18/9/21

Ομιλία ΕΚΣ στη Συγκέντρωση στα εγκαίνια του ΚΥΤ στου Ζερβού

 


Συναδέλφισες και συνάδελφοι,

Σήμερα η κυβέρνηση εγκαινιάζει το κολαστήριο-φυλακή του Ζερβού.

Εγκαινιάζει ένα νέο Γκουντάναμο στο Αιγαίο και χαίρεται γιατί έφτιαξε ένα τερατούργημα πάνω στη Σάμο για να κλείσει μέσα τα θύματα του πολέμου και της φτώχιας που η ίδια δημιουργεί μαζί με τους συμμάχους της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

 

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου, τα σωματεία και οι φορείς που σταθερά συντάσσονται με τη θέση για κανένα κέντρο φυλακή στο νησί και τη χώρα, δηλώνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε τα σχέδια τους! Απαιτούμε ακόμη μια φορά να μη γίνει το νησί μας στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ε.Ε.! Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες και διεκδικούμε να απεγκλωβιστούν από το νησί και τη χώρα και να μεταβούν με ασφάλεια στις χώρες προορισμού τους.

 Θέση που εκφράστηκε μέσα από μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του σαμιακού λαού, και σήμερα γράφει στα παλιά της τα παπούτσια η κυβέρνηση και όσοι παραβρίσκονται στη σημερινή φιέστα.

Αυτή τη θέση έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια όλοι όσοι όλα αυτά τα χρόνια έβαζαν πλάτη έμμεσα ή άμεσα για να γίνει η φυλακή του Ζερβού.

 Είναι όλοι οι δημοτικοί, περιφερειακοί και τοπικοί, έμμεσοι ή άμεσοι υποστηρικτές της κυβερνητικής πολιτικής, οι αρχές της τοπικής διοίκησης που όλα αυτά τα χρόνια παλινωδούν στη θέση τους, η περιφερειακή αρχή που έφτασε στο σημείο να βγάζει κορώνες μισαλλοδοξίας.

Είναι αυτοί που από τη μια δήθεν σήκωναν παντιέρα και την ίδια ώρα έπαιζαν εύσχημα το παιχνίδι «δε θέλουμε ΚΥΤ στο κέντρο της πόλης αλλά οπουδήποτε αλλού». Που παζάρευαν σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, σε κανάλια και σταθμούς αν θα είναι 1000, 1300 ή 3000 ατόμων, λες και δεν μιλάμε για ανθρώπους ξεριζωμένους αλλά για σκουπίδια που πρέπει να βρούμε πόσα θα χωρέσουν και που.

Είναι αυτοί που καλούσαν τον κόσμο έμμεσα να αποδεχτεί την ύπαρξη hotspot στη λογική του δεν «μπορούμε να κάνουμε τίποτα», θέλοντας να εκπαιδεύσουν το λαό μας στην υποταγή και να ανοίξουν το δρόμο για τη δημιουργία κέντρων – φυλακών και στα άλλα νησιά και τον Έβρο.  

Είναι αυτοί που προεκλογικά για να κλέψουν την ψήφο του σαμιακού λαού, έσκιζαν τα ιμάτιά τους, όπως ο σημερινός βουλευτής κ.Στεφανάδης, ότι δεν θα γίνει ΚΥΤ στους Μυτιληνιούς. Ή όπως μετέπειτα ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ.Στάντζος που έδινε τα εύσημα στον πρωθυπουργό για το πως προχωράει την πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ενώ σήμερα δηλώνουν ότι δεν θα έρθουν στα εγκαίνια αλλά θα πάνε στο κλείσιμο του Βαθιού, θέλοντας να αποπροσανατολίσουν και να πείσουν το λαό του νησιού μας ότι με το να εγκλωβίζεις ανθρώπους αντί για την πόλη στην μέση του βουνού θα λυθεί το πρόβλημα.

