7/7/21

Για το νέο γύρο επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση

 


Να μη γίνουν τζόγος τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα!

Σαν έτοιμοι από καιρό κυβέρνηση και εργοδοσία, αφού ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά ξεκινάνε νέο γύρο επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση. Έτσι, εν μέσω καλοκαιριού και πανδημίας ετοιμάζουν για ψήφιση το νομοσχέδιο που ανάβει το πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο από 1-1-2022 γίνεται υποχρεωτική η ένταξη στο νέο σύστημα της επικουρικής Ασφάλισης όλων των­­­ νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους είναι μέχρι 35 χρονών. Πιο συγκεκριμένα:

1.    Στοχεύουν να απαλλάξουν ακόμα περισσότερο το κράτος και την εργοδοσία από την υποχρέωσή τους στην Κοινωνική Ασφάλιση.

2.    Τα αποθεματικά της επικουρικής Ασφάλισης θα ριχτούν στις χρηματαγορές για να χρηματοδοτήσουν τα σχέδια επενδύσεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

3.    Ανοίγουν νέο πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους της Ασφάλισης που θα ανταγωνίζονται ποιος θα «πρωτοδαγκώσει» τους πελάτες – εργαζόμενους.

4.    Ο κάθε εργαζόμενος δε θα γνωρίζει αν και πόσο θα πάρει επικουρική σύνταξη, παρά μόνο πόσα θα πρέπει να πληρώνει, αφού οι εισφορές του θα είναι τζόγος και θα τοποθετούνται σε πακέτα με μικρότερο και μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο.

5.    Θα έχουμε νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, καθώς με την αποτίναξη της ευθύνης του κράτους, οι όποιες εγγυήσεις για επικουρικές συντάξεις στο ύψος των εισφορών θα είναι κάλπικες, αφού «παιχνίδι» θα κάνει ο επενδυτής. Ένα παιχνίδι, μάλιστα, που όταν δε θα τους «βγαίνει» θα «βαράνε κανόνι» όπως τα τρανταχτά παραδείγματα της ΑΣΠΙΣ και της Allianz (Αμερική) που εκατομμύρια ασφαλισμένοι επλήγησαν χάνοντας μέχρι και το δικαίωμα ασφαλισιμότητας και τους κόπους μιας ζωής αντίστοιχα.

6.    Το χρηματοδοτικό κενό της μετάβασης από το υπάρχον στο νέο σύστημα της επικουρικής, που μετριέται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, δε θα καλυφτεί από το κράτος ούτε από την μεγαλοεργοδοσία και τους μεγαλοεπενδυτές. Θα το πληρώνουν οι εργαζόμενοι με μειώσεις συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας και μεγαλύτερη φορολογία.

Η κλιμάκωση της επίθεσης σε όλες τις πλευρές της ζωής μας, τα απανωτά χτυπήματα πάνω σε δικαιώματα και κατακτήσεις, δεν επιτρέπουν σε κανέναν να έχει ψευδαισθήσεις ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν χωρίς να πάρουμε στα ίδια μας τα χέρια την υπόθεση της προστασίας της ζωής μας, χωρίς να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αναγκών των δικών μας και των οικογενειών μας. Όπως κάναμε με τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 10 και 16 Ιούνη και στη Σάμο και στην Ικαρία! Έτσι θα συνεχίσουμε και για την Κοινωνική Ασφάλιση!

Γιατί για τα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών, το ασφαλιστικό είναι μπίζνες, νέο πεδίο κερδοφορίας.  Για εμάς τους εργαζόμενους, όμως, είναι δικαίωμα, όρος ζωής και αναπαραγωγής της εργατικής μας δύναμης.

 

Η ασφάλιση είναι δικαίωμα! Μονόδρομος η οργάνωση και ο αγώνας!

 

Σήμερα, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στο παλιό ασφαλιστικό σύστημα, δεν επιτρέπεται να κρίνουν τις ανάγκες τους, την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, την προστασία τους μετά τον εργάσιμο βίο με όρους του προηγούμενου αιώνα. Η πάλη τους επιβάλλεται να κινείται μπροστά, να παίρνει υπόψη της τις νέες συνθήκες.

Δε συναινούμε, δεν σκύβουμε το κεφάλι. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια, καθολική για όλους.

Τα σπασμένα της βαρβαρότητας που εκείνοι έφτιαξαν δεν θα τα πληρώσουμε εμείς. Να πληρώσει κράτος και εργοδοσία.

Η Διοίκηση