17/8/21

Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης: Εκδηλώσεις για την 78η επέτειο από το φασιστικό έγκλημα στη Καστανιά

                                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                            Εκδηλώσεις για την 78η επέτειο

                    από το φασιστικό έγκλημα στη Καστανιά

Τις εκδηλώσεις του «Δρόμου θυσίας» προς τιμή των εκτελεσμένων ΕΑΜιτών πατριωτών της Δυτικής Σάμου από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής, τον Αύγουστο του 1943, διοργανώνει και φέτος η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης,

το ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στις 5μμ στη ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ.

78 χρόνια μετά τη φασιστική θηριωδία στη Καστανιά και στα άλλα χωριά της Δυτικής Σάμου, η ανθρωπότητα ζεί μέσα σε συνθήκες βαρβαρότητας είτε με την ιμπεριαλιστική «ειρήνη με το πιστόλι στο κρόταφο» είτε με τις απροκάλυπτες επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που ρημάζουν χώρες και δολοφονούν λαούς,  στέλνοντας στη προσφυγιά και στην απόλυτη εκμετάλλευση εκατομμύρια ανθρώπους. Ο φασισμός ως γνήσιο παιδί του συστήματος, αναβιώνει , οργανώνεται και τρομοκρατεί, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυσκολίες που συναντούν τα μονοπώλια να επιβάλλουν τα σχέδιά τους.

Δεν υπάρχει καιρός για καθυστέρηση. Είναι άμεση ανάγκη να ανασυνταχθεί το εργατικό, λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, να αντεπιτεθεί και να διεκδικήσει το δικαίωμα,  οι λαοί να γίνουν κύριοι του ιδρώτα και του πλούτου που παράγουν. Να πάρουν στα χέρια τους τη τύχη τους , να αναδείξουν την αλληλεγγύη και την συνεργασία τους, να ζήσουν σε ένα ευτυχισμένο,  ειρηνικό μέλλον.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

  •    Το Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 στις 5 το απόγευμα θα γίνει συγκέντρωση στην Πλατεία της Καστανιάς και ομιλία – ιστορική αναφορά στα γεγονότα.
  •       Θα ακολουθήσει πορεία από το μονοπάτι που βάδισαν οι πατριώτες της Καστανιάς για το χώρο της εκτέλεσης. Στο μνημείο θα γίνουν καταθέσεις στεφανιών και προσκλητήριο νεκρών.
  •      Στη συνέχεια  αυτοκινητοπορεία προς Λέκκα με σύντομη στάση για κατάθεση στεφανιού στο μνημείο του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου και από εκεί στο Καρλόβασι.
  •       Ακολουθεί αυτοκινητοπορεία στη πόλη του Καρλοβάσου.

 

«Τιμάμε τους εκτελεσμένους ΕΑΜίτες , ΕΛΑΣίτες πατριώτες. Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό. Για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, φτώχια και προσφυγιά».