27/2/22

Ομιλία Εργατικό Κέντρο Σάμου στη συγκέντρωση στις 25/2 στη Σάμο

 


Συνάδελφοι,

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας στο λαό της Ουκρανίας που από χθες το πρωί στα εδάφη της ηχούν οι σειρήνες του πολέμου μετά την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας, ενώ κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.  Δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για το νέο έγκλημα που διαπράττουν οι ιμπεριαλιστές και να μην πούμε με όση δύναμη φωνής έχουμε: «Να σταματήσει τώρα η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία! Να απεμπλακεί τώρα η χώρα μας από τους δολοφονικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ». Δεν είναι όμως να πέφτουμε από τα σύννεφα. Κι όλα αυτά γιατί ήταν πολύ το εύφλεκτο υλικό που συσσωρεύτηκε στην περιοχή τον τελευταίο καιρό με τις υπερδυνάμεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας να ανταγωνίζονται για το ποιος θα εδραιωθεί στην περιοχή για την εξυπηρέτηση των οικονομικών και γεωπολιτικών τους σχεδίων.

Άλλωστε αυτά τα σχέδια μας έχουν φέρει ως εδώ με το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας συνέχεια της ιδιωτικοποίησης και της απελευθέρωσης της ενέργειας. Κι αυτό γιατί όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά έβαλαν φαρδιά πλατιά τις υπογραφές τους στις διάφορες διακρατικές συμφωνίες που τώρα οδηγούν σε ενεργειακή φτώχεια το λαό μας. Σαν να μη φτάνει αυτό έχουμε και την κυβέρνηση να υπηρετεί το ρόλο του πρωτοπαλίκαρου του ΝΑΤΟ. Λέμε ρητά και ξεκάθαρα και μέσα από τη σημερινή μας συγκέντρωση: Να πάψει τώρα η κυβέρνηση να είναι ΝΑΤΟϊκότερη του ΝΑΤΟ και να θέτει τη χώρα μας σε κίνδυνο με την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και την παράδοση εδαφών μας για βάσεις πολέμου.


Συνάδελφοι είναι ώρα τώρα να σχηματιστεί ένα ποτάμι αντίστασης και διεκδίκησης για την πραγματική φιλία και ειρήνη των λαών με κύριο μέλημα τις λαϊκές ανάγκες! Και τα λέμε αυτά σε μία περίοδο που οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι στενάζουν από την επίθεση που δέχονται στο λαϊκό τους εισόδημα, στην υγεία, στη δουλειά, στη ζωή τους συνολικά.

Πέρασαν δυο χρόνια από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα. Δύο χρόνια που τα στατιστικά μιλάνε για εκατομμύρια κρούσματα αλλά και πάνω από 25.000 νεκρούς. Δύο χρόνια που η εγκληματική πολιτική της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ μας άφησε απροστάτευτους αφού δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, ιδιαίτερα εδώ στα νησιά μας. Αυτή την στιγμή τόσο στη Σάμο όσο και στην Ικαρία τα νοσοκομεία, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τα αγροτικά ιατρεία και το ΕΚΑΒ βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από ό, τι πριν την πανδημία με το προσωπικό εξαντλημένο κι εξουθενωμένο, με ανεπαρκή οργανογράμματα, ειδικότητες να λείπουν, υποδομές να υπολειτουργούν. Που ειδικά εδώ στο νησί μας δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που για απλές επεμβάσεις ή εξετάσεις, πχ μαγνητικές, χρειάζεται να μεταφερθούμε σε άλλα νησιά ή στην Αθήνα ή Θεσσαλονίκη για να τις κάνουμε βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουμε αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ξενοδοχεία για μας και τον άνθρωπο που μας συνοδεύει. Κι όλα αυτά γιατί αρνούνται οι κυβερνήσεις να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας με μαζικές προσλήψεις αφού θεωρούν την υγεία μας κόστος και ευκαιρία για να θησαυρίζουν οι μεγαλοκλινικάρχες.

