19/7/22

Η πρόταση της εβδομάδας: «Η υπόσχεση του παιδιού», Έρη Ρίτσου

 


"Η υπόσχεση του παιδιού"

Συγγραφέας: Έρη Ρίτσου

Σε παιδιά 4 ετών και άνω απευθύνεται το νέο βιβλίο της Ερης Ρίτσου «Η υπόσχεση του παιδιού», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος» σε εικονογράφηση της Ερσης Σπαθοπούλου.

Μια αρκούδα και μια πεταλούδα είναι καλές φίλες, κάνουν παρέα και παίζουν στο λιβάδι, χαίρονται μαζί με τα πουλιά και τα λουλούδια, ώσπου την ηρεμία και την ομορφιά του λιβαδιού την ταράζουν τα «μπαμ» κάποιων κυνηγών... «Βλέπεις, έξω από το δάσος είν' οι κίνδυνοι μεγάλοι. Οι άνθρωποι είναι καλοί, μα υπάρχουν και οι άλλοι. Κάποιοι άνθρωποι νομίζουν, οι δικές μας οι ζωές πως καθόλου δεν αξίζουν», είχε πει η αρκούδα μιλώντας στη φίλη της την πεταλούδα και επιβεβαιώθηκε.

Ομως ο ήλιος φωτίζει ξανά όταν στο λιβάδι έρχεται ένα μικρό παιδί, που συναντιέται με την πεταλούδα και της δίνει μια υπόσχεση για όλα τα ζώα και τα πουλιά του δάσους, που τόσο αγαπά. «Η υπόσχεση του παιδιού», ορμώμενη από ένα θέμα που αφορά τα ζώα και την ομορφιά της φύσης, είναι ουσιαστικά η υπόσχεση κάθε παιδιού και κάθε νέας γενιάς να φτιάξουν έναν κόσμο καλύτερο. Εναν κόσμο όπου θα υπάρχει σεβασμός και αγάπη για όλα τα πλάσματα πάνω στη Γη, γιατί κάθε ζωντανή ύπαρξη είναι μοναδική και πολύτιμη.

Μετά το πέρασμά της από την αστυνομική λογοτεχνία στα δύο τελευταία βιβλία της, η Ερη Ρίτσου επιστρέφει στην παιδική λογοτεχνία που τόσο αγαπά και μας δίνει ένα βιβλίο έξυπνα διδακτικό, όπου κυριαρχεί η τρυφερότητα και το αναδεικνύει η πλούσια και φωτεινή εικονογράφησή του.