8/9/21

Δελτίο Τύπου: Κινητοποιήσεις για την υγεία και ενάντια στην εγκατάσταση του νέου ΚΥΤ Ζερβού

 Συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου του νομού μας για να οργανώσει τις δράσεις του αμέσως επόμενου διαστήματος.

 Το Δ.Σ. εκτιμάει ότι σήμερα καλούμαστε όλοι μας να δουλέψουμε σε ιδιαίτερα σύνθετες και δύσκολες συνθήκες, αφού με τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης δόθηκε νέο σάλπισμα για ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής και επίθεσης στους εργαζόμενους.

 Για τούτο καλούμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές, τον κάθε εργαζόμενο και συνδικαλιστή να δώσουν ιδιαίτερο βάρος στις συνεδριάσεις των ΔΣ και των Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων ώστε από κοινού να οργανώσουμε τη δράση μας και να μαζικοποιήσουμε τον αγώνα μας.

 Ήδη ως Εργατικό Κέντρο συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των υγειονομικών κόντρα στην άθλια προσπάθεια της κυβέρνησης να τους φορτώσει την ευθύνη για το νέο 4ο κύμα μετατρέποντας το εμβόλιο από όπλο σε «άλλοθι» για το τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων (ήδη έγιναν πράξη οι αναστολές εργασίας των συναδέλφων μας στη Σάμο και  στην Ικαρία). Το αντεργατικό αυτό μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολίου, απ’ ότι δείχνουν οι προθέσεις κυβέρνησης και υπουργείου Εργασίας, θα επεκταθεί και σε άλλους εργασιακούς κλάδους τόσο για την γενικευμένη ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων όσο και για να κρύψει η κυβέρνηση τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την μέχρι τώρα αντιμετώπιση της πανδημίας.

 Την περίοδο αυτή έχουμε να αντιπαλέψουμε επιπλέον το να μείνει στα χαρτιά ο αντεργατικός νόμος 4808 (Χατζηδάκη) που ήδη άρχισε να εφαρμόζει η κυβέρνηση ξεκινώντας από τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης (για ευνόητους λόγους),  αλλά και το νόμο που ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών. Οι σύνθετες συνθήκες, που αναφέρουμε παραπάνω, αφορούν και στο χώρο της Παιδείας - ιδιαίτερα στο νησί μας λόγω σεισμού - με τη νέα σχολική χρονιά να ξεκινάει σε κοντέινερ, χωρίς προαύλιο χώρο για τα παιδιά, χωρίς λυμένη την ασφαλή μεταφορά των παιδιών ιδιαίτερα σε Παγώνδα, Άνω Βαθύ κλπ με κύρια ευθύνη δήμου και περιφέρειας αφού 10 μήνες μετά το σεισμό της 30ης Οκτώβρη δεν έχουν δώσει λύση και δεν υπάρχει σχεδιασμός αποκατάστασης των σχολικών κτιρίων και χώρων. Εδώ έρχεται να προστεθεί και η μείωση των ημερήσιων ωρών για την καθαριότητα στα σχολεία παίζοντας αφενός με την εργασιακή ανασφάλεια του προσωπικού αλλά και την υγιεινή και ασφάλεια μαθητών και εργαζομένων εν μέσω πανδημίας.

 Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο έγκλημα κατά του λαού του Αφγανιστάν, που μετά από 20 χρόνια κατοχής και επεμβάσεων με ευθύνη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, έχει σαν αποτέλεσμα τον διχασμό της χώρας, την προσφυγιά και το πισωγύρισμα αιώνων στα δικαιώματα των γυναικών με τις σκοταδιστικές δυνάμεις να έχουν τον έλεγχο της διακυβέρνησης της χώρας.

Πάντα ετοιμοπόλεμοι οι καπιταλιστές και με μεγαλόπνοα σχέδια εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης σχεδιάζουν για τους κατατρεγμένους λαούς στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως το νέο ΚΥΤ στου Ζερβού όπου χωρίς αιδώ οργανώνουν τα εγκαίνιά του στις 18/9.

 Στο Δ.Σ. του ΕΚΣ αποφασίστηκαν οι παρακάτω δράσεις και κάλεσμα στα σωματεία, τους φορείς και το λαό του νησιού μας για:

 

  • Συμμετοχή και στήριξη στην κινητοποίηση του Συλλόγου εργαζομένων Γεν. Νοσοκομείου Σάμου την Παρασκευή 10/09 στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ  Σάμου στις 19.00, οργάνωση αντίστοιχων δράσεων 07/09 στο Χριστό Ραχών και 09/09 στον Εύδηλο Ικαρίας στις 20.00.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη μέρα των εγκαινίων 18/09/2021 στο ΚΥΤ στη Ζερβού σε ώρα που θα ανακοινωθεί.

 

Η Διοίκηση