24/12/21

Σωματείο Εργαζομένων σε Επισιτισμό, Ξενοδοχεία, Τουρισμό: Ανακοίνωση για Επισιτισμό

Συνάδελφε/σα διανομέα, σερβιτόρε/α, λαντζέρη/ισσα, μάγειρα/ισσα,

 Έλα να γραφτείς στο σωματείο σου για να μάθεις τα δικαιώματά σου ως προς τον μισθό σου, τις άδειες σου, το ωράριό σου και τι να διεκδικήσεις!

Σήμερα, η πραγματικότητα είναι μία: περισσότερη δουλειά – λιγότερα λεφτά.

- Όλο και για κάποιον θα έχεις ακούσει (σερβιτόρο, ντελίβερι, λαντζιέρη) αν όχι και εσύ ο ίδιος, να δουλεύει 9ωρα και 10ωρα ή από την άλλη 4-5 ώρες και να πρέπει να τα βγάλει πέρα με ψίχουλα που δεν φτάνουν ούτε για τις βασικές ανάγκες.

- Όλο και για κάποιον θα έχεις ακούσει που αναγκάστηκε να βιαστεί ή να βγει έξω με ακραίο καιρό και σακατεύτηκε στο δρόμο γιατί <<έπρεπε να βγει η δουλειά>>.

- Όλο και για κάποιον θα έχεις ακούσει που εκτός των εξόδων για να ζήσει πρέπει να πληρώνει κάθε τόσο τα σέρβις που χρειάζεται το μηχανάκι.

- Όλο και κάποιον θα έχεις ακούσει ότι <<τα βρήκε>> με τον εργοδότη ώστε τα ένσημα που του βάζει να είναι λιγότερα ή και κανένα!

Το καλοκαίρι ψηφίστηκε ο νόμος Χατζηδάκη ο οποίος καταργεί στην πράξη το 8ωρο. Μπορεί να σκεφτείς: <<ποιο 8ωρο, αυτό έχει καταργηθεί χρόνια>>. Τώρα όμως οι υπερωρίες θα είναι πλέον και νόμιμες και ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ. Και αυτό επειδή θα έχει το δικαίωμα ο εργοδότης να μας πει πως για κάποιο διάστημα που έχει πολλή δουλειά θα δουλεύουμε 2 ώρες παραπάνω χωρίς αμοιβή και θα τις πάρουμε σε ρεπό αργότερα. Οι εργαζόμενοι όμως δεν είμαστε ρομποτάκια για να μας προγραμματίζουν πότε θα δουλέψουμε παραπάνω και πότε λιγότερο, ανάλογα με τις ορέξεις και τα δικά τους συμφέροντα. Έχουμε ζωές, φίλους, οικογένειες, ανάγκες και αυτά δεν πρέπει να <<στριμώχνονται>> στο πρόγραμμα.

Μπορεί να μοιάζουν οι καιροί πως δεν κινείται τίποτα και τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο… Όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Η δύναμη μας βρίσκεται στον οργανωμένο, συλλογικό, μαζικό αγώνα και όχι στην αναζήτηση «ατομικών λύσεων», γιατί αυτό μας αποδυναμώνει και εξυπηρετεί αυτούς που πλουτίζουν με την εκμετάλλευση του δικού μας κόπου.

Όσο περισσότεροι είμαστε γραμμένοι στο σωματείο και συμμετέχουμε σε αυτό, τόσο μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη έχουμε απέναντι σε τέτοιους νόμους και συμπεριφορές των αφεντικών. Όπως ακριβώς έκαναν και οι εργαζόμενοι στην E-food που οργανωμένοι στο σωματείο και συλλογικά απαίτησαν και ΚΕΡΔΙΣΑΝ τα αιτήματά τους απέναντι στην εργοδοσία που τους ήθελε σκλάβους πάνω σε 2 τροχούς.

 

Αγωνιζόμαστε για:

 

  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους με συλλογική σύμβαση, 7ωρο 5ήμερο 35ωρο, κοινωνική ασφάλιση, προστασία στη δουλειά. Αυξήσεις σε μισθούς.
  • Υποχρεωτική και Καθολική εφαρμογή στον κλάδο ΣΣΕ.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην πληρώνεται με μισθό κάτω από 751 ευρώ.
  • Κανένας διανομέας να μην πληρώνει από την τσέπη του για μηχανάκι, εξοπλισμό κλπ. Να απαγορεύεται η κυκλοφορία των διανομέων σε μέρες με κακοκαιρία.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ!

(τηλ 6983264361 - 6986293958)

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο