1/4/22

Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά γραφεία, Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου: Απεργούμε 6 Απρίλη

Εργαζόμενοι στην εστίαση, τον τουρισμό και ξενοδοχοϋπάλληλοι, μαζί να κατακτήσουμε τη ζωή που μας στερούν, τη ζωή που μας αξίζει!
Όλοι στην Απεργία της 6ης Απριλίου, 10 πμ στο Εργατικό Κέντρο!
Ενάντια στην ακρίβεια, για συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στον πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας αποφάσισε τη συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 6 Απρίλη, 10 πμ στο Εργατικό Κέντρο!

Οι καθηλωμένοι μισθοί μας παρά την έξαρση της κερδοφορίας στον κλάδο και τις ανακαινίσεις εν καιρώ πανδημίας στα ξενοδοχεία, η μη εφαρμογή της κλαδικής μας σύμβασης και οι προτάσεις από εργοδότες για 10ωρη-καθημερινή δουλειά με 700 ευρώ για την τρέχουσα σεζόν, η ακρίβεια στα καύσιμα, τα σούπερ μάρκετ, στους λογαριασμούς του ρεύματος, η ανασφάλεια τρία χρόνια τώρα για το αν θα δουλέψουμε τη σεζόν και με τι όρους, τα πετσοκομμένα επιδόματα του ΟΑΕΔ για τρεις μήνες μόνο, τα 10ωρα, τα απλήρωτα ρεπό και υπερωρίες μας είναι από μόνα τους ικανά ώστε να δηλώσουμε το παρόν στην απεργία και την κινητοποίηση της 6ης Απρίλη.

Την ίδια στιγμή τα πράγματα χειροτερεύουν γιατί εδώ και πάνω από 1 μήνα μετά την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην γειτονική μας χώρα την Ουκρανία βλέπουμε ότι το μπαρούτι  μέρα με την μέρα φουντώνει όλο και πιο πολύ για έναν πιο γενικευμένο πόλεμο. Και έχει αξία να ανατρέξουμε στα γεγονότα των τελευταίων χρόνων για να καταλάβουμε πώς ό, τι γίνεται είναι γιατί υπάρχουν μεγάλοι ανταγωνισμοί μεταξύ των επιχειρηματιών σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. – Ρωσίας λόγω του πλούσιου φυσικού-ορυκτού πλούτου (φυσικό αέριο, αγωγούς, υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου, πλούσιος  πρωτογενής τομέας) που θέλουν να καρπωθούν. Άρα οι σειρήνες του πολέμου είναι ο άλλος τρόπος για να γίνει πράξη αυτό όταν παύει η διπλωματία.

Και σε αυτό τον πόλεμο η χώρα μας δε μένει απ’ έξω. Η εμπλοκή της είναι απ’ άκρη σ’ άκρη αφού κομβικά της σημεία έχουν γίνει βάσεις για το ΝΑΤΟ, στις θάλασσές μας πλέουν πολεμικές φρεγάτες. Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στενάζουμε γιατί δε μας φτάνει το μηνιάτικο και χάνουμε στοιχειώδη δικαιώματα, οι κρατικές δαπάνες σε εξοπλισμούς φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη. Εντυπωσιακό δε είναι, ειδικά για εμάς τους νησιώτες, ότι ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται τα ακτοπλοϊκά πχ κατάστρωμα έχει πάει 62,5 ευρώ για Σάμο-Πειραιά, που πολλές φορές χρειαζόμαστε να μετακινηθούμε για λόγους υγείας, οι Έλληνες εφοπλιστές βγαίνουν κερδισμένοι από τον πόλεμο αφού η κατεύθυνση για αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και ΕΕ τους υπερπολλαπλασιάζει τα κέρδη τους.

Συνάδελφοι εμείς σας καλούμε να μη μείνει κανένας μόνος, καμία μόνη! Έχουμε  το σωματείο, την  δύναμή μας κι αυτή η συμπόρευση μας δίνει θάρρος! Γι’ αυτό παρ’ όλες τις δυσκολίες που περνάμε πρέπει να φυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων και να παλέψουμε και για συλλογική σύμβαση και των άλλων επαγγελμάτων του κλάδου μας! Να δούμε ότι υπάρχει και η άλλη όψη ειδικά πχ στον επισιτισμό που είναι κυρίως νέοι σε ηλικία συνάδελφοι που δεν είχαν την εμπειρία των συλλογικών συμβάσεων. Εκεί που ορίζονται οι σχέσεις εργασίας, οι μισθοί, τα ωράρια, οι άδειες όχι ατομικά μόνος σου απέναντι στον εργοδότη αλλά συλλογικά μέσα από το σωματείο σου που υποχρεώνει τον εργοδότη να τα εφαρμόσει στη σύμβαση! Συμμετέχουμε λοιπόν όλοι στην Απεργία της 6ης Απρίλη, προετοιμάζουμε την απεργία της Πρωτομαγιάς!

Το Διοικητικό Συμβούλιο