2/9/21

Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης: Για τις εκδηλώσεις του "Δρόμου Θυσίας" στην Καστανιά

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τις εκδηλώσεις του «Δρόμου Θυσίας» προς τιμήν των εκτελεσμένων πατριωτών ΕΑΜιτών  από τα φασιστικά  στρατεύματα κατοχής τον Αύγουστο του 1943 στη Δυτική Σάμο, διοργάνωσε και φέτος η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης.

Την συγκέντρωση στη πλατεία της Καστανιάς, άνοιξε η Βαγγελιώ Αμπαζή μέλος της Γραμματείας της ΠΕΕ , η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των φασιστών στη περιοχή που κατέληξαν στις εκτελέσεις των πατριωτών - μελών του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ στη Δυτική Σάμο.

Στη συνέχεια αντιφασιστικά ποιήματα απήγγειλαν η Κούλα Καραμηνά και η Έρη Ρίτσου

Τη κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο Τίμος Χατζηλαγός μέλος της γραμματείας της ΠΕΕ.

Ακολούθησε πορεία των συγκεντρωμένων από το μονοπάτι που οδηγήθηκαν οι 17 πατριώτες του χωριού στο χώρο της εκτέλεσης όπου τώρα υπάρχει ο μνημειακός χώρος. 


Στο μνημείο κατατέθηκαν στεφάνια από το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, την Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, το Εργατικό Κέντρο Σάμου και  απο Συλλόγους Γυναικών της ΟΓΕ.

Το προσκλητήριο νεκρών έγινε σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης από την Έρη Ρίτσου.



Ακλούθησε αυτοκινητοπομπή των συγκεντρωμένων μέχρι το Καρλόβασι όπου ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με την υπόσχεση να δυναμώσουν οι αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό για ένα κόσμο χωρίς πολέμους , φτώχεια και προσφυγιά.

Σάμος 29-8-2021