9/3/22

Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας: Απεργούμε Πανελλαδικά 16 Μάρτη

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι & άνεργοι στα συναφή επαγγέλματα

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ την ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΜΑΡΤΗ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: πλατεία Ευδήλου, ώρα 11 π.μ.

Δεν μας μένει άλλος δρόμος, από την οργάνωση και την συσπείρωση  του κάθε συναδέλφου στο Συνδικάτο μας. Κλιμακώνουμε την πάλη μας.

Απαιτούμε άμεσα:

  • Υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Κατώτερο μεροκάματο: εργάτη 50 € – βοηθού 53 € – τεχνίτη 56 €
  • Πενθήρο-7ωρο-35ωρο, με προοπτική πενθήμερο-6ωρο-30ωρο.
  • Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.
  • Εδώ και τώρα, η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το κλέψιμο της ασφάλισής μας. Κάθε μέρα δουλειάς και μέρα ασφάλισης.
  • Ένταξη των συναφών ειδικοτήτων (γυψοσανιδάδες, ξυλουργοί κ.α.) στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Σύνταξη στα 58 για όλους τους Οικοδόμους, όχι στο διαχωρισμό παλαιών – νέων. Όχι στην κατάργηση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, «Να μείνει στα χαρτιά» ο νόμος Χατζηδάκη.


   Να σταματήσει τώρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, γιατί οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με την Ρωσία), με επίκεντρο πρώτα απ’ όλα τις σφαίρες επιρροής, τα μερίδια των αγορών, τις πρώτες ύλες, τα ενεργειακά σχέδια και τους δρόμους μεταφοράς, ανταγωνισμοί που δεν μπορούν να επιλυθούν πλέον με διπλωματικά – πολιτικά μέσα και εύθραυστους συμβιβασμούς. Καμιά εμπλοκή, καμιά συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς, να φύγουν όλες οι βάσεις του θανάτου από την Ελλάδα.

 

   Δίνοντας συνέχεια στην προηγούμενη απόφαση της Ομοσπονδία μας για Πανελλαδική Απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου, αποφάσισε νέα απεργιακή κινητοποίηση στις 16 Μάρτη, με αιχμή τις ΣΣΕ, τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα και το νόμο Χατζηδάκη. Πατάει πάνω στα οξυμμένα προβλήματα του κλάδου, στο γεγονός της διαμόρφωσης του μεροκάματου, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, αγώνας για υπογραφή σύμβασης έπειτα από 13 χρόνια.

 

   Tα οξυμένα προβλήματα στο κλάδο, το ζήτημα της Σύμβασης είναι δεμένο με την ασφάλιση και το ένσημο, όπου οι όροι ασφάλισης τα τελευταία χρόνια έχουν χειροτερεύσει δραματικά και υπάρχει μεγάλη απόκλιση από αυτό που δουλεύουμε και αμειβόμαστε και αυτό που τελικά λαμβάνουμε ως ένσημο (ύψος και αριθμός).

Ο αγώνας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο, έχει επείγοντα χαρακτήρα και δε χωράει καμία καθυστέρηση.

 

   Οι αυξήσεις σε όλα τα αγαθά, στην ενέργεια, στα καύσιμα  κάνουν το χειμώνα πιο βαρύ για κάθε συνάδελφο, συνολικά για τους εργαζόμενους τα λαϊκά στρώματα.  Δυναμώνουμε τον αγώνα για μέτρα ουσιαστικής προστασίας από την ακρίβεια, που δεν μας φτάνουν να πληρώσουμε το ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα καύσιμα, το καθημερινό μας τραπέζι, τις ανάγκες των οικογενειών μας.

 

   Μαζί με αυτό το στόχο, θέτουμε και τα ζητήματα προστασίας από τις συνέπειες της πανδημίας, την κυβερνητική πολιτική που συνεχίζει να μην ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας και στοχοποιεί τους εργαζόμενους για την άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργήσει, επιρρίπτοντας τους την ατομική ευθύνη, ενώ ταυτόχρονα βγάζει λάδι την μεγαλοεργοδοσία, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που για τα κέρδη τους έχουν κάνει λάστιχο όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

   Συνάδελφε, το επόμενο διάστημα απαιτείται η αναγκαιότητα συσπείρωσης και συμμετοχής στους αγώνες.  Να σπάσουμε την λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, ότι τίποτα δεν γίνεται, ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα εμείς γιατί άλλοι αποφασίζουν.

   Μα οι πολλοί είμαστε οι αδικημένοι, που τραβάμε κουπί για τους λίγους. Οι κινητοποιήσεις σε διάφορους εργασιακούς χώρους μας δείχνουν το δρόμο του αγώνα, τις σύγκρουσης με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αυτή η αγανάκτηση πρέπει να εκφραστεί σε οργανωμένη πάλη, κοινός ο αντίπαλος κοινή και η πάλη.

 

   Ένα όπλο έχει ο εργάτης την απεργία για να ασκήσει πίεση στην εργοδοσία, όταν σταματάει η παραγωγή σταματάει και το κέρδος, άρα χάνει ο εργοδότης για αυτό  μας πιέζουν τώρα να πάμε για δουλεία, αφού υπάρχει ανοικοδόμηση και είναι χρυσή εποχή για τους κατασκευαστές και να δουλεύουμε, χωρίς ΣΣΕ, χωρίς ένσημο, χωρίς μέτρα προστασίας κ.α. Αρά και εμείς τώρα που μας έχουν ανάγκη πρέπει να πιέσουμε να υπογραφεί ΣΣΕ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι να τρέχουμε στα ΚΕΠ για να υπογράφουμε ατομικές συμφωνίες με τους κατασκευαστές για την ασφάλιση μας.

 

    Συνάδελφε, για τους μεγαλοεργολάβους των δημοσίων έργων έχουν… Η κυβέρνηση φρόντισε να εξασφαλίσει την οικονομική τους στήριξη, με αναπροσαρμογή  10% επιπλέον των συμβολαίων εκτέλεσης των έργων λόγω των ανατιμήσεων των οικοδομικών υλικών. Για τους εργαζόμενους, τους μεροκαματιάρηδες, τους μικρούς ΕΒΕ που δουλεύουν στην ιδιωτική οικοδομή, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης του εισοδήματός τους, όπως διαχρονικά κάνουν όλες οι κυβερνήσεις.

Ήρθε η ώρα να δείξουμε ότι , όταν εμείς οι εργαζόμενοι αποφασίσουμε να αγωνιστούμε, τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει.

Γιατί χωρίς εμάς σκαλωσιά δε στήνεται, τούβλο δε χτίζεται…

 

Όλοι με αποφασιστικότητα ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 16 Μάρτη και συμμετέχουμε μαζικά στη συγκέντρωση  του Συνδικάτου μας στον Εύδηλο στις 11 π.μ.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