9/9/21

Όλοι και όλες στην συγκέντρωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ. Νοσοκομείου Σάμου την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη, στις 7:00 το απόγευμα στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου στηρίζει και συμμετέχει στην κινητοποίηση του Συλλόγου Εργαζομένων του Γεν. Νοσοκομείου Σάμου και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, στους φορείς του νησιού, σε όλο το σαμιακό λαό, ώστε μαζικά να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και όλου του λαού και συνέχιση της πάλης κόντρα στο νόμο 4820/2021 που επιβάλλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών και έχει σαν αποτέλεσμα την αναστολή των συμβάσεών τους και την στέρηση μισθού, μετατρέποντας την ανάγκη του μαζικού και καθολικού εμβολιασμό από όπλο και δικαίωμα απέναντι στην πανδημία σε μέσο εκβιασμού, διαίρεσης των εργαζομένων και όχημα για νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.

 Την ώρα του 4ου κύματος πανδημίας η κυβέρνηση αντί να παίρνει μέτρα για στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, αντί να προχωράει σε προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, αντί να ενισχύει τις κλινικές ή να δημιουργεί και να στελεχώνει όπου δεν υπάρχουν (βλ. πνευμονολογική κλινική στο νοσοκομείο Σάμου κλπ), ενισχύοντας ταυτόχρονα και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας, αντί να εξοπλίζει με τα απαραίτητα μηχανήματα (πχ μαγνητικό τομογράφο κλπ), να αντικαθιστά παλιάς τεχνολογίας εξοπλισμό και υποδομές με νέες, αλλά και αντί να οργανώνει επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση για την αξία του εμβολιασμού, ψάχνει να βρει τα εξιλαστήρια θύματα να φορτώσει τις δικές της ευθύνες, αφού δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να προστατεύσει το λαό από την πανδημία.

Διαμορφώνεται έτσι μία κατάσταση που στερεί ένα σοβαρό ποσοστό προσωπικού από τις ήδη υποστελεχωμένες μονάδες υγείας του νησιού μας με κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια του λαού μας. Δεν είναι τυχαίο το έγγραφο που εστάλη σε νοσοκομείο των Αθηνών (Αρεταίειο) στις αρχές του Σεπτέμβρη από την εφορεία του συγκεκριμένου νοσοκομείου στις δ/νσεις των κλινικών και των εργαστηρίων για περιορισμό των δραστηριοτήτων στο μέτρο του δυνατού και αναστολή των χειρουργείων λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού καθώς καθίσταται επισφαλής η λειτουργία τους. Αλήθεια, στο νησί της Σάμου, η διοίκηση του νοσοκομείου πώς θα χειριστεί τις επιπλέον αυτές ελλείψεις όταν μάλιστα εξυπηρετεί περιστατικά covid και των γύρω νησιών;

Λέμε ότι δε θέλουμε η προστασία της υγείας μας να γίνεται στο μέτρο του δυνατού. Πόσο μάλλον όταν η στοχευμένη υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις λειτουργεί σαν δούρειος ίππος για την ιδιωτικοποίησή του και την ενίσχυση των ιατρικών επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση και το κράτος της δεν πείθουν ότι κόπτονται να «νουθετήσουν» τους συναδέλφους υγειονομικούς που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα να εμβολιαστούν. Είναι το άλλοθί τους για να ενισχύσουν τα κοράκια των ιδιωτικών κλινικών και τους επιχειρηματίες υγείας προχωρώντας τους σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ» και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσω ΣΔΙΤ. Θέλουν να τσακίσουν εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών και άλλων εργασιακών κλάδων τροφοδοτώντας την επιθετικότητα της εργοδοσίας, λύνοντάς της ακόμα περισσότερο τα χέρια ακόμα και για απολύσεις.  Αυτό σηματοδοτεί άλλωστε η τελευταία τροπολογία για διεύρυνση της υποχρεωτικότητας του μέτρου του εμβολιασμού που ψηφίστηκε στις 07/09 στη βουλή εις βάρος του λαού.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί υπέρ του καθολικού, δημόσιου και δωρεάν εμβολιασμού, κόντρα σε διάφορες αντιεπιστημονικές, σκοταδιστικές και ψεκασμένες θεωρίες, που με την τακτική της τροφοδοτεί η κυβέρνηση. Στηρίζει τα αιτήματα του σωματείου του Νοσοκομείου Σάμου και καλεί όλα τα σωματεία, τους φορείς και τους συλλόγους του νησιού μας να διεκδικήσουμε από κοινού: 

·                     Γενναία αύξηση  κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας.

·                     Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθεί πλήρως το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, όλα τα αγροτικά ιατρεία και περιφερειακά ιατρεία του νησιού, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και  συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

·                     Να παρθούν πίσω οι αναστολές και να γυρίσουν στα πόστα τους οι συνάδελφοι! Να ανακληθούν όλες οι διατάξεις για αναστολή καθηκόντων και στέρηση μισθού για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην υγεία και την πρόνοια.

·                     Δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους με ευθύνη του ΕΟΔΥ,(και στα λιμάνια και το αεροδρόμιο), ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού.

·                     Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ασφαλών εμβολίων για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Εξασφάλιση της αναγκαίας φαρμακοεπαγρύπνησης με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.

·                     Δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό και κατοχύρωση για όσους πρέπει να εξαιρεθούν ότι δεν θα υφίστανται καμία συνέπεια ή διάκριση.

·                     Άμεση επίταξη, χωρίς αποζημίωση, του ιδιωτικού τομέα Υγείας

·                     Να εξασφαλιστεί ο προληπτικός έλεγχος όσων φτάνουν στα νησιά με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

·                     Να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας

·                     Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.

·                     Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού με πρόσχημα τον κορονοϊό. 

 

Όλοι και όλες στην Συγκέντρωση

Την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα,

στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ

 

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