι από κάθε κλάδο, από κάθε χώρο δουλειάς, κάθε σχέση εργασίας, κλιμακώνουμε τον αγώνα και συνεχίζουμε! Εμείς θα νικήσουμε, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας!

 

      Τέλος από την Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας ανακοινώθηκε η διεξαγωγή γενικής συνέλευσης και εκλογές για νέο Δ.Σ και αντιπροσώπους στην ΟΓΕ, την Κυριακή 20 Ιούνη στην αίθουσα στο Αυλάκι στις 8 μ.μ.