27/2/22

Χαιρετισμός της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης στη συγκέντρωση στις 25/2

 


Αγαπητοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες - φίλες και φίλοι

Τόπαν και τόκαναν οι ιμπεριαλιστές!!! Είναι,  (μετά τη Γιουγκοσλαβία),  ο 2ος πόλεμος σε Ευρωπαϊκό έδαφος μετά την συντριβή του ναζισμού – φασισμού από τον κόκκινο στρατό της σοσιαλιστικής Σοβιετικής Ένωσης και τα 45 ειρηνικά χρόνια,  που μεσολάβησαν (από το 1945 μέχρι το 1990),  με την αποφασιστική συμβολή των σοσιαλιστικών χωρών.

  Είναι ένας άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος  και από τις δυο πλευρές.

 Καταδικάζουμε απερίφραστα τη ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία. Μια εισβολή που έγινε πάνω στη συσσωρευμένη ένταση που προκλήθηκε εδώ και μια 20ετία στη συγκεκριμένη χώρα και περιοχή,  με ευθύνη  της Ε.Ε του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ , όσο και της Ρωσίας.

Αντικείμενο όπως πάντα η μοιρασιά των σφαιρών επιρροής, των ενεργειακών πόρων, των δρόμων μεταφοράς κλπ με δυο λόγια τα κέρδη και ποιο μερίδιο θα πάρει ο καθένας.


Οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πληρώσουν πολλαπλά το τίμημα. Πάνω στο αίμα τους και στις καταστροφές , θα γίνει στο τέλος η μοιρασιά μέχρι την επόμενη αναμέτρηση , εκεί ή όπου αλλού προστάζουν τα συμφέροντα των Ευρωπαϊκών , Αμερικάνικων, Ρώσικων και Κινέζικων μονοπωλιακών ομίλων. 

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό και τον Ρώσικο λαό που μετά από την ανατροπή της Σοβιετικής Ένωσης όπου  οι λαοί ζούσαν για δεκαετίες αδελφωμένοι και προόδευαν ειρηνικά στις συνθήκες του σοσιαλισμού, ζουν σήμερα και μ’ αυτό τον ακραίο τρόπο τα δεινά και τις τραγικές συνέπειες  του καπιταλισμού.

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία μας αφορά άμεσα γιατί  βάζει το λαό μας σε θανάσιμους κινδύνους, ενώ παράλληλα φορτώνει στις πλάτες του την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, ως συνέπειές του. Όλα αυτά για τα οποία διαδηλώνουμε και σήμερα σε όλη την Ελλάδα.

 

 Καταγγέλουμε τη  ΝΔ, τον  ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα που έχουν μπλέξει τη χώρα μας στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά του πολέμου. Συντάσσεται με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στο όνομα των λεγόμενων “συμβατικών της υποχρεώσεων”. Οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές Βάσεις, που ενισχύθηκαν περισσότερο από την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και συμβάλλουν στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μετατρέποντας την Ελλάδα σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:  Την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις περικύκλωσης της Ρωσίας!

 Να μην χρησιμοποιηθούν ευρωατλαντικές υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

 Να ξηλωθούν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές.

 Να μην επικυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μην σταλεί στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.


Τίμος Χατζηλαγός

Γρμματέας Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης