10/11/22

Δελτίο Τύπου για την Απεργία στις 9/11 στην Ικαρία

«Λαέ, μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι…» Κανένας παγωμένος! Κανένας πεινασμένος! Κανένας μόνος του! Δεν «προσαρμοζόμαστε» στη «βαρυχειμωνιά που μας ετοιμάζουν!

         Κάτω από αυτά τα συνθήματα και διεκδικήσεις πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων στην πλατεία Ευδήλου. Πλήθος εργατόκοσμου από κάθε κλάδο, αυτοαπασχολούμενοι, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, συνταξιούχοι, γονείς με τα παιδιά τους, άνεργοι και νεολαία από κάθε γωνία του νησιού, ανταποκρινόμενοι στο απεργιακό κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου, του Ν.Τ Σάμου της ΑΔΕΔΥ και των σωματείων- μελών τους, συμμετείχαν μαζικά και δυναμικά στην απεργία της 9ης Νοέμβρη. Τα ποσοστά απεργών στο δημόσιο τομέα ήταν τεράστια, οι κατασκευές παρέλυσαν ενώ αρκετά καταστήματα παρέμειναν κλειστά.

 

        Την συγκέντρωση «άνοιξε» η Ελένη Κοτσαύτη από το Σωματείο Συνταξιούχων Μισθωτών Ικαρίας-Φούρνων, αναφέροντας  τη λεηλασία που έχουν δεχθεί όλα αυτά τα χρόνια οι συντάξεις, ενώ έγινε κάλεσμα για την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου στις 21/11 στον Εύδηλο (Κατσούλειο)  στις 6 μ.μ.

 

     Ακολούθησε η Όλγα Λεκάκη από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε έκανε αναφορά στην συντριπτική αποχή των εκπαιδευτικών από τις πρόσφατες ηλεκτρονικές εκλογές-παρωδία για τα υπηρεσιακά τους συμβούλια λέγοντας ότι «οι εκπαιδευτικοί απείχαν από αυτή τη δήθεν εκλογική διαδικασία γιατί δε θέλουν  σωματεία στο γύψο, αλλά σωματεία ζωντανά κ δραστήρια». «Αγωνιώντας για την συνεχόμενη υποβάθμιση των σχολείων μας, ορθώνοντας εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης, με τα μάτια στραμμένα στις ανάγκες των μαθητών μας ενώνουμε σήμερα τις φωνές μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και λέμε φτάνει πια!... Θέλουμε να εργαζόμαστε και να ζούμε με αξιοπρέπεια».

 

    Από τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας, ο Σωτήρης Δρούλιας τόνισε την ανάγκη ενός πλήρους στελεχωμένου δημόσιου συστήματος Υγείας, καταγγέλλοντας παράλληλα την τραγική κατάσταση στο Νοσοκομείο Ικαρίας με την έλλειψη ειδικοτήτων, όπως αυτή του αναισθησιολόγου, την εφημερία στα επείγοντα από ανειδίκευτους αγροτικούς ιατρούς κ.α και απαιτώντας να γυρίσουν πίσω στη δουλεία τους όλοι οι ανεσταλμένοι υγειονομικοί.

 

    Από τον Σύλλογο Γονέων  ΑμΕΑ & Αναπήρων Ικαρίας «Ηλιαχτίδα», ο Γιάννης Κράτσας απαίτησε «άμεση κάλυψη των κενών στο βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία μας, προσωπικό στο ΕΕΕΕΚ Ικαρίας με μόνιμες θέσεις, άρση της αναστολής λειτουργίας του Ειδικού Νηπιαγωγείου & Δημοτικού», καλώντας παράλληλα στην επόμενη γενική συνέλευση του Συλλόγου την Παρασκευή 11/11 στο Φραντάτο.

 

     Από την Ένωση Γονέων Σχολείων Ικαρίας, ο Νίκος Κοτσαμπάς χαιρέτισε «τη γενναία στάση των γονέων που θα πρέπει να εξηγήσουν στα παιδιά τους γιατί δεν πήγαν σήμερα στο μεροκάματο, τους εκπαιδευτικούς τους που θα τους πουν γιατί δεν πήγαν σήμερα σχολείο». Τόνισε ότι « δεν είναι κανονικότητα οι μαθητές να μην έχουν εκπαιδευτικούς, σύγχρονα σχολικά κτήρια και υποδομές, θέρμανση, μεταφορές και σχολικά γεύματα, ενώ φοιτητές να γκρεμοτσακίζονται  απ τα παράθυρα γιατί οι αίθουσες δεν τους χωράνε».

