10/1/22

Για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

Την ώρα που καθημερινά τα κρούσματα αυξάνονται τόσο στη χώρα όσο και στα νησιά μας, η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία με τους ίδιους σχεδόν όρους που λειτουργούσαν όταν έκλεισαν. Αυτό όχι μόνο δεν εξασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων και γονιών αλλά με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε διασπορά και στο ξανακλείσιμό τους.

Το ότι αγνοεί επιδεικτικά τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και των συνδικάτων  πάνω από ένα χρόνο, δείχνει με το χειρότερο τρόπο ότι θεωρεί κόστος τόσο τη μόρφωση των παιδιών μας όσο και την υγεία όλων μας. 

Τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν και να παραμείνουν ανοιχτά με όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία από τον κορονοϊό και όχι με μέτρα που οδηγούν στην «ανοσία της αγέλης» πράγμα που επιδιώκει η κυβέρνηση για το «καλό της οικονομίας», όπως προκλητικά λέει.

Διεκδικούμε άμεσα να παρθούν μέτρα για:

·        Να αραιώσουν οι μαθητές ανά αίθουσα, όχι στις συγχωνεύσεις / συμπτύξεις τμημάτων. Να εξασφαλιστούν νέες αίθουσες διδασκαλίας.

·        Μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών παντού, ώστε να μην υπάρξει καμία διδακτική ώρα χαμένη και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα μαθησιακά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα που όξυνε η πανδημία.

·        Προσλήψεις όλου του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού για τα σχολεία, καθαριότητας, κ.ά.

·        Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, για όλους τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και προσωπικό καθαριότητας. Δωρεάν μοριακά τεστ για όλους σε περίπτωση κρούσματος στις σχολικές τάξεις για να γίνει ουσιαστική ανάσχεση της μεταδοτικότητας.

·        Να χορηγούνται δωρεάν -με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση- οι ειδικές μάσκες που απαιτούνται σε όλους τους μαθητές και τους εργαζόμενους στα σχολεία.

·        Επιστημονικά τεκμηριωμένη καμπάνια εμβολιασμού στα σχολεία. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, εξατοµικευµένης παρακολούθησης συνδεδεμένα με τα σχολεία.

·        Να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των μαθητών με περισσότερα δρομολόγια ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

·        Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις μονάδες υγείας και πρόνοιας.

 

Όλοι στον αγώνα μαζικά και οργανωμένα γιατί η υγεία και η εκπαίδευση των παιδιών μας είναι υπόθεση δική μας. Για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Η Διοίκηση