17/3/22

Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου: Διεκδικούν ΣΣΕ και ουσιαστικές αυξήσεις στο μεροκάματο

Υπομνημα κατέθεσε χθες 16 Μάρτη στα πλαίσια της απεργιακής τους κινητοποιησης στο γραφείο Καρλοβάσου του τοπικού ΕΦΚΑ το Σωματείο Οικοδόμων, με τα επείγοντα ζητήματα που διεκδικεί ο κλάδος τους
 Προς:

- Υπουργείο Εργασίας

- ΕΦΚΑ

- ΕΦΚΑ Καρλοβάσου

Κοιν: 

- Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων

- Εργατικό Κέντρο Σάμου

- Σωματεία ν. Σάμου

- ΜΜΕ

                                                                ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Εμείς οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στις κατασκευές δεν μπορούμε άλλο τη θηλιά που καθημερινά πνίγει εμάς και τις οικογένειές μας.

Η αντεργατική και αντιασφαλιστική πολιτική που ακολουθούν τόσο αυτή όσο και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μας έχει οδηγήσει στη φτώχεια, στην ανεργία. Οι αντεργατικοί νόμοι και η «ανάπτυξη» που «διαλαλεί» η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ μας, αλλά είναι υπέρ του κεφαλαίου  και των μεγαλοεργοδοτών.

Όχι μόνο πληρώσαμε την κρίση αλλά τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε και την ανάπτυξή τους, αφού εξακολουθούμε να είμαστε χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κακοπληρωμένοι, χωρίς σταθερό μεροκάματο και δουλειά, ανασφάλιστοι ή με πολύ λιγότερα ένσημα απ’ αυτά που πραγματικά δουλεύουμε, χωρίς γιατρούς, χωρίς ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, δυσκολευόμαστε να θεμελιώσουμε δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας και τελικά όταν το πετύχουμε παίρνουμε συντάξεις ψίχουλα.

Όλα αυτά αυξάνουν την εντατικοποίηση και το βαθμό εκμετάλλευσης στη δουλειά, ενώ σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλεια, την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών από το ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ), την Επιθεώρηση Εργασίας, το κλείσιμο του Τμήματος Υγιεινής και Ασφάλειας στο νησί, έχουν σαν αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί τα διάφορα μυοσκελετικά και τα εργατικά ατυχήματα, να σακατεύεται το κορμί μας πριν την ώρα του και να λιώνει μέχρι τα βαθιά γεράματα στη σκαλωσιά.


Ταυτόχρονα η ακρίβεια μας έχει τσακίσει. Δεν μπορούμε να ζεσταθούμε, να πληρώσουμε το ρεύμα, να βάλουμε καύσιμο να μετακινηθούμε, να πληρώσουμε το ενοίκιο ή το δάνειο, να ψωνίσουμε τρόφιμα και ότι έχουν ανάγκη οι οικογένειές μας και κυρίως τα παιδιά μας.

Ακόμη και τα οικοδομικά υλικά έχουν φτάσει στο θεό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να ανακαινίσει ή πολύ περισσότερο να χτίσει από την αρχή, να επισκευάσει από το σεισμό. Ο φατουρατζής, ο μικροΕΒΕ βρίσκεται σε ένα «τρεχαλητό», μήπως και καταφέρει να ολοκληρώσει τη δουλειά χωρίς να μπει μέσα, ενώ ο μεροκαματιάρης οικοδόμος θα υποστεί όλη την πίεση για να βγει η δουλειά και θα είναι με την αγωνία αν θα του πληρωθούν όλα τα μεροκάματα και τα ένσημα. Η δε εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο θα φέρει νέα κακά για το λαό μας, ενώ θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια.

 

Αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λέμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ -ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ

Θέλουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Διεκδικούμε:

Ø Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να αυξηθεί ουσιαστικά το μεροκάματο.

Ø Να δίνεται το μεροκάματο στους ανειδίκευτους, στους βοηθούς και στους τεχνίτες ανάλογα με τις τριετίες των ενσήμων. Κανένας ανασφάλιστος.

Ø Άμεσος καταμερισμός των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων σε όλους τους οικοδόμους.

Ø Εδώ και τώρα, η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το κλέψιμο της ασφάλισής μας. Κάθε μέρα δουλειάς και μέρα ασφάλισης.

Ø Ένταξη των συναφών ειδικοτήτων (γυψοσανιδάδες, ξυλουργοί κ.α.) στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Ø Έκτακτο επίδομα σε όλους τους οικοδόμους μπροστά στο Πάσχα στα 1000 ευρώ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ø Άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των εργαζομένων, των μικρών ΕΒΕ, του λαού από την ακρίβεια. Ειδική μέριμνα για τους άνεργους.

Ø Αυξήσεις στις συντάξεις για να μην αναγκάζονται να δουλεύουν οι συνταξιούχοι οικοδόμοι.

Ø Να μείνει στα χαρτιά ο Νόμος έκτρωμα Χατζηδάκη για να τα εργασιακά, που διώκει ποινικά τη συνδικαλιστική δράση και την Απεργία.

Ø Στελέχωση του Νοσοκομείου, του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου, του Περιφερειακού Ιατρείου Μαραθοκάμπου, των αγροτικών ιατρείων με προσωπικό και μηχανήματα.

Ø Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους.

Ø Αποκατάσταση όλων των ζημιών από το σεισμό με ευθύνη του κράτους, που εδώ και ένα χρόνο ακριβώς δεν έχει γίνει τίποτα.

Ø Αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες. Μέτρα και έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας και θωράκισης για όλο το λαό. Κατασκευή εργατικών κατοικιών.

Ø Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών και αντιλαϊκών νόμων

Ø Κανένας χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς

Ø Στελέχωση του ΕΦΚΑ, λειτουργία των μεικτών επιτροπών ελέγχου

Ø Στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας και του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Ασφάλειας του Νομού.

Ø Καμία εμπλοκή – καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Ε.Ε.-Ρωσίας. Να κλείσουν οι ΑμερικανοΝατοϊκές Βάσεις. Κανένας φαντάρος στην Ουκρανία ή εκτός συνόρων.

 

Η Διοίκηση

Καρλόβασι Σάμου, 16-3-2022