 

Κανείς συνάδελφοι να μην ξεγελαστεί από την κοροϊδία ότι το άνοιγμα της φυλακής του Ζερβού και το κλείσιμο του Βαθιού θα λύσει το πρόβλημα. Η δημιουργία του νέου, ανεξάρτητα από τη χωρητικότητα του, την τοποθεσία, αν θα είναι ανοιχτό ή κλειστό, βασίζεται απόλυτα στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, του Δουβλίνου και σε όλες τις αντιδραστικές διατάξεις και συμφωνίες της Ε.Ε., τις συνέπειες των οποίων βιώνουν με τον πιο άθλιο τρόπο πρόσφυγες και μετανάστες και φυσικά οι κάτοικοι του νησιού.

 

Συνέχειά τους αποτελεί το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε. που όχι μόνο δεν είναι το «τέλος του εγκλωβισμού» και δεν εκφράζει την «αλληλεγγύη της Ε.Ε.» όπως θέλουν να το παρουσιάσουν, αλλά αντίθετα γκριζάρει τα νησιά μας, μονιμοποιεί τον εγκλωβισμό και σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί την αντιδραστική πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

 

Στον ίδιο άξονα κινείται και το ν/μ του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου που στον πυρήνα του είχε την αυστηροποίηση των διαδικασιών απέλασης, τη σύντμηση των προθεσμιών για άσκηση δικαιωμάτων και ενίσχυση της καταστολής σε βάρος τους, με αποτέλεσμα να φέρνει τελικά πιο γρήγορο εγκλωβισμό χιλιάδων ξεριζωμένων είτε σε κέντρα φυλακές, είτε σε αστυνομικά τμήματα, είτε να τους αφήνει σε καθεστώς παρανομίας εντελώς εκτεθειμένους και ευάλωτους στην πιο άγρια εκμετάλλευση.

 

Πίσω από την κομψή γλώσσα των σαλονιών που γίνονται οι συναντήσεις και οι διάφορες δηλώσεις δεν μπορεί να κρυφτεί ότι έχουν εργαλειοποιήσει το προσφυγικό στα παζάρια και τους ανταγωνισμούς τόσο μεταξύ τους όσο και με την τουρκική κυβέρνηση. Ο τσακωμός και τα παζάρια μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. για τον «επιμερισμό των βαρών» αφορά μόνο τα αντικρουόμενα οικονομικά συμφέροντα των μονοπωλίων για τη μοιρασιά της λείας, για την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και όχι την ουσία του προβλήματος.

 

Αυτό άλλωστε φανερώνει και ο διαμοιρασμός των απελάσεων και της καταστολής στα σύνορα καθώς και η παραβίαση δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο για τους αιτούντες άσυλο. Είναι εις βάρος των ξεριζωμένων και του ντόπιου πληθυσμού. Πρόκειται για ένα «νόμιμο εμπόριο» ανθρώπων που τους κοιτούν στα δόντια όπως άλλοτε στα σκλαβοπάζαρα. Διαλέγουν τα «ταλέντα», το εξειδικευμένο ή το ανειδίκευτο προσωπικό, κυρίως το φθηνό εργατικό δυναμικό που θέλουν. Αυτό το ρόλο άλλωστε θα παίξει το νέο ΚΥΤ, αφού θα ανοιγοκλείνει την κάνουλα για φθηνό εργατικό δυναμικό.

 

Η θριαμβολογία της κυβέρνησης συνάδελφοι ότι η πολιτική και το σχέδιο που υλοποιούν έχει περιορίσει τις προσφυγικές ροές και ότι τα κέντρα θα είναι μικρής χωρητικότητας είναι τουλάχιστον γελοίες. Οι πραγματικοί λόγοι είναι κυρίως η πανδημία και η ένταση της καταστολής στα σύνορα.

Η λεγόμενη αποσυμφόρηση που διαλαλούν είναι εύθραυστη και δεν είναι παρά μια απάτη. Απόδειξη τα κέντρα μαμούθ που φτιάχνουν, όπως αυτό που σήμερα εγκαινιάζουν εδώ στου Ζερβού.

