8/10/21

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου στηρίζει την απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών 11 Οκτώβρη!

 Το Εργατικό Κέντρο Σάμου στέκεται στο πλευρό όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας και στον αγώνα που δίνουν για να στηρίξουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των σχολείων, την ασφαλή λειτουργία τους και τα  μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας! Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε γονείς, εργαζόμενους, τα σωματεία τους και όλο το λαό να στηρίξουν αυτή τη μάχη κόντρα στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας που θέλει να μετατρέψει το σχολείο σε πεδίο για business, μαθητές σε πελάτες, να λειτουργήσει με υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο, να δέχεται μαθητές να κάνουν μάθημα σε container στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Οι εκπαιδευτικοί και τα συνδικαλιστικά τους όργανα αντιδρούν στο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, που κατηγοριοποιεί τα σχολεία σε σχολεία ελίτ για λίγους κι εκλεκτούς και σχολεία για τη μεγάλη μάζα των εργατικών λαϊκών στρωμάτων, που καλεί τους διευθυντές να γίνουν managers-κυνηγοί χορηγών για χρηματοδότηση και τους εκπαιδευτικούς υποτακτικούς των κερδών και της ανταγωνιστικότητας, αποδεχόμενοι την αντιδραστική αξιολόγηση που προωθούν κυβερνήσεις και ΕΕ.

Ο σπουδαίος αγώνας που δίνουν είναι αγώνας συνολικός για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόρφωση για όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που εν μέσω πανδημίας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δασκάλων τους, έμειναν πίσω αφού δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που τα παιδιά καλούνταν να συνδεθούν μέσω τηλεφώνου με τη φωνή του εκπαιδευτικού!!! Και που φέτος έρχονται αντιμέτωποι με τις συγχωνεύσεις τμημάτων αντί της αραίωσής τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη βελτίωση του παιδαγωγικού έργου.

Για τη Σάμο δε, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα αφού σε μερικά σχολεία η μάθηση γίνεται μέσα σε container λόγω σεισμού ή τα παιδιά διανύουν αποστάσεις πεζά μέσα σε χαλάσματα για να φτάσουν στο σχολείο όπως στον Παγώνδα. Η κατάσταση χειροτερεύει με τη μείωση των ωρών εργασίας για τις σχολικές καθαρίστριες ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο σε περίοδο πανδημίας και με αυξημένα μέτρα προστασίας, ειδικά όταν πχ τουαλέτες και κοινόχρηστοι χώροι, που πρέπει να απολυμαίνονται σε κάθε διάλλειμα, απαιτούν παραπάνω προσωπικό.

Αντί, όμως, το Υπουργείο να σεβαστεί τον καθημερινό αγώνα που δίνει η σχολική και εκπαιδευτική κοινότητα και να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, απαντά με αγωγή ενάντια στις Ομοσπονδίες των Εκπαιδευτικών που μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, απορρίπτουν τα κυβερνητικά σχέδια για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και της υποβάθμισης της Δημόσιας Παιδείας. Το κλίμα τρομοκράτησης και φίμωσης μάλιστα εντείνεται όταν κλείνει τα μάτια σε φασιστικές-νεοναζιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις που μαντρώνονται στα σχολεία και δρουν ανενόχλητες, αναπαράγοντας το Υπουργείο τη θεωρία των δύο άκρων, τσουβαλιάζοντας έτσι τις δίκαιες φωνές οργής και διεκδίκησης με το σκοτάδι του φασιστών-δολοφόνων!

Στο δίκαιο και οργανωμένο αγώνα των εκπαιδευτικών, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, δηλώνει την στήριξή του, κάνει και δική του υπόθεση τα δίκαια αιτήματα για να μην εφαρμοστούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι που κατηγοριοποιούν τους μαθητές, να μην εμπλέκονται ιδιώτες, επιχειρήσεις και ΜΚΟ στην εκπαιδευτική διαδικασία, να ενισχυθεί άμεσα η κρατική χρηματοδότηση για τα σχολεία μας, να ανεγερθούν νέα σχολικά κτίρια όπου χρειάζεται στις σεισμόπληκτες περιοχές, να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα θεμάτων, να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη για τα εργασιακά που βάζει στο γύψο σωματεία και εργαζομένους.

Διεκδικούμε το σχολείο που θα μορφώνει τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, την ολόπλευρη μόρφωση, το δημόσιο και δωρεάν σχολείο! Υγεία και ζωή με δικαιώματα!

   Η Διοίκηση