10/11/22

Υπόμνημα για την Υγεία της Ένωσης Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας και της Ομάδας Γυναικών Αγ. Κηρύκου (Μέλη της ΟΓΕ) που τοιχοκολλήθηκε τη μέρα της Απεργίας 9-11-22 στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου

 Προς:

·         ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & 2Η ΥΠΕ

·         ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΟΔΥ

·         ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.ΣΑΜΟΥ

·         ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

·         ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ

·         Κ.Υ. ΕΥΔΗΛΟΥ

·         ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

·         Μ.Μ.Ε

Υπόμνημα

    Επανερχόμαστε, για άλλη μια φορά,  με το παρόν  υπόμνημα προς τις αρμόδιες αρχές, για να αναφερθούμε στις τεράστιες ελλείψεις και τα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας που βιώνουμε καθημερινά.

    Χρόνια τώρα στις διεκδικήσεις των γονέων και των κατοίκων του νησιού μας είναι οι προσλήψεις παιδιάτρων σε  Γ.Ν - Κ.Υ  Ικαρίας, Κ.Υ Ευδήλου και αναβάθμιση των Π.Ι. Ραχών και Φούρνων, για να προσληφθούν και εκεί παιδίατροι και όλες οι προβλεπόμενες ειδικότητες γιατρών.

    Για εμάς δεν είναι πολυτέλεια αλλά επιτακτική ανάγκη, η υγεία και οι ζωές των παιδιών μας.

    Όσον αναφορά τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού»  δεν τιμά το Υπουργείο Υγείας να μας λέει ότι: «ο προσωπικός γιατρός παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα, από την πρόληψη, την ενημέρωση του ιατρικού φακέλου, την επίσκεψη, την εξέταση, τη συνταγογράφηση, την παραπομπή για εξετάσεις, για ειδικούς ιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη…».

    Όμως δεν λέει κουβέντα  πώς ακριβώς θα παρέχει όλο αυτό το πακέτο ο προσωπικός γιατρός όταν του αναλογούν μέχρι και 2000 άτομα μηνιαίως; Τι θα γίνεται όταν ο ασθενής χρειάζεται βοήθεια το βράδυ ή το Σαββατοκύριακο. Πώς θα αναλάβει τις υπηρεσίες πρόληψης, που είναι σύνθετες, και απαιτούν ένα πλέγμα επιστημόνων υγείας για να υλοποιηθούν και υλικοτεχνικής υποδομής.

    Για μας ο θεσμός του «προσωπικού γιατρού» μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά υπέρ της υγείας των γυναικών και των οικογενειών τους μόνο όταν αποτελεί βασικό πυρήνα ενός αναπτυγμένου, στελεχωμένου και εξοπλισμένου, αποκλειστικά δημόσιου και απολύτως δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα έχει ως κριτήριο την έγκαιρη, ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών στην υγεία.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

·         Άμεσες προσλήψεις ιατρών όλων των ειδικοτήτων για το Νοσοκομείο Ικαρίας, του Κ.Υ Ευδήλου, των Π.Ι.Ραχών- Καρκιναγρίου- Μαγγανίτη

·         Κατεπείγουσα πρόσληψη παιδιάτρων που να καλύπτουν τις ανάγκες του νησιού.

·         Άμεση ενίσχυση της νεφρολογικής μονάδας.

·         Άμεση πρόσληψη μόνιμων σχολίατρων  και μόνιμων σχολικών νοσηλευτών.

·         Επιστροφή στη θέση τους όλων των εργαζομένων στην υγεία που είναι σε αναστολή από τα καθήκοντα τους. Δεν περισσεύει κανείς!

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022