20/6/22

Π.Α.ΜΕ.: Ψήφισμα της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ 18-19 Ιουνίου 2022 με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου)

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην χώρα μας, στα εκατομμύρια πρόσφυγες παγκόσμια, σε όλους τους ξεριζωμένους και κατατρεγμένους της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, των διωγμών και των ιμπεριαλιστικών πολέμων όπου γης, που έφτασαν στον αριθμό ρεκόρ των πάνω από 100 εκατομμυρίων.

Ιδιαίτερα σήμερα, που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται με τεράστιους κινδύνους για τους λαούς, η αλληλεγγύη μας πρέπει να πολλαπλασιαστεί. Αυτό αποδεικνύεται από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία ανάμεσα στα δύο μεγάλα στρατοπέδων ληστών, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη μια και Ρωσία από την άλλη, για το μερίδιο στις αγορές, τα γεωπολιτικά στηρίγματα και τις σφαίρες επιρροής.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα δεν στοιχιζόμαστεούτε στηρίζουμε τις επιλογές της κυβέρνησης και άλλων αστικών κομμάτων για να κατακτήσουν μεγαλύτερα μερίδια στον διεθνή ανταγωνισμό οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες στην Ελλάδα, που επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τη θέση τους. Αυτόν τον στόχο που συμπυκνώνεται στο «όραμα» της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, τον υπηρέτησαν και τον υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα. Για πολεμικά αεροσκάφη και φρεγάτες, για το ΝΑΤΟ δίνουν πολλά δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, τη στιγμή που για τον λαό κλείνουν νοσοκομεία και σχολεία, κόβουν μισθούς, συντάξεις, το επίδομα ανεργίας από τους ανέργους, τον αφήνουν εντελώς απροστάτευτο απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Καλωσορίζουμε τους πρόσφυγες και μετανάστες συναδέλφους μας στα σωματεία μας, δίνουμε αγώνα για την οργάνωση των ταξικών μας αδελφών σε όλα τα συνδικάτα. Έχουμε πλούσια πείρα και είμαστε περήφανοι που έχουμε δώσει μαζί τους κοινούς αγώνες για τη ζωή που μας αξίζει, για δουλειά με δικαιώματα, σε μια σειρά χώρους, όπως στα τρόφιμα – ποτά, τον ιματισμό – δέρμα, τις κατασκευές, τον επισιτισμό – τουρισμό κ.ά. Ιδιαίτερα περήφανοι είμαστε για την πρόσφατη πείρα από την παρέμβαση του ΠΑΜΕ στους εργάτες γης της Νέας Μανωλάδας, με τεράστια απήχηση και θετικά αποτελέσματα.

Αντιπαλεύουμε το ρατσισμό και την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον φασισμό, όπως έχουμε αποδείξει με τη μάχη ενάντια στην εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρησκεία ή χώρα καταγωγής, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Τα αφεντικά προσπαθούν να σπείρουν την διχόνοια ανάμεσά μας, για να θησαυρίζουν από την εκμετάλλευσή μας. Οι συνάδελφοι μας πρόσφυγες και μετανάστες είναι τα θύματα της πιο αχαλίνωτης εργοδοτικής αυθαιρεσίας, είναι αντιμέτωποι με απαράδεκτες διακρίσεις, την άδικη νομοθεσία σε βάρος τους και την απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Απέναντι σε όλους αυτούς, οι εργαζόμενοι έχουμε το όπλο της ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης, της συλλογικής μας οργάνωσης στα συνδικάτα. Μας ενώνουν οι δυσκολίες και τα εμπόδια ενός συστήματος όπου κυριαρχούν η εκμετάλλευση, η φτώχεια, η ακρίβεια, η ανεργία για τους πολλούς, για να κερδίζουν οι λίγοι.

Ταυτόχρονα, όμως, μας ενώνουν οι κοινές ελπίδες και όνειρα, μας ενώνει ο κοινός αγώνας για επιβίωση, για δουλειά, μισθό, δικαιώματα, ο αγώνας όλων μας για καλύτερη ζωή, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Διεκδικούμε:

Ÿ Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Καμιά εμπλοκή για οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο.

Ÿ Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικάνικη συμφωνία για τις βάσεις. Να κλείσουν όλρε οι Αμερικανο-νατοϊκές βάσεις του θανάτου στην Ελλάδα.

Ÿ Η χώρα μας να μην γίνει ορμητήριο για την επιδρομή των ιμπεριαλιστικών γερακιών του πολέμου.

Ÿ Κανένας φαντάρος και στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολή εκτός συνόρων.

ŸΚλείσιμο όλων των hotspots στα νησιά. Άμεση μεταφορά των αιτούντων άσυλο κατ’ αρχάς στην ηπειρωτική χώρα σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια άμεση μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους.

ŸΝα δοθεί άσυλο σε όσους προέρχονται από χώρες που είναι εστίες πολέμου, εμφυλίων, υπό κατοχή ή είναι θύματα αντιδραστικών καθεστώτων και κινδυνεύει η ζωή τους.Να εξασφαλιστούν γρήγορες διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου μέσω πρόσληψης αναγκαίου προσωπικού.

Ÿ Να εξασφαλίζεται ιατρική περίθαλψη, εμβολιασμοί προσφύγων και μεταναστών, πρόσβαση των παιδιών τους στην εκπαίδευση, χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ και με την απαραίτητη στελέχωση όλων των σχετικών υπηρεσιών.

 

 

Δραπετσώνα, 19.6.22