 

Νέο προσφυγικό κύμα θα φέρουν επίσης συνάδελφοι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν για τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι “άμοιρη ευθυνών”, γιατί όπως και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων, στήριξε την επέμβαση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, συμμετέχοντας μάλιστα στις στρατιωτικές αποστολές κατοχής.

 

Γι’ αυτό και από εδώ σήμερα διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια των γερακιών του πολέμου που αυτές τις μέρες έχουν τη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και την Ευρωμεσογειακή Συνάντηση Κορυφής στην Αθήνα. Πρόκειται για γεγονότα που θα φέρουν νέα δεινά για τους λαούς, σε μια περίοδο που οξύνονται οι ανταγωνισμοί και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, ενώ οι εύθραυστες διεθνείς εξελίξεις θα έχουν ως εξέλιξη νέες πολεμικές συγκρούσεις, με τεράστια την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης που οδηγεί το λαό σε μια τέτοια τροχιά, και θα συμβάλει στη δημιουργία νέων προσφυγικών κυμμάτων.

 

Γιατί συνάδελφοι, όσο συνεχίζονται οι αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, όσο υπάρχουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους, όσο λεηλατούνται οι φυσικοί πόροι και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές κρατών και φτωχοποιούνται οι λαοί, θα ξεριζώνονται άνθρωποι από τις πατρίδες τους. Θα υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες. Θα διαιωνίζεται η δυστυχία και η φτώχεια. Δεν θα μειώνονται οι προσφυγικές ροές, ακόμη και αν αυξάνουν τις επαναπροωθήσεις και τις απελάσεις. Εκατόμβες νεκρών θα φτιάχνουν, γιατί ο απελπισμένος για να σωθεί ο ίδιος και η οικογένειά του θα ψάχνει πάντα να βρει τρόπο να πάει εκεί που θεωρεί ότι θα έχει ένα καλύτερο μέλλον, εκεί που θεωρεί ότι θα σωθεί, ακόμη και αν και εκεί θα βιώνει μια νέα εκμετάλλευση και φτώχια.

 

Όπως δεν είναι αθώα του αίματος η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ έτσι δεν είναι και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη της οποίας τοπικά και πανελλαδικά χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα και βγάζουν αγωνιστικές κορώνες. Αυτοί έστρωσαν το δρόμο, αυτοί έβαλαν τον ακρογωνιαίο λίθο στου Ζερβού. Μη μας κοροϊδεύουν λοιπόν τώρα!

Και αυτοί στήριξαν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο παρελθόν, συσφίγγανε τις σχέσεις τους με ΗΠΑ και χαρακτήριζαν τον σφαγέα των λαών τον Τραμπ ως «διαβολικά καλό». Έβαλαν το χέρι τους στην κατάπτυστη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Δεν μπορεί τώρα να μιλάνε για «κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο» για το Αφγανιστάν! Είναι τουλάχιστον κοροϊδία προς τους Σαμιώτες ή θεωρούν ότι έχουμε μνήμη χρυσόψαρου και άρα ξεχνάμε ότι ως κυβέρνηση έκαναν όλα αυτά και πολλά περισσότερα, ενώ ως δημοτική παράταξη ψήφισαν να υπάρχει ΚΥΤ στου Ζερβού βάζοντας και αυτοί σαν πρόσχημα τη χωρητικότητα των 1300 θέσεων, θεωρώντας έτσι δεδομένο τον εγκλωβισμό.