Μα δεν είναι μόνο η κατάσταση στην υγεία! Πόσοι από εμάς που βρισκόμαστε εδώ τώρα δεν πήραμε τους λογαριασμούς ρεύματος και καλούμαστε να πληρώσουμε 400άρια, 500άρια και 600άρια για 3μελή και 4μελή νοικοκυριά; Πού θα τα βρούμε; Ή θα μείνουμε χωρίς ρεύμα; Θα ζούμε με το κερί; Θα ζεσταινόμαστε με τις ανάσες μας; Θα καθόμαστε κάτω από τις κουβέρτες;

Πόσοι από μας επίσης βλέπουμε εκεί που δίναμε 50 ευρώ για το σούπερ μάρκετ τώρα να δίνουμε 70 και βάλε για τα ίδια πράγματα; Κι αυτό γιατί εκτοξεύτηκαν οι τιμές και οι φόροι στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Λαϊκής κατανάλωσης ξαναλέμε. Όχι αστακοί και χαβιάρι.   

Πόσοι από εμάς που ζούμε σε αυτό το νησί που ειδικά η συγκοινωνιακή σύνδεση με τα χωριά είναι στην καλύτερη μία φορά την εβδομάδα, δεν καλούμαστε να χρυσοπληρώνουμε τα καύσιμα για να κάνουμε τις στοιχειώδεις μετακινήσεις μας από το σπίτι μας στη δουλειά και πίσω;

Πόσοι από εμάς με κόπο και ιδρώτα πήραμε / φτιάξαμε ένα σπίτι για την οικογένειά μας και τώρα οι τράπεζες μας απειλούν ότι θα μας το πάρουν επειδή δεν είμαστε τυπικοί στις δόσεις;

Πόσες φορές με τρόμο σηκώνουμε τα τηλέφωνα από δικηγορικές-εισπρακτικές εταιρείες που μας λένε ότι θα μας κόψουν το τηλέφωνο αν δεν πληρώσουμε ξανά και ξανά μια υπηρεσία που θα έπρεπε να είναι προσιτή και καθολική στο λαό.

Και όλα αυτά την ίδια ώρα και στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια της πιστής προσήλωσης των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, δίνει δισεκατομμύρια ευρώ σε Ραφάλ και φρεγάτες για να εξοπλίζει τις βάσεις θανάτου του ΝΑΤΟ που μονάχα την ασφάλειά μας δεν εγγυώνται απέναντι ειδικά στην τουρκική προκλητικότητα που λυμαίνεται το Ανατολικό Αιγαίο που γεωγραφικά ανήκουμε κι εμείς.

Αυτή η αντίθεση λοιπόν αντί για διαπίστωση πρέπει να γίνει ποτάμι οργής και αγανάκτησης. Αυτές τις μέρες αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων έκαναν εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους. Στη ΔΕΗ, σε σουπερ μάρκετ, σε κέντρα υγείας, στα χωριά. «Είμαστε μαζί σας – δεν αντέχουμε άλλο – κάντε κάτι» ήταν αυτά που έβγαιναν από όσους συναντήσαμε. Όμως εδώ, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη που έχει ο κάθε ένας από εμάς να συνεισφέρει στο συλλογικό αγώνα, να κάνει πέρα τους φόβους του και να συμπορευτεί με το λαϊκό κίνημα μέσα από τα σωματεία του μέσα από τους συλλόγους γυναικών, τις επιτροπές αγώνα των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών όπου δεν υπάρχουν να μπούμε μπροστάρηδες να γίνουν. Η μαζική οργανωμένη απάντηση και διεκδίκηση είναι αυτή που θα φέρει αποτελέσματα κόντρα σε αυτή την άτρωτη όπως αρκετοί νομίζουν αντιλαϊκή πολιτική.

