15/11/21

ΕΚΣ - ΝΤ ΣΑΜΟΥ της ΑΔΕΔΥ: ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2021: Κανείς αντίπαλος δεν είναι αήττητος από τη λαϊκή οργανωμένη πάλη

 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΑΜΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Νοέμβρης 1973 – Νοέμβρης 2021

Το Πολυτεχνείο Ζει!

Κανείς αντίπαλος δεν είναι αήττητος από την λαϊκή οργανωμένη πάλη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ: Τετάρτη 17 Νοέμβρη στις 6:00 μ.μ. στην Πλατεία Καρλοβάσου και στην Ικαρία στις 7.00 μ.μ. στην Πλατεία Ευδήλου

 

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, Νέες και Νέοι,

 

48 χρόνια απ’ τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας με την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα τον Νοέμβρη του 1973 και τα συνθήματα εξακολουθούν να είναι επίκαιρα. Ζουν στους αγώνες που σήμερα δίνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός για υγεία, παιδεία, ειρήνη, ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Το σύνθημα Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ συναντιέται με τη σημερινή πάλη ενάντια στους πολέμους που σκοτώνουν και ξεριζώνουν λαούς, τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που απειλούν την ειρήνη, τη φιλία και την ασφάλεια των λαών, σχεδιασμοί στους οποίους εμπλέκεται όλο και βαθύτερα η χώρα μας.

 

Οι συμφωνίες που κλείνει η Ελλάδα με ΗΠΑ, Γαλλία, Σαουδική Αραβία κλπ αιματοκυλούν λαούς επιδιώκοντας ένα αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή και οφέλη για την Ελληνική αστική τάξη. Δεν γίνονται για την εγγύηση της ασφάλειας που δήθεν λένε. Όσο βαθύτερη είναι η εμπλοκή, τόσο περισσότερο μπαρούτι μυρίζει, τόσο ο πόλεμος χτυπάει την πόρτα μας και η χώρα μας παραχωρεί κυριαρχικά της δικαιώματα με κάθε νέα συμφωνία. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των έως τώρα κυβερνήσεων οι οποίες στηρίζουν το ίδιο σύστημα που στήριζε και η αμερικανοκίνητη χούντα, που πραγματοποίησε το πραξικόπημα και άνοιξε το δρόμο για την εισβολή στην Κύπρο.

Το ίδιο σύστημα είναι που έχει ρημάξει τη ζωή του λαού. Που δημιούργησε ελλείψεις στην υγεία, φτιάχνει το σχολείο της αγοράς, χτυπά εργασιακά δικαιώματα, ωράρια, μισθούς, την ασφάλιση, την πρόνοια και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες με σκοπό να κάμψουν την αντίσταση των εργαζομένων. Μας αφήνει αθωράκιστους σε κάθε λογής φυσική καταστροφή αδιαφορώντας για τις καταστροφές περιουσιών και ανθρώπινων ζωών.

Το Πολυτεχνείο διδάσκει ότι κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος μπροστά στη δύναμη του λαού που οργανωμένα μάχεται. Ότι μόνη υπερδύναμη είναι ο λαός και μόνο αυτός μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του.

Τιμάμε το Πολυτεχνείο ενώνοντας τις φωνές μας με όσους συμμετείχαν στην αντιδικτατορική πάλη. Νίκησαν και έδειξαν το δρόμο και για τους αγώνες που συνεχίζονται. Αγώνες που φέρνουν αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και το λαό και μας γεμίζουν αισιοδοξία, όπως ο νικηφόρος αγώνας των εργαζομένων στην Cosco, στην e-food και τόσων άλλων κλάδων. Διδασκόμαστε ότι όποια κι αν είναι τα σχέδια των κυβερνήσεων, όσο ισχυρές κι αν είναι οι συμμαχίες τους, η δύναμη του εργαζόμενου λαού μπορεί να τα ανατρέψει και να δώσει τη δυνατότητα να καθορίσει ο ίδιος τη ζωή του, να καρπωθεί εκείνος τον πλούτο που παράγει. Οι φοιτητές τον Νοέμβρη του ΄73 είχαν τη στήριξη του εργαζόμενου λαού, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών.

Η οργάνωση στα σωματεία και στους φορείς του λαϊκού κινήματος αποτελεί την πιο ξεκάθαρη απάντησή μας στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση και τα “παπαγαλάκια” της να συκοφαντήσουν τους αγώνες μας,  είναι η καλύτερη απάντηση μπροστά στην ένταση της καταστολής και της τρομοκρατίας. 

Τα συνθήματα του ΠολυτεχνείουΈξω οι ΗΠΑ”, “Έξω το ΝΑΤΟ”, “Ψωμί - Παιδεία – Ελευθερία” παραμένουν ανεξίτηλα μέχρι σήμερα. Όσο κυριαρχεί το σύστημα που γεννά χούντες, κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά και εκμετάλλευση, θα παλεύουμε για την ανατροπή του!

Καλούμε τα σωματεία του νησιού, τους φοιτητικούς συλλόγους, τη μαθητική κοινότητα να τιμήσουν αγωνιστικά την επέτειο της εξέγερσης και να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις σε Σάμο και Ικαρία.

ΤΙΜΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ !!!