 

Όλοι αυτοί συνάδελφοι έχουν ευθύνη που φτάσαμε στα σημερινά εγκαίνια! Έχουν ευθύνη για τον εγκλεισμό χιλιάδων ξεριζωμένων και κατατρεγμένων ψυχών. Η πολιτική τους, απόλυτα ευθυγραμμισμένη με αυτή της ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μας και στη χώρα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και οξύνει τα προβλήματα ειδικά των νησιωτών. Είναι αυτή που τροφοδοτεί και θρέφει όλες αυτές τις ρατσιστικές φωνές που κατά καιρούς ακούγονται που αντί να τα βάζουν με το θεριό τα βάζουν με τον κατατρεγμένο που είναι εύκολο θύμα. Που αντί να ξεσηκώνονται ενάντια στο ΝΑΤΟ που απειλεί τα σύνορά μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και γκριζάρει το Αιγαίο λένε πως δήθεν απειλή στα σύνορα μας είναι οι βάρκες με τα γυναικόπαιδα και οι ξεριζωμένοι!

 

Εμείς δεν θα σταματήσουμε να εκφράζουμε αλληλεγγύη στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας, σε πρόσφυγες μετανάστες που ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους εγκλωβίζονται στη Σάμο.

 

Καμιά μάνα, κανένας νέος, κανένας εργαζόμενος να μην αποδεχτεί την κατάσταση αυτή. Παιδιά να μεγαλώνουν πίσω από συρματοπλέγματα, νέοι να εγκλωβίζονται αντί να «χτίζουν» τη ζωή τους. Καλούμε τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, συνολικά το λαό και ιδιαίτερα τις νέες και τους νέους το επόμενο διάστημα να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας οργανωμένα μέσα από τα σωματεία για να κλείσει το ΚΥΤ του Ζερβού και να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Καλούμε σε μαζική ενισχύσουν την Επιτροπή Ειρήνης του νησιού γιατί έρχονται χειρότερες μέρες.

 

Είναι καθαρό: Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, τα κόμματα του ευρωατλαντισμού είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να υπηρετήσουν μέχρι τέλους τα συμφέροντα και τα κέρδη της τάξης τους, που στην ειρήνη τους ματώνουν τη λαϊκή οικογένεια με αντιλαϊκά μέτρα για την ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρήσεων και στον πόλεμό τους οδηγούν το λαό στο σφαγείο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους που έχουν να κάνουν ξανά με την κερδοφορία τους.

 

Ε, λοιπόν, είναι γελασμένοι! Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, αν νομίζουν ότι είναι μόνοι τους! Να τους το πούμε καθαρά και σήμερα από εδώ: Δεν κάνουμε βήμα πίσω! Αυτοί παίρνουν τα μέτρα τους για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης, με συμφωνίες και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εμείς δηλώνουμε και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα συμφέροντα της δικής μας τάξης! Δεν ανεχόμαστε η κυβέρνηση αντί να δίνει λεφτά για να φτιαχτούν σχολεία να τα δίνει στο ΝΑΤΟ και να χτίζει σε χρόνο dt στρατόπεδα συγκέντρωσης!

 

Διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια κυβέρνησης και Ε.Ε. Απαιτούμε:

·        Κανένα ΚΥΤ στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό. Να κλείσει  το στρατόπεδο συγκέντρωσης  στου Ζερβού. Να κλείσει η αθλιότητα του Βαθιού. Να μην μετατραπεί το νησί μας σε μια τεράστια φυλακή ανθρώπων.

·        Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να απεγκλωβιστούν όλοι για τις χώρες προορισμού τους. Να τους δοθεί η δυνατότητα να καταθέτουν εκεί αίτημα ασύλου, κόντρα στους κανονισμούς Δουβλίνου και τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, που τους εγκλωβίζουν. Να καταργηθεί ο κανονισμός του Δουβλίνου και η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας.

·        Να οργανωθούν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου από τον ΟΗΕ και την ΕΕ στην Τουρκία και απευθείας μετακίνηση τους στις χώρες προορισμού τους.

·        Απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους πολέμους.

Ούτε στο Βαθύ – ούτε στου Ζερβού – ουτε πουθενά – στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά

 

Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί

 

Βάσω Βρυνιώτη

Πρόεδρος ΕΚΣ