9/11/22

Υπόμνημα προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικότητας για τη μείωση των εισιτηρίων

 Δεν πάει άλλο με την ακρίβεια

Δεν πάει άλλο με τα πανάκριβα εισιτήρια σε καράβια και αεροπλάνα

Εδώ και τώρα μείωση των εισιτηρίων κατά 50%

Οι εργαζόμενοι και ο λαός του νησιού μας βλέπουν, όπως σε όλη τη χώρα, την ακρίβεια να κατατρώει το εισόδημά τους. Σούπερ μάρκετ, λογαριασμοί, βενζινάδικο, θέρμανση και άλλα μας γονατίζουν.

 

Δεν πάει άλλο, φτάνει πια! Μπροστά βάζουμε τις δικές μας ανάγκες
και όχι τις ανάγκες του κεφαλαίου!

Η κατάσταση με τα εισιτήρια είναι τραγική. Οι τιμές έχουν ξεφύγει σε όλη την Ελλάδα, αλλά ειδικά στη Σάμο το τελευταίο διάστημα υπάρχουν οι μεγαλύτερες τιμές τόσο σε αεροπλάνα όσο και σε καράβια. Στο πλοίο το φτηνότερο εισιτήριο για Πειραιά είναι στα 74€ ενώ στα αεροπορικά υπάρχουν περίοδοι που το φτηνότερο εισιτήριο είναι στα 140€ και βάλε. Είναι δεδομένο ότι με τους σημερινούς μισθούς και τις σημερινές τιμές κόσμος δεν μπορεί να ταξιδέψει και αυτό αφορά:

·        Τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες που θέλουν να πάνε στην Αθήνα για λόγους υγείας, μιας και τα κενά στο νοσοκομείο είναι πολλά και η ΠΦΥ σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτη.

·        Τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, που πληρώνουν νοίκια, σε ένα πανεπιστήμιο που έχει λειψές υποδομές.

·        Τους εκπαιδευτικούς, τους στρατιωτικούς και άλλους εργαζόμενους στο δημόσιο που δουλεύουν μακριά από τις οικογένειές τους.

·        Τους ανθρώπους που δουλεύουν εκτός νομού και θέλουν να βλέπουν το νησί τους και πολλούς άλλους.

·        Τους μικρούς εμποροβιοτέχνες που εκτός από τη μεγάλη φοροληστεία έχουν να αντιμετωπίσουν και τα πολύ αυξημένα ναύλα για τα εμπορεύματα τους.

Κανένα ημίμετρο- τώρα μείωση τιμών- να πληρώσουν οι εφοπλιστές,
οι αεροπορικές εταιρίες και η
Fraport

 

Άλλωστε τόσα χρόνια μας τα παίρνουν από δυο μεριές: τόσο από τα πανάκριβα εισιτήρια, όσο και από τις επιδοτήσεις που προέρχονται από τη φορολεηλασία του εισοδήματός μας.

  

Διεκδικούμε σήμερα:

·        Να μειωθούν τώρα όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα (οχημάτων - εμπορευμάτων) κατά 50% με ασφαλή μέσα χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές.

·        Δωρεάν μετακινήσεις για άνεργους, φοιτητές και στρατευμένους, για ΑΜΕΑ, χρόνια πάσχοντες.

·        Μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά.

·        Εξασφάλιση συχνής σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους, με πλοία σύγχρονα και ασφαλή, με βελτίωση και διαμόρφωση σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικά δημόσιων.

·        Να διασφαλιστεί η δουλειά των ναυτεργατών με αύξηση των μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας κατοχυρωμένα με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστική οργάνωση.

·        Αύξηση μισθών πάνω από τον πληθωρισμό, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο, 13ης και 14ης σύνταξης.

·        Επίδομα ανεργίας για όλους και αύξηση του στα 660€, δηλαδή στο 80% του κατώτατου μισθού των 825€ που διεκδικεί το εργατικό κίνημα.

·        Να καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα, η ρήτρα αναπροσαρμογής και τα “πράσινα” χαράτσια στο ηλεκτρικό ρεύμα.

·        Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά, κατά 50%.

·        Να καταργηθεί ο  ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα εφόδια των αγροτών και κτηνοτρόφων.

·        Άμεση και γενναία διαγραφή των χρεών αυτοαπασχολούμενων, εργαζομένων και ανέργων

 

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Το παραπάνω Υπομνημα κατατέθηκε στο Λιμεναρχείο Σάμου στο Βαθύ, κατα την απεργιακή κινητοποιηση του Εργατικού Κέντρου στις 9 Νοέμβρη 2022