5/10/22

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Ικαρίας: Νέα σχολική χρονιά - Εκλογές σε συλλόγους Γονέων - Διεκδικήσεις

          Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Ικαρίας εύχεται σε όλους τους μαθητές και τους γονείς καλή σχολική χρονιά, με δύναμη, υγεία και καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές.

       Αρχικώς να ενημερώσουμε όλους τους Συλλόγους Γονέων της Ικαρίας (από νηπιαγωγεία μέχρι Λύκεια) ότι εντός τους έτους 2022 και με περιθώριο μέχρι τον Δεκέμβρη καλούνται να πραγματοποιήσουν εκλογοαπολογιστική συνέλευση και εκλογές για νέο Δ.Σ, ανεξάρτητα αν το είχαν κάνει πέρσι το 2021.

Αυτό γίνεται γιατί οι εκλογές που έγιναν πέρυσι ήταν με παράταση που δόθηκε στα Όργανα Γονέων, επειδή το 2020 και το 2021 λόγω της πανδημίας τα σχολεία ήταν ουσιαστικά κλειστά και δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένα σε όλη τη χώρα οι εκλογές στους συλλόγους. Οι επόμενες εκλογές για τους Συλλόγους Γονέων θα γίνουν ξανά το 2024, δηλαδή τα Όργανα που θα προκύψουν θα έχουν 2ετή θητεία.

    Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Ένωσης Γονέων  θα γίνει εντός του 2023 και το νέο Δ.Σ που θα προκύψει θα έχει θητεία μέχρι το 2025. Άρα φέτος στις εκλογές των συλλόγων πρέπει να μπουν και υποψήφιοι αντιπρόσωποι για την Ένωση, με αναλογία: ένας αντιπρόσωπος ανα 30 παιδιά.

      Οι σύλλογοι γονέων που δεν είναι ακόμα μέλη της Ένωσης, μπορούν να το πράξουν με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης και αντίστοιχη εκλογή αντιπροσώπων.

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες

     Φέτος, η νέα σχολική χρονιά, με σύνολο 960 μαθητές/τριες σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες της Ικαρίας, μας βρίσκει αντιμέτωπους με ακόμη περισσότερα προβλήματα, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα…

     Για άλλη μια χρονιά , οι εξελίξεις ούτε ευοίωνες ούτε καθησυχαστικές είναι για τα παιδιά και τους γονείς, και μάλιστα για τον χειμώνα που έρχεται, η κυβέρνηση , με πρωτοφανή τρόπο, μας το επιβεβαιώνει:

          « Ο δυσκολότερος χειμώνας μετά το 1942 », « την ανηφόρα πήρε η τιμή του πετρελαίου , της βενζίνης, του ρεύματος », « μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία », « μείωση στην θέρμανση στα σχολεία », « θα τιμωρούνται τα σχολεία που δεν ακολουθούν τις οδηγίες  με περικοπές κονδυλίων »...

   Έτσι το πρώτο κουδούνι μας βρίσκει :

    Με το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη, αφού η άνοδος των τιμών δεν θα άφηνε ανέπαφα τα σχολικά είδη.

   Τα εκπαιδευτικά κενά έχουν αυξηθεί κατά κόρον , ιδίως στις ειδικότητες. Παρόλα  αυτά, το Υπουργείο εμπαίζει την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα, θέλοντας να πείσει ότι ποτέ άλλοτε δεν έγιναν τόσες προσλήψεις εκπαιδευτικών, ενώ ταυτόχρονα, με ύπουλες μεθόδους βάζει λουκέτα σε σχολεία.

       Τα παιδιά μας, εντελώς απροστάτευτα μπροστά στα νέα κύματα μεταλλάξεων του  κορονοϊού, αφού μετά από τρία χρόνια πανδημίας, τα μέτρα πλέον , ούτε καν αχνοφαίνονται, ενώ φροντίζουν να μας προετοιμάζουν για το επερχόμενο κύμα με την ονομασία ¨Κένταυρος".

      Στο ζήτημα των σχολικών καθαριστριών μόνο καθησυχαστικά δεν είναι τα πράγματα, αφού οι 14 καθαρίστριες που προσλήφθηκαν από τον Δήμο Ικαρίας με θητεία εως τη λήξη της σχολικής χρονιάς ( 6 με πλήρη απασχόληση και 8 με μερική-για ένα 3ωρο τη μέρα…) είναι πρακτικά αδύνατο να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες καθαριότητας των σχολείων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η καθαρίστρια που προσλήφθηκε με 3ωρη απασχόληση στον Άγιο Κήρυκο, έχει να καλύψει και νηπιαγωγείο (1ο) και το δημοτικό στον Ξυλοσύρτη!!! Ομοίως καθαρίστρια πάλι με 3ωρη απασχόληση για το 2ο δημοτικό και νηπιαγωγείο Ραχών….

      Παραμένουν στην πλειονότητα τους τα προβλήματα που ως Ένωση είχαμε καταγράψει για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών κτιρίων του νησιού, όπου δεν καλύπτουν τις ανάγκες των μαθητών.(Αριθμός εγγράφου προς Δήμο Ικαρίας: 17/14-2-22, το οποίο έως τώρα δεν έχει απαντηθεί)

   Καλούμε όλους τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, όλους τους γονείς της Ικαρίας να παλέψουμε από κοινού διεκδικώντας:

·        Κατάργηση του Φ.Π.Α. σε όλα τα σχολικά είδη .

·        Άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών με μόνιμους διορισμούς.

·        15 μαθητές ανά τάξη, για παιδαγωγικούς αλλά και υγειονομικούς λόγους.

·        Προσωπικό καθαριότητας πλήρους απασχόλησης για όλα τα σχολεία

·        Να λειτουργήσουν όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής. Προσλήψεις για τα τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης.

·        Γενναία χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών από το κράτος, ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος λειτουργίας των σχολείων (θέρμανση, ρεύμα, ΔΕΚΟ, υλικοτεχνική υποδομή).

 

·        Σχολικές μεταφορές δωρεάν και ασφαλείς, που να καλύπτουν όλα τα παιδιά.

 

·        Παιδίατροι σε κάθε δημοτική ενότητα του νησιού .

 

·        Άμεση πρόσληψη σχολιάτρων και σχολικών νοσηλευτών

 

·        Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

 

·        Μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα test για τον covid στη σχολική κοινότητα με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του κράτους. Καμία επιβάρυνση των γονιών για την υγεία των παιδιών μας.

·        Στηρίζουμε τον αγώνα της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής για να λειτουργήσει το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Είναι ντροπή 3000 παιδιά να βρίσκονται σε αναμονή για χειρουργείο.

  Το Δ.Σ