Και για αυτό παρακαταθήκες αγώνων υπάρχουν. Μικρές ή μεγαλύτερες νίκες! Λαμπρό παράδειγμα οι νικηφόροι αγώνες των εργαζομένων στη COSCO, στην efood… αλλά και ο παλικαρίσιος αγώνας που δίνουν οι εργάτες στους βιομηχανικούς κλάδους στη χώρα μας και θα δώσουν αύριο το μαχητικό παρόν στο μεγάλο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα στο Σύνταγμα! Οι εργάτες από τη ΛΑΡΚΟ με τις οικογένειές τους και τα «Πετρέλαια Καβάλας» όπου δίνουν μάχη για τις θέσεις εργασίας και δέχονται απανωτά κύματα απολύσεων και διώξεων. Οι εργάτες από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στον Πειραιά, που παλεύουν ενάντια στην απόφαση του ΟΛΠ (COSCO) για επ’ αόριστον σταμάτημα των εργασιών και χτες πραγματοποίησαν απεργία. Οι Οικοδόμοι, από τον κλάδο των κατασκευών, που ετοιμάζονται για πανοικοδομική απεργία στις 16 Μάρτη, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Αυτήν την σπίθα του δίκιου πρέπει να κρατήσουμε αναμμένη και να χτίσουμε με δουλειά μυρμηγκιού και στη δική μας περιοχή. Όσο δύσκολο και να είναι, όσους αντεργατικούς νόμους κι αν περάσουν. Τώρα να δούμε τι ταλανίζει το συνάδελφό μας, τον ξενοδοχοϋπάλληλο που ενώ έχει κατοχυρωμένη κλαδική σύμβαση, δουλεύει κάθε μέρα χωρίς ρεπό για ψίχουλα από το πρωί μέχρι το βράδυ την ίδια ώρα που εν μέσω πανδημίας μεγάλα ξενοδοχεία έκαναν ανακαινίσεις των χώρων τους σπαταλώντας τον ιδρώτα και τον κόπο μας. Τον διανομέα που με κρύο, βροχή, καύσωνα πάνω σε ένα μηχανάκι τρέχει με το χρόνο για να προλάβει τις παραγγελίες, τον υπάλληλο γραφείου που 8-10 ώρες πάνω σε μία καρέκλα ξεζουμίζει το κεφάλι του για να προλάβει τις προθεσμίες, τον οικοδόμο που παίζει κορώνα γράμματα τη ζωή του πάνω στη σκαλωσιά και το κρύο, τον αγρότη που αντιμετωπίζει την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής του και τον εργαζόμενο σε μεγάλες εταιρείες του νησιού μας που ορίζουν τους δικούς τους νόμους και έχουν κάνει σύστημα το 48ωρο τη βδομάδα, τους εργαζόμενους στο ΚΥΤ –ιδιαίτερα νέους αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό για το προσφυγικό- που ανακυκλώνονται με 2μηνες και 3μηνες συμβάσεις την ίδια ώρα που οι εργολάβοι τους έχουν υπογράψει 4ετείς και βάλε συμβάσεις όπως καθαριστές, ψυχολόγοι, τεχνικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, διοικητικό προσωπικό, ενώ αρκετές φορές είναι απλήρωτοι για καιρό.

Τι μας έφερε όμως ως εδώ συνάδελφοι; Και τι μας οδηγεί τώρα στη φτώχεια; Ειδικά με τις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το δεύτερο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας; Ως εδώ μας έφερε λοιπόν η σταθερή προσήλωση όλων των προηγούμενων και τωρινών κυβερνήσεων σε οργανισμούς και συμφωνίες μεταξύ ιμπεριαλιστικών οργανισμών ώστε να επιτυγχάνεται η διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και μόνο! Δείτε τώρα με το Ταμείο ανάκαμψης. Φράγκο δε δίνουν αν δεν μπαίνει η προϋπόθεση για περαιτέρω ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων  (με το αντεργατικό έκτρωμα που βάζει ταφόπλακα στο 8ωρο, φέρνει τη 10ωρη δουλειά, γενικεύει την απλήρωτη δουλειά, δίνει και νέα χτυπήματα στη συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων, στο δικαίωμα στην απεργία, την τηλεργασία, τη γενίκευση της ευελιξίας.). Ενώ παράλληλα γεμίζουν το λαό με πράσινα χαράτσια ή αξιοποιούν την ψηφιοποίηση (συνοδευτικά όλα αυτά του Ταμείο Ανάκαμψης) για να διεκπεραιώνονται πιο γρήγορα οι αδειοδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων ή οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί των λαϊκών κατοικιών, οι αυτόματοι κόφτες σε Υγεία και Πρόνοια ή η αυτοματοποιημένη φοροληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Κι όλα αυτά γιατί η υγεία μας, οι εργασιακές συνθήκες, η ασφάλειά μας, η προστασία μας από φυσικές καταστροφές πχ σεισμοί, η παιδεία και η μόρφωση των παιδιών μας, οι συγκοινωνίες, η διατροφή μας, η εξέλιξη με βάση τις λαϊκές ανάγκες κλπ λογίζονται για αυτούς μόνο ως κόστος. Και σε αυτό δεν πρωτοστατούν μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ που μιλάνε για προοδευτική αλλαγή. Αλήθεια, για ποια προοδευτική αλλαγή μιλάνε; Πρόοδος είναι να υπογράφεις μνημόνια που χειροτερεύουν τη ζωή του λαού; Πρόοδος είναι να συμφωνείς στην απελευθέρωση της ενέργειας και να στηρίζεις την πράσινη ανάπτυξη και να ζεσταίνεται ο λαός σου με κεριά; Πρόοδος είναι όταν λένε «Η γεωγραφία και η ιστορία μας, επιβάλλουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να ενεργοποιούνται εκτός Ελλάδας αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκουμε;» Πρόοδος είναι να χαρίζεις στο ΝΑΤΟ τις βάσεις σε Λάρισα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη; Πρόοδος είναι να προωθείς τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια με προμετωπίδα την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ; Εμείς λέμε ότι πρόοδος λοιπόν δεν είναι αυτή η βαρβαρότητα!  Ούτε να υπηρετείς τα μεγάλα αφεντικά! Πρόοδος είναι τα παιδιά σου να ζουν καλύτερα από εσένα, από τις προηγούμενες γενιές, χωρίς πόλεμο χωρίς φόβο! Πρόοδος είναι τα αιτήματα που θα διαβάσουμε παρακάτω και που λέμε ότι μπορούν να γίνουν πραγματικότητα όπως:

