2/3/22

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Συναφών Επαγγελμάτων Ικαρίας-Φούρνων: 2 Μαρτίου μέρα δράσης


2 Μαρτίου μέρα δράσης

Μέρα δράσης στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

 Στις 26 Φεβρουαρίου δώσαμε απάντηση σε κυβέρνηση κι εργοδοσία. Μαζί με όσα σωματεία δεν ασχολούνται μόνο με τα συντεχνιακά τους προβλήματα, διαδηλώσαμε για το εισόδημα και την υγεία, που τόσο χτυπιούνται από κυβέρνηση κι εργοδοσία.

Ήταν ένα συλλαλητήριο που, όπως αντίστοιχα και στη υπόλοιπη Ελλάδα, αποτελούν παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Το Συνδικάτο μας έδωσε δυναμικό παρόν, δουλέψαμε για την μαζικότητα του συλλαλητηρίου και έτσι θα συνεχίσουμε.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΓΥΨΟ!

  Παίρνουμε κουράγιο και δύναμη από τους εργαζόμενους στην efood, στην COSCO, στη ΛΑΡΚΟ, στα Πετρέλαια Καβάλας και αλλού, που με τους αγώνες τους αποτελούν φάρο ελπίδας για όλη την εργατική τάξη.

 

 Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς παραμένει άθλια για όσους  εργαζόμενους εξακολουθούν να έχουν δουλεία:

Ø  Η απληρωσιά θεωρείται πλέον καθεστώς, καθώς και τα μισά ένσημα.

Ø  Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης (εκ περιτροπής εργασία, κλπ) απλώνονται σε όλο τον κλάδο

Ø  Η ανασφάλεια, οι απολύσεις, ο εκφοβισμός τείνει να μετατραπεί σε καθημερινότητα για πολλούς συναδέλφους μας .

 

  Δεν ανεχόμαστε να συνεχίσουμε να είμαστε τα θύματα της πανδημίας πληρώνοντας την ανυπαρξία μέτρων προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο που έφτιαξε η κυβέρνηση για να μην επιβαρύνει τις επιχειρήσεις του κλάδου. Δεν ανεχόμαστε τις απολύσεις και την ελαστική εργασία μέσα από τα προγράμματα εκ περιτροπής εργασίας και δουλεμπορικών γραφείων.

  Οι επιχειρηματικοί όμιλοι του τουρισμού εισπράττουν από τη  κυβέρνηση παχυλές επιδοτήσεις και εισφοροαπαλαγές με χρήματα που προέρχονται από το εργατικό λαϊκό εισόδημα και ταυτόχρονα απολύουν, επιβάλουν συνθήκες εντατικοποίησης. Την ίδια ώρα εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε επιπρόσθετα και την έκρηξη των τιμών σε βασικά αγαθά και στα προϊόντα ενέργειας.

 

Για το εισόδημά μας, για την υγεία μας, για το μέλλον των παιδιών μας συνεχίζουμε την πάλη μας.

  Μόνο ο συλλογικός αγώνας, μόνο η οργανωμένη πάλη και η διεκδίκηση μέσα από τα Συνδικάτα μπορεί να αλλάξει τις ζωές μας. Δεν έχουμε άλλο δρόμο, απ’ το να σταθούμε απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ενάντια στην κυβερνητική αναλγησία, για να κατακτήσουμε την δουλειά και την ζωή που μας ανήκει.

 

   Παλεύουμε για την λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας και προστασίας της υγείας των εργαζομένων και ολόκληρου του λαού.

 Η κυβέρνηση να δώσει τώρα οικονομική στήριξη κάλυψης των άμεσων αναγκών στους χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους στον επισιτισμό τουρισμό και τα ξενοδοχεία που στενάζουν απ’ την ανέχεια και όχι να στέλνουν όπλα στον πόλεμο.

 Εκφράζουμε την καταδίκη μας στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και καταγγέλλουμε την εμπλοκή της Ελλάδας με αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και με παροχή διευκολύνσεων στο ΝΑΤΟ.

 

  Κλιμακώνουμε τη δράση μας και το πλαίσιο διεκδικήσεων με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες αφήνοντας μακριά αυτούς που θέλουν το εργατικό κίνημα αφοπλισμένο και αδρανές, αυτούς που ταυτίζουν το συμφέρον των εργαζομένων με αυτό του εργοδότη.

 

Απαιτούμε:

ü  Κανένας εργαζόμενος χωρίς  Συλλογική  Σύμβαση Εργασίας.

ü  Να διασφαλιστούν ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν όλες οι θέσεις εργασίας και το εισόδημα όλων των εποχικά απασχολούμενων με υποχρεωτική επαναπρόσληψη.

ü  Να καταχωρηθούν στον ΕΦΚΑ όλα τα ένσημα των εποχικών εργαζομένων που ήταν σε αναστολή εργασίας το ‘20

ü  Ταμείο ανεργίας 600ευρώ σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο διαρκεί η ανεργία.

ü  Να απαγορευτούν οι απολύσεις όσο διαρκεί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

ü  Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και 5ημερο 7ωρο, καμία διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

ü  Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

ü  Μείωση στο 50% της τιμής του ρεύματος, του νερού και των λογαριασμών τηλεφωνίας.

 

 

Η Διοίκηση του Σωματείου μας καλεί τους εργαζόμενους και τους ανέργους                      του κλάδου στην Ικαρία στις 2/3/2022 να πάρουν μέρος σε παράσταση διαμαρτυρίας στην μοναδική υπηρεσία του Υπουργείου εργασίας στην Ικαρία. 

(Πεζόδρομος  ΟΑΕΔ  στον Άγιο Κήρυκο στις 11:00).

 

   

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ!

ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ  ΣΤΟ  ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ  ΣΟΥ!