        Από την ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων, ο Χρήστος Δάμαλος ανέδειξε την τραγική οικονομική κατάσταση του λάου που υποφέρει από την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, το ανάχωμα που έστησαν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για αυτήν την απεργία, η σημερινή κινητοποίηση να είναι εφαλτήριο για μια σειρά άμεσων κινητοποιήσεων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας, ενώ ο νόμος Χατζηδάκη που μπαίνει εμπόδιο στη δράση των σωματείων πρέπει να καταργηθεί.

 

       Από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας-Φούρνων, η Νατάσα Κλείτσα ανέδειξε την εκμετάλλευση των - 4 εως 6 μηνών - εργαζομένων του κλάδου από τους μεγαλοξενοδόχους ώστε να παρουσιάζεται το «τουριστικό θαύμα», τονίζοντας παράλληλα τις διεκδικήσεις για υπογραφή Σ.Σ.Ε, αυξήσεις στους μισθούς, βαρέα και ανθυγιεινά σε μαγείρους-καμαριέρες, μείωση της φορολογίας και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κανείς χωρίς ρεύμα κ.α.

 

       Από το Σωματείο Εργαζομένων στους  Δήμους Ικαρίας & Φούρνων η Βαγγελιώ Λάκκα είπε μεταξύ άλλων ότι «απεργούμε γιατί απορρίπτουμε τη λογική «σου παίρνω 100 - σου επιστρέφω 10», στην οποία καλείται να συνηθίσει ο λαός, με την κυβέρνηση μάλιστα να απαιτεί και ευγνωμοσύνη για τα ψίχουλα».«Απεργούμε γιατί αρκετά πλήρωσε ο λαός τους ανταγωνισμούς των μακελάρηδων - ληστών, των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας. Γιατί ο λαός «γονατίζει» προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι ΝΑΤΟικές ανάγκες». «Απεργούμε γιατί διεκδικούμε μόνιμες προσλήψεις που να καλύπτουν τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας», καταγγέλλοντας παράλληλα ότι αυτές τις μέρες ο παιδικός σταθμός Ραχών είναι κλειστός λόγω ασθένειας της εκπαιδευτικού και πως δεν υπάρχει προσωπικό να καλύψει τη λειτουργία του.

 

        Η κεντρική ομιλία του Εργατικού Κέντρου Σάμου έγινε από την Κατερίνα Χατζηαργυρίου, στην οποία τονίστηκαν μεταξύ άλλων: « να μπούμε μπροστάρηδες μαζί με τα σωματεία μας, μαζί με το Εργατικό Κέντρο, που έχουν τσακίσει στην πράξη λογικές που λανσάρονται από τη ΓΣΕΕ περί «κοινωνικών διαλόγων» και πώς θα διαχειριστούμε την κρίση με συμβιβασμούς και βάζοντας στον Προκρούστη τα δικαιώματά μας. Να συζητήσουμε με τους συναδέλφους μας, χώρο το χώρο, πώς μπορούμε να φτιάξουμε πυρήνες και σωματειακές επιτροπές όπου θα οργανώσουν και θα κινητοποιήσουν περισσότερες δυνάμεις για να μπουν επί τάπητος οι επί μέρους διεκδικήσεις τόσο σε κάθε χώρο δουλείας στο νησί μας όσο και συνολικά σε κλάδους αλλά και αιτήματα που έχουν να κάνουν: με τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, την ενίσχυση και στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη και ηλεκτρική ενέργεια. Αλλά και γενναία μείωση στις τιμές και κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά».

 «Μόνο η δική μας αγωνιστική δράση, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης, η οργάνωσή μας μπορούν να δώσουν θετική έκβαση για τις διεκδικήσεις μας και τη ζωή μας» !

 

     Στο τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης παρουσιάστηκε από την Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας (μέλος ΟΓΕ) και την Πόπη Λάκκα, υπόμνημα για την Υγεία (επισυνάπτεται)  το οποίο στη συνέχεια τοιχοκολλήθηκε στο Κ.Υ Ευδήλου.