9/11/22

Ομιλία του Εργατικού Κέντρου Σάμου στην Απεργιακή Συγκέντρωση

 Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες,

Χαιρετίζουμε τους δεκάδες χιλιάδες απεργούς σε όλη την Ελλάδα.

Όλους όσοι αντιστέκονται και σήμερα είναι στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Σάμο και Ικαρία. Τους αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους τους αγρότες που άφησαν το χωράφι τους, τους νέους που είναι η ελπιδοφόρα νέα βάρδια της εργατικής τάξης.

Είμαστε εδώ και δηλώνουμε παρόν στον αγώνα!

Βροντοφωνάζουμε δυνατά φτάνει πια, δεν πάει άλλο, δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός!

Σήμερα είμαστε εδώ και απεργούμε για αυξήσεις στους μισθούς, για ΣΣΕ με συγκροτημένα δικαιώματα, για να είναι φθηνά τα βασικά είδη κατανάλωσης το ρεύμα, τα καύσιμα τα ακτοπλοϊκά  εισιτήρια.

Σήμερα απεργούμε για εμάς και τις οικογένειές μας.

Δίνουμε τη μάχη για να μπορέσουμε να βάλουμε φρένο σε αυτή την καθημερινότητα που μας θέλει να πληρώνουμε ακριβά ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε.

Σήμερα απεργούμε γιατί το εισόδημά μας δέχεται τεράστια επίθεση, ο πληθωρισμός έχει ανέβει στο 12% και τα πάντα είναι πανάκριβα.

Γιατί πριν το μέσο του μήνα ο μισθός έχει τελειώσει. Γιατί δεν ανεχόμαστε η λαϊκή οικογένεια να επιστρέφει με το καλάθι άδειο ή με «ένα ρύζι» και «ένα μακαρόνι» για να ξεγελάσει την πείνα της.

Να δίνει ένα μισθό σε νοίκι ή να είναι μόνιμα στρυμωγμένη στα «σκοινιά» των πλειστηριασμών και των εκβιασμών για να μη το χάσει.

 

Απεργούμε γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο το 2022, να παγώσουμε μέσα στο ίδιο μας το σπίτι για να σκάσουν στα κέρδη οι ενεργειακοί όμιλοι. Η χώρα να διαφημίζεται ως ενεργειακό κόμβος και την ίδια ώρα εμείς να πρέπει να λύσουμε το «σταυρόλεξο» της «εξοικονόμησης» και του «φούρνος ή θερμοσίφωνο»!

Απεργούμε γιατί δεν θα επιτρέψουμε για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων και τους ανταγωνισμού ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, να γίνουμε κρέας στα κανόνια τους. Δεν ανεχόμαστε να χρηματοδοτούμε τους φονιάδες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ να μακελεύουν τους λαούς και η χώρα μας να εμπλέκεται όλο και περισσότερο στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η σημερινή Απεργία δίνει απάντηση ότι η οργή μας δεν πάει «στον βρόντο». Με τη συμμετοχή μας γίνεται δύναμη οργανωμένου αγώνα.

Είναι έμπρακτη απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ, στα άλλα αστικά κόμματα, στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, στη μεγαλοεργοδία, που όλοι μαζί τρομοκρατούν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους, ότι «τώρα δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις».

Ε! λοιπόν εμείς του λέμε «τώρα είναι αυτή η ώρα! Τώρα είναι η ώρα του αγώνα! είναι η ώρα των σωματείων! είναι η ώρα που έχουμε αρχίσει να μετράμε νίκες!».

Η απεργία μας είναι απάντηση στην καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης, στους εκφοβισμούς και στις απολύσεις. Πήραν απάντηση από τους εργαζόμενους των ΜΜΜ που παρά τις απειλές και την κήρυξη της απεργίας τους ως παράνομη και καταχρηστική, έβαλαν χειρόφρενο και απέδειξαν στη πράξη ότι χωρίς εμάς, γρανάζι δε γυρνά.

Έχουν πάρει ήδη απάντηση από τους αγώνες που πραγματοποιούνται σε πολλούς κλάδους και χώρους δουλειάς. Στα ξενοδοχεία, στην e-food, στην cosco,  στη Μαλαματίνα και τη Λάρκο, στους Οικοδόμους που η υπογραφή της ΣΣΕ μας γέμισε ελπίδα, στους εργαζόμενους στα λιπάσματα και στα πετρέλαια καβάλας!

