28/9/22

Συμβολικές παρεμβάσεις σε ΔΕΗ, σούπερ μάρκετ και στο κέντρο του Βαθιού στις 23/09 από το Εργατικό Κέντρο και σωματεία

Σε συμβολικές παρεμβάσεις σε ΔΕΗ, σούπερ μάρκετ και στο κέντρο του Βαθιού προχώρησαν στις 23/09 μέλη του Εργατικού Κέντρου Σάμου και των σωματείων με σχετική ανακοίνωση ώστε να διεκδικήσουμε φθηνό ρεύμα και τρόφιμα για το λαό.

Κάλεσαν παράλληλα τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 4/10 στην πλατεία Καρλοβάσου, στις 18.30 το απόγευμα και στην οργάνωση της πανελλαδικής-πανεργατικής απεργίας στις 9/11 στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ, στις 10.00 το πρωί.

Επισυνάπτεται η ανακοίνωση που μοιράστηκε:

 Φθηνό ρεύμα και τρόφιμα για όλο το λαό

ΔΕΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΜΑΣΤΕ -ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ

 

«Όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει»! Απέναντι σε αυτή την κυνική φράση που ξεστόμισε κυβερνητικό στέλεχος της ΝΔ οργανώνουμε σήμερα την παρέμβασή μας σε ΔΕΗ και σούπερ μάρκετ για να στείλουμε μήνυμα ξεσηκωμού ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν συνάδελφό μας, σε κανένα μαθητή, φοιτητή, άνεργο, συνταξιούχο αυτό το χειμώνα να παγώσει, να πεινάσει, να μείνει χωρίς σπίτι, να μείνει μόνος του!

 

Αυτό που ζούμε στο πετσί μας τον τελευταίο χρόνο, είναι συνεχόμενες και ραγδαίες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας, με αποτέλεσμα ρεύμα, πετρέλαιο και βενζίνη να έχουν μετατραπεί σε πανάκριβα είδη πολυτελείας. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει “τιναχθεί στον αέρα”. Οι αυξήσεις είναι υπέρογκες σε τρόφιμα, είδη πλατιάς κατανάλωσης, σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά, που πολλές φορές εμείς οι νησιώτες ταξιδεύουμε για λόγους υγείας, αφού και η υγεία είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα ειδικά στο νησί που είναι υποστελεχωμένο σε προσωπικό και εξοπλισμό το νοσοκομείο. Όπως πανάκριβη έχει γίνει και η κατοικία καθώς και τα οικοδομικά υλικά ώστε να μην μπορούμε να στηρίξουμε τα σεισμόπληκτα σπίτια μας, αφού ξεχαστήκαμε από το κράτος 2 χρόνια μετά τον σεισμό του 2020. Όλα αυτά κάνουν τους εργαζόμενους να ψάχνουν στο πορτοφόλι τους, δέκα ημέρες αφού πληρωθούν, και βρίσκουν μόνο την ταυτότητα.

 

Οι αυξήσεις στην ενέργεια δεν είναι ουρανοκατέβατες. Δεν μας βρήκε κανένα κακό ξαφνικά, ούτε ευθύνεται η υποτιθέμενη ανεπάρκεια της εκάστοτε κυβέρνησης. Οι ευθύνες για τα προβλήματα που ζούμε έχουν ονοματεπώνυμο και λέγεται στρατηγική για τη στήριξη των κερδών του κεφαλαίου. Αυτή υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ που «απελευθέρωσαν» την αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, μέσω και των ιδιωτικοποιήσεων που προηγήθηκαν. Στήριξαν την απολιγνιτοποίηση και στέρησαν από το ενεργειακό μίγμα της χώρας, μια εγχώρια και φθηνή πρώτη ύλη. Συνέβαλλαν στη δημιουργία του χρηματιστήριου ενέργειας, στην αντικατάσταση «συμβατικών» μορφών ενέργειας με ανανεώσιμες που τις χρυσοπληρώνουμε. Μέχρι και τον πόλεμό τους στην Ουκρανία πληρώνουμε μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος.

 

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ - ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ - ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Οι αγώνες σε Cosco, Ε-food, Λάρκο, στα Λιπάσματα και στα Πετρέλαια της Καβάλας, στους Οικοδόμους, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στην Μαλαματίνα δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Οργανώνουμε τη δράση μας μέσα από τα σωματεία μας. Μόνο ο αγώνας μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα και αν βελτιώσει τη ζωή μας.

 

Κλιμακώνουμε τη δράση μας με κινητοποίηση 4/10 στην πλατεία Καρλοβάσου στις 18.30

Οργανώνουμε και συμμετέχουμε στην απεργία
 στις 9/11 στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ, στις 10.00!

Διεκδικούμε:

  • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου θέρμανσης.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Η Διοίκηση