1/7/21

Άμεση λήψη μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση του καύσωνα

 


Να παρθούν ΤΩΡΑ μέτρα προστασίας των εργαζομένων

με αφορμή το νέο κύμα καύσωνα!

Η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα έχει φτάσει αυτές τις μέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν τόσο σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες όσο και σε εσωτερικούς χωρίς επαρκή αερισμό, σε υπόγεια κλπ βρίσκονται εκτεθειμένοι στις συνέπειες των καιρικών φαινομένων (οικοδόμοι, διανομείς, ταχυμεταφορείς, σερβιτόροι, φύλακες, εργαζόμενοι στις αποθήκες μεταφορικών κλπ). Κρίνεται επιβεβλημένη η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία της ζωής και της υγείας των συναδέλφων μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινητοποιηθούν και τα σωματεία μας.

 Η εμπειρία έχει δείξει ότι ακόμα και σε συνθήκες καύσωνα, στους εργασιακούς χώρους η εργοδοσία απαιτεί από τους συναδέλφους να εργαστούν μέχρι τελικής πτώσης, στο όνομα της συνέχειας της παραγωγής, των προθεσμιών για την παράδοση εμπορευμάτων και της εξυπηρέτησης του πελάτη, της ανταγωνιστικότητας. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο κάποιες μεγάλες εταιρείες διανομής γρήγορου φαγητού να κοροϊδεύουν αυτές τις μέρες προτρέποντας διανομείς «να μείνουν σε σκιερό μέρος, να πίνουν αρκετό νερό και να τηρούν τον ΚΟΚ!». Μας κοροϊδεύουν! Δεν είναι λύσεις το καπέλο, τα γυαλιά και ένα μπουκαλάκι νερό.

Όμως δεν τα κάνουν χωρίς πλάτες! Χρόνια τώρα οι παραχωρήσεις των κυβερνήσεων έχουν ανοίξει την όρεξη των εργοδοτών για κατάργηση και των ελάχιστων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας. Οι ζωές των εργαζομένων γίνονται αναλώσιμο είδος για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Φάνηκε, άλλωστε, αυτό μέσα στην πανδημία όπου τα υγειονομικά πρωτόκολλα πήγαν περίπατο και μετατράπηκαν σε πρωτόκολλα κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, διάδοσης του ιού και θανάτου.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση γίνεται σήμερα χειρότερη με τον τελευταίο νόμο-έκτρωμα καθώς οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε περισσότερες και απλήρωτες ώρες δουλειάς με την θέσπιση της 10ωρης και 12ωρης εργασίας.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί όλους τους συναδέλφους να μη θέσουν την υγεία και την ασφάλειά τους σε κίνδυνο. Αν δεχθούν πιέσεις για να το κάνουν, να επικοινωνήσουν μαζί μας.

Με τη ζωή και την υγεία μας, δε θα παίξει κανείς!

Απαιτούμε τώρα:

 

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC. Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή. Δυνατότητα  παραμονής σε δροσερό χώρο, κλιματιζόμενο με καθαρό -δροσερό νερό. 
  • Άμεση διακοπή όλων των εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους.
  • Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.
  • Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.
  • Ίδρυση κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας ενταγμένου σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.
  • Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

 Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