·      Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

·      Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.

·      Επίδομα ανεργίας στα 600€ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·      7ωρο-5ήμερο-35ωρο, 6ωρο-5ήμερο-30ωρο για ΒΑΕ. Κατάργηση ελαστικών μορφών εργασίας.

·      Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων όλων των κυβερνήσεων και αυτών που υπονομεύουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ΣΣΕ.

·      Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Να μην καταργηθεί ο μειωμένος 30% στη Σάμο. Επέκταση σε όλα τα νησιά. Αποσύνδεσή του από το προσφυγικό.

·      Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και όλα τα χαράτσια. Γενναία μείωση δημοτικών τελών στα λαϊκά νοικοκυριά. Αφορολόγητο στα 12.000 €. Διαγραφή χρεών των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών.

·      Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια. Άμεση μείωση της τιμής ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων. Μείωση του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων (ρεύμα, πετρέλαιο, λιπάσματα, ζωοτροφές κλπ).

·      Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας.

·      Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού στα νοσοκομεία και σε όλες τις δομές υγείας των νησιών. Στελέχωση με το απαραίτητα μέσα. Καμιά απόλυση υγειονομικού.

·      Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην εκπαίδευση, στους ΟΤΑ. Αραίωση των μαθητών ανά τάξη. Προσλήψεις καθαριστριών στα σχολεία με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα.

·      Μαζικά, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ για όλο το λαό.

·      Γενναία κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Επίταξη του ιδιωτικού.

·      Μέσα και μέτρα προστασίας της υγεία και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στο πανεπιστήμιο κλπ.

-                     Να σταματήσει τώρα η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία

-                     Να απεμπλακεί η χώρα μας από τους δολοφονικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ

 

Συνάδελφοι, είμαστε σε ετοιμότητα για όλες τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν και ως συνέχεια της σημερινής μας κινητοποίησης προχωράμε αυτή την Τρίτη 1η του Μάρτη σε πλατιά σύσκεψη σωματείων και φορέων στις 18.00 το απόγευμα για κλιμάκωση της δράσης μας! Ήδη μετράμε πανάκριβα τις αρνητικές συνέπειες από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αέριου, ενώ ο κίνδυνος να εκτιναχτούν οι τιμές στο ρεύμα και στα καύσιμα είναι πολύ μεγάλος. Συντονιζόμαστε, οργανωνόμαστε, διεκδικούμε!

Για να κοιτάμε τα παιδιά μας στα μάτια που όταν θα μας ρωτάνε πώς γράφεται η ειρήνη, η υγεία, η μόρφωση, η δουλειά να απαντάμε ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ!   


Μάριος Βαλωμένος

μέλος του ΔΣ τους ΕΚΣ