24/8/22

Η πρόταση της εβδομάδας: ο δρομάκος με την πιπεριά


Ο δρομάκος με την πιπεριά

Συγγραφέας: ΡΑΒΑΝΗΣ - ΡΕΝΤΗΣ Δ.

Εκδόσεις : Σύγχρονη Εποχή

«Στις πέντε του Γενάρη το βράδυ, τους φώναξαν στη διοίκηση και τους είπαν πως πρέπει ν' αφήσουν την Αθήνα, γιατί, έτσι που πήγαιναν οι «σύμμαχοι», δε θ' άφηναν τίποτα όρθιο. Οι μαχητές δεν πολυκατάλαβαν. -Δηλαδή; -Τι δηλαδή; Φεύγουμε! -Πώς φεύγουμε; Δεν ήθελε κανείς να το πιστέψει. Εκείνο το βράδυ κιόλας θ' άρχιζε σύμφωνα με τη διαταγή η εκκένωση της Αθήνας. Ως το πρωί τα τμήματα έπρεπε να βρίσκονται έξω από την πόλη. Θα πιάνανε θέσεις στο Τατόι. Σε δυο ώρες φύγανε κιόλας οι πρώτες ομάδες από το τμήμα του Νώντα. Αλλα τμήματα θα 'μεναν να καλύψουν τους οπισθοχωρούντες σε περίπτωση που θα τους έπαιρναν χαμπάρι οι Εγγλέζοι.

Το σχέδιο ήταν να φύγουν αθόρυβα, έτσι που το πρωί ο εχθρός να βρει τα οδοφράγματα άδεια. Σκίσαν ένα σεντόνι και γράψανε με ντοματοπελτέ: ΖΗΤΩ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΜΕ»  (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Ένα μυθιστόρημα γραμμένο από τον Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή, που αντανακλά εκείνες τις ηρωικές μέρες της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που χάραξαν την ιστορία του λαού μας. Το βιβλίο γράφτηκε στα χρόνια ανάμεσα στο 1949 και 1958. Εκδόθηκε για πρώτη φορά σε τρεις τόμους, σε μετάφραση στα ρουμάνικα, το 1958 και 1959. Στην Ελλάδα βρίσκεται στην ενδέκατη έκδοσή του και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».