30/9/21

Το ΕΚΣ για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σάμο

 


Σχόλιο για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σάμο

και τους πανηγυρισμούς της ντροπής

 

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού για να «γιορτάσει» την παράδοση του οικοπέδου που ως τώρα αποτελούσε το ΚΥΤ στο Βαθύ, συνιστά πρόκληση. Είτε κλείνει τη φαβέλα στο Βαθύ είτε ανοίγει το Γκουντάναμο στου Ζερβού είναι εκείνος και η κυβέρνησή του που μαζί με τους προκατόχους του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ «τίμησε» και συνεχίζει «να τιμά» τη θέση της Ελλάδας ως «πρωτοπαλίκαρο» των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ. Που φροντίζει για την τήρηση των απαράδεκτων κανονισμών του Δουβλίνου και την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες μετατρέποντας τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε φυλακές.

Είναι ο ίδιος που προεκλογικά στη Σάμο μας έλεγε ότι δεν θα υπάρχει κανένας πρόσφυγας και μετανάστης. Που στη σύσκεψη φορέων στους Μυτιληνιούς μας υποσχόταν-κοροϊδεύοντάς μας, διά στόματος του νυν βουλευτή, ότι δεν θα γίνει το ΚΥΤ φυλακή στου Ζερβού.

Είναι ο ίδιος που μαζί με την κυβέρνησή του ενώ έδωσαν πακτωλό χρημάτων για να γίνει το τερατούργημα στου Ζερβού, δεν έδωσαν ούτε ευρώ σε πρωτοφανείς συνθήκες πανδημίας για να εξοπλιστούν όλες οι δημόσιες δομές υγείας με το απαραίτητο προσωπικό και τα νοσοκομεία με ΜΕΘ. Που δεν προχώρησαν σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας όταν κορυφωνόταν η πανδημία, μη και πληγούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς με covid στους διαδρόμους των νοσοκομείων με μία μπουκάλα οξυγόνου.

Είναι ο ίδιος που «μπουκώνει» με ζεστό χρήμα τη μεγαλοεργοδοσία και ηγείται της πιο σφοδρής αντεργατικής επίθεσης που ξετυλίγεται με την ανατροπή θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, όπως το 8ωρο, οι συμβάσεις και η επικουρική ασφάλιση, γυρνώντας μας σε εποχές γαλέρας.

Είναι ο ίδιος που με την πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία και την αγορά νέων φρεγατών και αεροπλάνων αλλά και με την ανανέωση της Ελληνοαμερικάνικης Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις βάσεις του ΝΑΤΟ, εμπλέκει τη χώρα μας σε νέες αποστολές εκτός συνόρων, ιδιαίτερα σε ζώνες που επικρατεί ένταση λόγω των ανταγωνισμών μεταξύ των ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνας, Ρωσίας, τη μετατρέπει σε πολεμικό ορμητήριο και θέτει σε κίνδυνο τον ίδιο το λαό.

Αυτοί οι παραπάνω σχεδιασμοί είναι κι αυτοί που γεννούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση ξεριζώνοντας ανθρώπους από τους τόπους τους. Κι επειδή ξέρουν ότι η φιλοπολεμική πολιτική τους θα γεμίσει πάλι τα νησιά μας, κοιτάνε να προετοιμαστούν χτίζοντας κέντρα – φυλακές για να κλείνουν τους ανθρώπους μέσα και να τους αξιοποιούν όποτε το σύστημά τους θελήσει να έχει φτηνά εργατικά χέρια ανά τον κόσμο.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καταγγέλλει τους πανηγυρισμούς της ντροπής που θα παραβρεθούν και οι «συμπαρατασσόμενοι» του Δήμου και καλούμε τον σαμιακό λαό να καταδικάσει στη συνείδησή του  αυτή την πολιτική που διαιωνίζει το αλισβερίσι για εξοπλισμούς και ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς δισεκατομμυρίων, την ίδια στιγμή που στενάζει ο λαός μας με την υποχρηματοδότηση της Υγείας εν μέσω πανδημίας, της Παιδείας, τη μη αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων στο νησί μας και αλλού,  την καταστροφή του φυσικού μας πλούτου και την έλλειψη δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, τη φτώχεια και την ανεργία των εργαζομένων και της νεολαίας.

 

Η Διοίκηση