18/9/21

Δελτίο τύπου για την κινητοποίηση του ΕΚΣ στα εγκαίνια του ΚΥΤ στου Ζερβού

 

Με μαχητικό κλίμα και συνθήματα όπως «Ούτε στο Βαθύ – ούτε στου ζερβού – ούτε πουθενά - Στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν είναι τα νησιά» και «κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών - Όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», εκφράστηκε η αντίθεση του Σαμιακού λαού ενάντια στο νέο κολαστήριο στου Ζερβού, στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου, της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης, σωματείων και φορέων του νησιού σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων από την κυβέρνηση του νέου κολαστηρίου-φυλακή στο ΚΥΤ Ζερβού.

 

Σαν τους κλέφτες ταμπουρωμένοι μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωση του Ζερβού υπουργός, βουλευτής και άλλοι υποστηρικτές της πολιτικής εγκλωβισμού της Ε.Ε. έκοβαν την κορδέλα των νέων φυλακών προσφύγων και μεταναστών, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια ακόμη μια φορά τις απαιτήσεις του σαμιακού λαού.

 

Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτο τον εξονυχιστικό έλεγχο της αστυνομίας από νωρίς το πρωί προσωπικών στοιχείων, τηλεφώνων, τον σωματικό έλεγχο σε διαδηλωτές και στα αυτοκίνητα τους στους δρόμους προς το ΚΥΤ. Αυτή η προσπάθεια της αστυνομίας κατ’ εντολή της κυβέρνησης να παρεμποδίσει τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και να τρομοκρατήσει τους συμμετέχοντα και το λαό του νησιού, έπεσε στο κενό και σταμάτησε μετά από την επιμονή των διαδηλωτών και τις παρεμβάσεις των επικεφαλής των φορέων.

 

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από την είσοδο του ΚΥΤ όπου μετά το χαιρετισμό της προέδρου της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης Ρούλας Στεφανάκη, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βάσω Βρυνιώτη έκανε ομιλία. Σε αυτήν αφού κατήγγειλε τα παραπάνω γεγονότα τόνισε  ότι η ευθύνη όλων όσων έβαλαν πλάτη όλα αυτά τα χρόνια για να γίνει το νέο ΚΥΤ δεν μπορεί να ξεχαστεί. Επισήμανε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ((δες ομιλία)). Κάλεσε το λαό του νησιού όχι μόνο να μην κλείσει τα μάτια στο έγκλημα που εγκαινιάζουν σήμερα, αλλά να συνεχίσει τον αγώνα μέσα από τα σωματεία, τους φορείς, την Επιτροπή Ειρήνης για :

·        
Κανένα ΚΥΤ στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό. Να κλείσει  το στρατόπεδο συγκέντρωσης  στου Ζερβού. Να κλείσει η αθλιότητα του Βαθιού. Να μην μετατραπεί το νησί μας σε μια τεράστια φυλακή ανθρώπων.

·         Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες μετανάστες για τις χώρες προορισμού τους. Να τους δοθεί η δυνατότητα να καταθέτουν εκεί αίτημα ασύλου, κόντρα στους κανονισμούς Δουβλίνου και τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, που τους εγκλωβίζουν. Να καταργηθεί ο κανονισμός του Δουβλίνου και η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας.

·         Να οργανωθούν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου από τον ΟΗΕ και την ΕΕ στην Τουρκία και απευθείας μετακίνηση τους στις χώρες προορισμού τους.