4/4/22

Ένωση τεχνικών ΔΕΗ-ΚΗΕ (παράρτημα Σάμου - Ικαρίας): 6 Απρίλη απεργούμε

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

    Εσύ που αγανακτάς με την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης… Εσύ που παράγεις και διανέμεις το ρεύμα, αλλά παθαίνεις ηλεκτροσόκ μόλις έρθει ο λογαριασμός στο σπίτι σου… Εσύ που βλέπεις τις τιμές σε καύσιμα και ακτοπλοϊκά / αεροπορικά εισιτήρια να έχουν πάει στον ουρανό… Εσύ που αγωνιάς να μην αρρωστήσεις, γιατί η κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας είναι τραγική… Εσύ που προβληματίζεσαι για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία… Εσύ που ανησυχείς για το μέλλον των παιδιών σου… Εσύ που λες: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ !

 

   Έχεις χίλιους λόγους να απεργήσεις, να ξεσηκωθείς και να βγεις στο δρόμο μαζί με τα σωματεία, τους συλλόγους, τις επιτροπές αγώνα, τις ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα, μαζί με όλο το λαό που δεινοπαθεί αλλά αντιστέκεται και διεκδικεί.

 

Απεργούμε γιατί:

  Η πορεία της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ και μετατροπή του ρεύματος σε εμπόρευμα, σημαίνει ότι εμείς οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός καλούμαστε να «περάσουμε ταμείο» και  να πληρώσουμε τις τεράστιες αυξήσεις για τις «πράσινες» και άλλες μπίζνες με την Ενέργεια.

 

Απεργούμε γιατί:

   Την ίδια ώρα που σκοτώνεται κόσμος στην Ουκρανία, οι καπιταλιστές τρίβουν τα χέρια τους: Πετρελαϊκές επιχειρήσεις βλέπουν τις μετοχές τους να αυξάνονται, εφοπλιστές που μεταφέρουν καύσιμα κάνουν χρυσές δουλειές, το ίδιο και οι βιομήχανοι όπλων. Στους πολέμους κάποιοι κερδίζουν, αλλά την πληρώνουν πάντα οι λαοί! Είτε άμεσα, πέφτοντας θύματα της πολεμικής σύγκρουσης, είτε υποφέροντας από τη φτώχια και καταστροφή που συνοδεύουν τη σύγκρουση. Αυτό ζουν και οι λαοί της Ευρώπης και ο δικός μας, που πληρώνουμε πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, τη βενζίνη και το πετρέλαιο, εκτοξεύοντας την ενεργειακή φτώχια, ενώ όλα τα προϊόντα ακριβαίνουν περιορίζοντας δραστικά την αγοραστική δύναμη των λαϊκών οικογενειών. Δεν στοιχιζόμαστε πίσω από κανένα ληστή που μακελεύει τους λαούς για τα υπερκέρδη. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους.

 

Απεργούμε γιατί:

   Οι αυξήσεις και η περίφημη «ρήτρα αναπροσαρμογής» στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των υπόλοιπων παρόχων ρεύματος που καταφτάνουν όλες αυτές τις μέρες στα σπίτια μας είναι τεράστιες, αποδεικνύοντας μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τι αξία έχουν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης περί «προστασίας των καταναλωτών» από τις ανατιμήσεις με τα εφάπαξ μέτρα - ψίχουλα που ανακοίνωσε πρόσφατα.

 

 

Απεργούμε γιατί:

   Η υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ στο νομό Σάμου συνεχίζεται. Οι προσλήψεις που αναμένονται είναι σταγόνα στον ωκεανό, για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες σε σταθμούς, δίκτυο, καταναλωτές.

 

Απεργούμε γιατί:

   Οι συνάδελφοι λιμενεργάτες στην Cosco, oι διανομείς της e-food, oι μεταλλεργάτες στη Ζώνη και στη Λάρκο, οι οικοδόμοι, έδειξαν με τον νικηφόρο απεργιακό αγώνα τους τον δρόμο για Σ.Σ.Ε, για αυξήσεις στα μεροκάματα, για να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους, μας έμαθαν  στην πράξη τι μπορεί να κατακτήσει ο οργανωμένος εργαζόμενος.

 

Απεργούμε, δυναμώνουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας

και διεκδικούμε:

 

·        Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

·        Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος.

·        Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής.

·        Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).

·        Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

·        Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.

·        Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ

·        Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. ψωμί, γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.

·        Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

·        Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

·        Επιδότηση ενοικίου για εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

·        Προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για όλες τις υπηρεσίες ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ στο νομό μας.

·        Σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο της ΔΕΗ.

·        Ένταξη όλων των συμβασιούχων με απευθείας εργασιακή σχέση αορίστου χρόνου, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

·        Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.

 

Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό, είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

 

Κανένας μόνος του απέναντι στην ακρίβεια και τις δυσβάσταχτες τιμές του ρεύματος. Κανένας μόνος του απέναντι σ' αυτήν τη λαίλαπα. Να σταματήσει τώρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία- Καμία συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η Τ.Δ.Ε της Ε.ΤΕ. ΔΕΗ Σάμου-Ικαρίας