Δεν είμαστε μόνοι μας! ενώνουμε τις φωνές και χαιρετίζουμε τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Γαλλία, στη Ιταλία, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στη Σρι Λάνκα, στη Νέα Υόρκη, στου σιδηροδρόμους και τα διυλιστήρια, μέχρι τα μεταλλεία, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Σε πολλές άλλες χώρες με την πρωτοπόρα δράση των συνδικάτων που είναι μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

 

Δεν προσαρμοζόμαστε συνάδελφοι. Τους λέμε ότι δε θα πεθάνουμε ποτέ. Θα ‘μαστε οι εφιάλτες τους! η εργατική τάξη θα νικήσει! το κίνημα ανεβαίνει, βγαίνει μπροστά, δημιουργούνται παντού σε χώρους δουλειάς εστίες αντίστασης μικρότερες ή μεγαλύτερες.  

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις να εκφραστεί και στα νησιά μας. Να αποτελέσει την απαρχή ενός αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και εργοδοσία. Να εκφραστεί με όρους αντεπίθεσης απέναντι σε αυτή την πολιτική.

Τα σωματεία έχουν τον πρώτο λόγο και την ευθύνη να οργανώσουν αυτόν τον αγώνα για να μη μείνει κανένας χωρίς ρεύμα, χωρίς θέρμανση και τρόφιμα το χειμώνα, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα περνάνε ένα κερδοφόρο καλοκαίρι.

 

Συνάδελφοι,

Δεν μας ξεγελάνε πια! Η ακρίβεια, η ενεργειακή φτώχεια, ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η εργασιακή ζούγκλα των ατομικών συμβάσεων και του νόμου Χατζηδάκη δεν είναι ουρανοκατέβατοι.

Οι ίδιοι που ψήφισαν το χρηματιστήριο ενέργειας και έκαναν την ενέργεια από αγαθό τζόγο, είναι που μας φόρτωσαν με όλους τους «πράσινους» φόρους.

Με τα λεφτά μας, με τα αποτελέσματα της μεγάλης φοροληστείας όλων αυτών των χρόνων, μετατρέπουν τη χώρα σε πολεμική βάση και ορμητήριο. Μόνο για το 2021 έδωσαν 6,5 δις για νατοικές δαπάνες ενώ την ίδια ώρα δε είχαν λεφτά για υγεία και παιδεία, ενισχύοντας έτσι τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμος την Ουκρανία, μετατρέπουν τη χώρα σε στόχο αντιποίνων, για έναν πόλεμο που γίνεται για τον ανταγωνισμό των κερδών ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και τον έλεγχο της ενέργειας και των εμπορικών δρόμων.

Η σύγκρουση αυτή αποτελεί βασικό παράγοντα για την τεράστια αύξηση των τιμών της ενέργειας και του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την πολιτική της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης, της εμπορευματοποίησης της ενεργείας που υλοποιείται ως σχέδιο με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, υπονομεύοντας ταυτόχρονα τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

 

Οι ίδιοι που διαμορφώνουν μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο πρόσφορο έδαφος ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να χτίζουν ήσυχοι τα κέρδη τους, είναι οι ίδιοι και όλοι μαζί που ψήφισαν τον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη, που κατάργησαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- και ΣΥΡΙΖΑ, που έφεραν τους μισθούς των 400 και 500 ευρώ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και σχέσεις εργασίας - λάστιχο, απολύσεις χωρίς εμπόδια και τιμωρία στους ανέργους, με την εφαρμογή του νόμου που ψήφισαν, από τον ΟΑΕΔ.

 Συναδέλφισες και συνάδελφοι,

Απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα του νησιού μας, τους λέμε να βασιστούν στην πείρα τους και να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που εμφανίστηκαν ως σωτήρες τάζοντας ψεύτικες ελπίδες. Τους έχουμε ξαναδεί…

Να σκεφτούν ποιους συμφέρει το «θα λογαριαστούμε μετά» που μας έλεγαν μέσα στην πανδημία, και το «δεν χρειάζεται ο αγώνας αλλά μια άλλη, δήθεν, φιλολαϊκή κυβέρνηση», ενώ παραμονές της προηγούμενης απεργίας τον Απρίλη έλεγαν ότι οι απεργίες δεν φέρνουν αποτελέσματα..

Απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα του νησιού μας για να γυρίσουν την πλάτη σε όσους λένε ότι με τους αγώνες δεν αλλάζει κάτι. Αλήθεια είναι! Με τους αγώνες δεν αλλάζει απλά κάτι…. γιατί αλλάζουν τα πάντα και πάνω από όλα η ζωή μας συνάδελφοι!

Το δείχνουν οι νικηφόροι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος γιατί οι αγώνες έχουν αποτελέσματα κόντρα στην ηττοπάθεια.

Τους λέμε να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που τους λένε πως με εξαθλιωμένους εργάτες δεν γίνετε ανάπτυξη, ενώ στην πραγματικότητα αυτός είναι ο μονόδρομος για το κεφάλαιο, που δεν υπολογίζει ούτε την ανθρώπινη ζωή μπροστά στα κέρδη του. Κεφάλαιο και εργάτες δεν έχουν κοινά συμφέροντα…δεν μπορεί η ίδια πολιτική να εξυπηρετήσει και τους δύο. Όποιος το λέει αυτό και μάλιστα βγαίνοντας δήθεν από τα αριστερά…. θέλει ακόμη μια φορά να εξαπατήσει το λαό…όσα καλέσματα και αν κάνει για τη σημερινή απεργία για να το παίξει φιλολαϊκός μπροστά στις εκλογές που έρχονται…λέει ψέματα!

Έχουν γνώση οι φύλακες συνάδελφοι!

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας κόντρα στα κελεύσματα της ΓΣΕΕ περί «κοινωνικών διαλόγων» και λογικές διαχείρισης της κρίσης με συμβιβασμούς και βάζοντας τα δικαιώματά μας στον Προκρούστη.

Το Εργατικό Κέντρο και τα ταξικά Σωματεία είναι εδώ! Παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις αδυναμίες συνάδελφοι μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση αλλά και την κλιμάκωση του αγώνα μετά και τη σημερινή απεργία ενάντια στην ακρίβεια, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που δυσκολεύει τη ζωή μας. Για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Για την απληρωσιά και τα κλεμμένα ένσημα. Για τις απλήρωτες υπερωρίες και τα δώρα. Ενάντια στις απολύσεις. Ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια που μοιράζουν δισεκατομμύρια στους μονοπωλιακούς ομίλους και μαυρίζουν τις ζωές μας.

Για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων προς το συμφέρον μας, με αυξήσεις των μισθών, για να παρθούν τώρα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, να έχουμε φτηνό ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα, ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, για στελέχωση όλων των δημόσιων δομών υγείας, και αποκατάσταση όλων των ζημιών από το σεισμό, για να παλέψουμε ώστε να μη συμμετέχουμε σε αυτό το βρώμικο πόλεμο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας.

 

Συνάδελφοι,

Τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς, επειδή οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη να φέρουμε τα πάνω κάτω αν το πάρουμε απόφαση.

Μόνο η οργανωμένη αγωνιστική δράση, ο πολλαπλασιασμός των εστιών αντίστασης, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης, η οργάνωσή μας μπορούν να δώσουν θετική έκβαση για τις διεκδικήσεις μας και τη ζωή μας!

 

Μόνο η ενεργητική παρέμβασή μας σε κάθε χώρο δουλειάς, μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, με πραγματική ανακούφιση του εργαζόμενου λαού!

 

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουν τα σωματεία και να ανέβει ο βαθμός οργάνωση των εργατών σε αυτά. Να δημιουργηθούν πυρήνες, σωματειακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα μέσα στους εργασιακούς χώρους. Με συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες με κάθε πρόσφορο μέτρο.

 

Προετοιμάζουμε τη συγκέντρωση του Πολυτεχνείου την επόμενη Πέμπτη 17 Νοέμβρη στις 6:30 το απόγευμα στην πλατεία Καρλοβάσου και κάνουμε κάλεσμα σε σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους και φορείς να πάρουν αποφάσεις και να συμμετέχουν μαζικά.

 

Συνάδελφοι, με δύναμη, αισιοδοξία και με οδηγό τα δίκια της τάξης μας

Και των λαϊκών στρωμάτων.

Συνεχίζουμε χωρίς να χαθεί μέρα.

 

Γεια και χαρά!