15/6/22

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων-Επισιτισμού-Τουρισμού: Καλή σεζόν συνάδελφοι και δεν ξεχνάμε ότι «οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουμε δικαιώματα»!

Λίγες εβδομάδες τώρα κι έχουν ανάψει για τα καλά οι μηχανές στον κλάδο των ξενοδοχείων και του τουρισμού. Την ίδια στιγμή λοιπόν που πανηγυρίζουν κυβέρνηση, ΜΜΕ και ξενοδόχοι για την ανάκαμψη του κλάδου, μιλάνε για θετικά μηνύματα από τις κρατήσεις και τις αφίξεις από το εξωτερικό, οι εργαζόμενοι λιώνουν με 10ωρα και βάλε για να βγει η δουλειά, η εντατικοποίηση βαράει κόκκινο και πολλοί συνάδελφοι σκέφτονται σοβαρά να παραιτηθούν γιατί δεν αντέχουν.

                                                      

«Κλαίνε» δε οι εργοδότες ότι δε βρίσκουν προσωπικό. Κι όμως συνεχίζουν να απευθύνονται σε ανθρώπους που έρχονται να κάνουν συνέντευξη για δουλειά και να τους προτείνουν τους χείριστους όρους.

Προσφέροντας μισθό-ψίχουλα για ατελείωτες ώρες εργασίας, μηδέν ρεπό, χρήματα πέρα και έξω από την κλαδική μας σύμβαση που είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν!

                                      

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση συνάδελφοι δεν είμαστε μόνοι μας! Το σωματείο μας που έχει μπει μπροστάρης στην προσπάθεια ενημέρωσής μας για τα δικαιώματά μας, που έχει μπει μπροστάρης να αντιμετωπίσουμε την πανδημία όταν ήθελαν να μας αφήσουν ξεκρέμαστους, που έχει μπει μπροστάρης να στηρίξει συναδέλφους να διεκδικήσουν δεδουλευμένα, αποζημιώσεις και χρήματα υπερωριών, που έχει μπει μπροστάρης να υπάρχει κλαδική σύμβαση είναι το αποκούμπι μας!

 

Γι’ αυτό είτε είσαι νέος ξενοδοχοϋπάλληλος είτε παλαιότερος έλα και οργανώσου στο σωματείο, μάθε τα δικαιώματά σου, διεκδίκησε τα λεφτά για το χρόνο που δουλεύεις, ανθρώπινους όρους εργασίας!

 

Μάθε ότι έχεις κλαδική σύμβαση όπου μετράνε τα χρόνια προϋπηρεσίας σου, ότι δικαιούσαι επιδόματα γάμου, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, τουριστικής σχολής, εποχικής απασχόλησης, τροφής και διαμονής, ότι ανάλογα με την ειδικότητά σου ξεκινάς από ένα κατώτερο ποσό (πχ καμαριέρα, βοηθός σερβιτόρου 828,87€ μικτά, πλύντρια, λαντζέρης 792,08€ μικτά, ρεσεψιόν 863,83€ μικτά) και πάνω, ότι πρέπει να δουλεύεις 5ήμερο - 8ωρο – 40ωρο, ότι τις Κυριακές σου πρέπει να τις πληρώνεσαι με 75% επιπλέον του μεροκάματού σου, ότι το διάλειμμά σου είναι μέσα στο ωράριό σου, ότι εάν κάνεις αίτηση επαναπρόσληψης μέσα από το σωματείο σου διασφαλίζεις τη συνέχεια της δουλειάς σου με υποχρέωση πρόσληψης από τον εργοδότη μέχρι τις 10 Ιούνη και διεκδικείς αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης κλπ.

 

Συνάδελφοι, οι όροι ζωής  μας το επόμενο διάστημα θα χειροτερεύσουν! Αν είμαστε όμως όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε να μείνουμε δυνατοί και να παλέψουμε:

 

·         Εφαρμογή της κλαδικής μας σύμβασης και αυξήσεις στους μισθούς

·         Για μέτρα ενάντια στην ακρίβεια που μας ταλανίζει

·         Ενάντια στον πόλεμο που θέτει τις ζωές μας σε κίνδυνο

·         Για να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία

·         Για πραγματική ενίσχυση του ΣΕΠΕ, με συχνούς ελέγχους στους χώρους εργασίας και τα καταλύματά μας

Το Διοικητικό Συμβούλιο