30/9/21

Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ: Για τον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στη λεγόμενη αξιολόγηση

Η Ε.Γ. του Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τον αγώνα των εκπαιδευτικών και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία – αποχή ενάντια στη λεγόμενη «εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση», σύμφωνα και με και τις νέες αποφάσεις από ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Η μαζικότητα της συμμετοχής σε κάθε σχολείο και Σύλλογο Διδασκόντων μπορεί να ακυρώσει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει και να συκοφαντήσει τους εκπαιδευτικούς που σε ποσοστό 95% απ’ την προηγούμενη χρονιά έχουν ήδη  απορρίψει το αντιπαιδαγωγικό περιεχόμενο της αξιολόγησης.
Η κυβέρνηση ψήφισε μέσα στο κατακαλόκαιρο το νόμο 4823/21, που επιβεβαιώνει ότι ο στόχος της είναι το ίδιο το σχολείο, η δομή και το περιεχόμενό του, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, όπως και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών. Θέλουν να κατηγοριοποιήσουν τα σχολεία και να τα μετατρέψουν σε αυτόνομες επιχειρηματικές μονάδες που θα διαχειρίζονται τα οικονομικά τους, το προσωπικό τους, τις υποδομές τους και θα προσαρμόζουν το περιεχόμενο του μαθήματος στις κατά παραγγελία δεξιότητες των μεγάλων επιχειρήσεων. Όλα αυτά, έγιναν συγκεκριμένα άρθρα στο νόμο αυτό.

Ψήφισε, επίσης, τιμωρητικές - απεργοσπαστικές διατάξεις που δείχνουν ότι αφού απέτυχαν να πείσει ότι η αξιολόγηση στοχεύει στην... «αναβάθμιση του σχολείου» και την «ενίσχυση και υποστήριξη  του εκπαιδευτικού», καταφεύγει στον αυταρχισμό και τις απειλές για πειθαρχικές διώξεις, για περικοπές μισθών, για αποκλεισμό στελεχών και μη μονιμοποίηση των δόκιμων εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ ομολογούν έτσι την αποτυχία τους. Ο αυταρχισμός δείχνει τα αδιέξοδά τους!

Η προώθηση όλων αυτών των αλλαγών στο σχολείο αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που διαχρονικά υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις.Βλέπουν το χώρο της εκπαίδευσης ως εκείνο το πεδίο που από νωρίς θα πρέπει να προετοιμάζει τον νέο άνθρωπο, τους μελλοντικούς εργαζόμενους, ώστε να είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών για δουλειά και ζωή χωρίς δικαιώματα. Τα αποτελέσματα των σχεδίων κρατικής αξιολόγησης και ελέγχου θα είναι το άλλοθι της εκάστοτε κυβέρνησης για συγχωνεύσεις, καταργήσεις, περικοπή δαπανών και απολύσεις προσωπικού.

Ο δρόμος για τις σημερινές εξελίξεις άνοιξε απ’ όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.Το νόμο 4547/18, με προσθήκες, εφαρμόζει η Ν.Δ.. Για απουσία «κουλτούρας αξιολόγησης» μιλούσε ο  Γαβρόγλου. Τα νομοσχέδια που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση (δομές, Λύκειο, αναπληρωτές) τα άφησε άθικτα η σημερινή. Την τιμωρητική τροπολογία Γεροβασίλη για τους αποκλεισμούς στελεχών αξιοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση, απογειώνοντας βέβαια τον αυταρχισμό.

 

Καλούμε τα εκπαιδευτικά σωματεία να πάρουν αποφάσεις για ΓΣ, συσκέψεις, δυναμικούς αγώνες και πολύμορφες κινητοποιήσεις ώστε να μπλοκάρουν την αξιολόγηση και να προετοιμάσουν το έδαφος για απεργία μέσα στον Οκτώβρη. Όλοι στο δρόμο μαζικά και αποφασιστικά.

 

Η μαζική συμμετοχή θα αποτελέσει την ασπίδα προστασίας όλων των εκπαιδευτικών

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία


O Πρόεδρος

 

Σταμάτης Φιλιππής  

O Γραμματέας

 

Μανώλης Παχυμανώλης